01 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tidlig pension ja tak – stigende pensionsalder nej tak

Tilbagetrækning

Tidlig pension ja tak – stigende pensionsalder nej tak

Et grundlæggende problem, som gør forslaget om tidligere pension nødvendigt, er den uendelige stigning i pensionsalderen samt tidligere folketings forringelser af efterlønnen, mener 3F Esbjerg Transport.

FOTO: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Afdelingens tillidsfolk har med tilfredshed registret, at fagbevægelsens store pres for en værdig tilbagetrækning for de hårdtarbejdende medlemmer med mange år på arbejdsmarkedet, nu har medført, at regeringen lever op til sit valgløfte om at sikre mulighed for en tidlig pension.

Ordningen skal give flere rettigheden, og de skarpe kriterier skal lempes, så er forslaget ganske godt.

Det er historisk – ikke siden midten af 00’erne er det gået lønmodtagernes vej – vi har derimod år efter år kunne konstatere den ene forringelse efter den anden. Ikke mindst er de tidligere krisetiders regning hver gang tørret af på arbejderne med stigende utryghed som konsekvens. Her i coronakrisens skær sendes regningen til de rigeste og hjælpen til arbejdere med de laveste lønninger og hårdeste jobs. Det er fornuftigt

”Omfordeling der batter”, det kalder afdelingens tillidsfolk regeringens finansieringsmodel. En finansieringsmodel med skatteforhøjelser for de højeste indkomster og formuer samt særlig selskabsskat for den finansielle sektor er et samfundsmæssigt rigtigt element.

Vi synes også, regeringen har set rigtigt, når de i opgørelse af anciennitet anerkender, at barsel, deltidsarbejde samt dagpenge- og sygedagpengemodtagere er tilknyttet arbejdsmarkedet og tælles med som arbejde. Det er fornuftigt

Så alt i alt et godt og velment forslag. Men perfekt er det ikke, og nogle ting må og skal rettes, for at det kan spises.

Den nye rettighed skal tilpasses. Det må simpelthen være en fejl, at forslaget for eksempel Ikke sikrer tre års ret til en kvinde, der har knoklet som ufaglært siden hun var 18 år. Og der er et hav af sådanne eksempler som dette, der udelukkes af det høje anciennitetskrav, som skal opfyldes inden man er 61 år. Det er vores opfattelse, at udspillets krav til anciennitet er for skrapt, og det kan og skal forbedres under de kommende forhandlinger i Folketinget.

Grundydelsen under tidlig pension skal være højere, ligesom grænsen for modregning fra egne pensioner må sættes højere.

Endelig må vi gøre opmærksom på, at det grundlæggende problem, som gør forslaget om tidligere pension nødvendigt, det er og bliver den uendelige stigning i pensionsalderen samt tidligere folketings forringelser af efterlønnen. Tempoet og forventningerne til produktivitet stiger på vores arbejdspladser. Hverken kroppens arbejdsevne eller arbejdsmiljøet på vores arbejdspladser modsvarer den forlængede levealder. Derfor skal kampen for at stoppe den udsigtsløse stigning i pensionsalder fortsættes. Både af Folketinget og folket.

Altså, ordningen skal give flere rettigheden, og de skarpe kriterier skal lempes, så er forslaget ganske godt, og her og nu også en del af kampen mod stigende pensionsalder.

Tidlig pension, ja tak. Stigende pensionsalder, nej tak

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2020 - 11:14   25. aug. 2020 - 11:19

Udtalelse

Af 3F Esbjerg Transport v. Jakob Lykke
Debat i Arbejderen
  • Vi bringer gerne læserbreve, kommentarer og kronikker, der er skrevet til Arbejderen.
  • Vi bringer også gerne udtalelser fra organisationer og fagforeninger.
  • Et læserbrev skal være mellem 500 og 3000 anslag inklusive mellemrum.
  • En kommentar må maksimalt være på 5000 anslag og en kronik på 8000 anslag inklusive mellemrum.
  • Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere i de indsendte tekster. Hvis der i indlægget henvises til, hvad andre har sagt eller mener, opfordrer vi til at bringe et link som kildeangivelse.
  • Indhold i læserbreve, kommentarer og kronikker udtrykker alene skribentens egen holdning – ikke Arbejderens. 
  • Indlæg sendes til debat@arbejderen.dk. Husk at angive navn og adresse (by).