Indehaverne af aktier i de store danske virksomheder kan godt begynde at glæde sig. Der er nemlig udsigt til, at de vil få udbetalt rekord-udbytter i år.
Det forudser investeringsbanken SEB Enskilda, som har regnet sig frem til, at de børsnoterede danske selskaber vil udbetale over 26 milliarder kroner af deres rekordstore overskud for 2012 som udbytter til aktionærerne, skriver dagbladet Børsen
Det er 12 procent mere, end aktionærerne fik ud af overskuddene for 2011. Dertil kommer, at virksomhederne forventes at bruge op mod 17 milliarder kroner på opkøb af egne aktier, hvad der reelt er en forøgelser af værdien af de aktier, der er i aktionærernes hænder. De kan således se frem til at få flere værdier for i alt 43 milliarder kroner i hånden.
Profitten investeres ikke
- Det er meget store beløb, der skal sendes ud, men bundlinjerne (virksomhedernes overskud, red.) er også rekordhøje, og selskaberne bruger i hvert fald ikke pengene på investeringer, som ligger på et meget, meget lavt niveau, siger SEB Enskildas aktieanalysechef Niels Granholm-Leth til Børsen.
Han vurderer, at virksomhederne i år kun vil bruge 3,5 procent af deres omsætning på investeringer, mod 3,9 procent i 2012.
SEB Enskildas tal skal tages med forbehold i de årsregnskaber, der netop nu er under forberedelse på de børsnoterede danske virksomheders direktionsgange. Af dem har indtil nu kun Novozymes offentliggjort tallene.
De underbygger SEB’s beregninger, da årsregnskabet viser rekordprofitter for biokemi-virksomheden. Overskudsgraden er oppe på hele 24,4 procent, hvor målet var at komme over de 20 procent. Nettoprofitten landede i 2012 på 2016 millioner kroner, en stigning på ti procent i forhold til 2011. Og det selvom salget kun voksede med fire procent i stedet for som planlagt ti procent. Novozymes investerer dog hele 1,1 milliard af oveskuddet i år, men aktionærerne kan også se frem til større udbytte. Der er afsat 603 milioner kroner til dem, mod 504 mililioner kroner sidste år.
- Vi er stadig overbeviste om, at vi kan nå vores langsigtede vækstmål for salget på 10 procent, men ikke før 2015. I mellemtiden vil vi fastholde vores profitabilitet på det nuværende niveau, og vi hæver vores mål for EBIT-margenen (overskudsgraden, red.) til over 24 procent, siger en tilfreds administrerende direktør for Novozymes, Peder Holk Nielsen.
Det offentlige skal bidrage
Mens de store, børsnoterede danske virksomheder således stortrives under krisen, ser situationen anderledes ud for de mange små virksomheder. Her er det ikke aktiekurserne, men konkurserne, der i stigning.
Den nyliberale tænketank CEPOS har gennem længere tid advokeret for, at en nedsættelse af selskabsskatten kan løse virksomhedernes problemer, og det er der lydhørhed for på Christiansborg, hvor der er planer om at overføre penge fra de offentlige kasser til virksomhederne ved at sænke selskabsskatten.
Det vil dog kun gavne de store virksomheder, der skal betale skat af deres rekordoverskud, påpeger Martin Madsen, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
– Mindre virksomheder, der har ikke har overskud eller direkte har underskud, vil ikke have gavn af at sænke selskabsskatten. Selskabsskattelettelser vil hovedsagelig gå til olieselskaber og banker, til dem der i forvejen har de store profitter, siger Martin Madsen til Arbejderen.
- Hvis man ønsker at skabe vækst og beskæftigelse, er det langt bedre at bruge de otte milliarder til investeringer, som det offentlige og især kommunerne har sparet mere end budgetteret i 2012 af frygt for at blive straffet med de nye sanktionsmekanismer. De otte milliarder kan være med til at sætte gang i jobvækst og efterspørgsel, påpeger Martin Madsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278