02 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Det akutte problem

Det akutte problem

Borgerpressens lederskribenter mener ikke, at dagpengeforringelserne er et akut problem. Statens penge skal ikke bruges til velfærd, men til skattelettelser til virksomhedsejerne, lyder parolen. Men det akutte problem er ikke, at kapitalejerne mangler penge - tværtimod.

FOTO: Pamela Juhl
1 af 1

Der er ingen grund til at gøre det til et problem, om det er 10.000 eller 20.000, der er ved at falde ud af dagpengesystemet, slog Berlingske fast på lederplads her i weekenden.

“Uanset hvor stort et antal der berøres, er dagpengereformens konsekvenser ikke Danmarks mest akutte problem. De ledige, der nu falder for aldersgrænsen, får trods alt tilbudt kontanthjælp, som kun er 4000 kroner før skat lavere end den månedlige ledighedsunderstøttelse,” lyder det i lederen.

Det lille ord “kun” foran beløbet siger vist alt om, hvilken verden lederskribenten. bevæger sig i.

Det kan godt være, at 4000 kroner er et “kun” for Berlingskes lederskribent. For en arbejdsløs er det at miste 4000 kroner før skat det samme som at gå en fjerdedel ned i indtægt. Det vil for mange være forskellen på, om man har råd til sin bolig, eller om man må gå fra hus og hjem.

Men hvad er så, ifølge lederskribenten, Danmarks mest akutte problem? Jo, det er “vores høje lønninger”.

“En effektiv sekretær, der har holder styr på papirgangen ved rekruttering, som i mange firmaer foregår på engelsk, kan hyres i Bulgarien til en femtedel af, hvad hendes danske modstykke koster. Med ingeniører og IT-folk er historien den samme. Det er på tide, at vi ser i øjnene, at vi danskeres evne til at skabe værdi i mange tilfælde ikke er god nok til at retfærdiggøre vores høje lønninger,” kan man læse i Berlingskes leder lørdag.

Gad vide, hvad en bulgarsk lederskribent koster?

Masser af kapital, men...

I gårsdagens udgave af dagbladet Børsen følger denne avis' lederskribent, Christopher Arzrouni, op med forslag til regeringens planlagte skatte- og afgiftslettelser til erhvervslivet. “Hvad med at sænke en af verdens højeste beskatninger på afkastet af kapital - og dermed investeringer?” foreslår han.

Men hvis skatten er så stort et problem, hvordan kan det så være, at de danske investeringsforeninger kan præsentere et rekordhøjt gennemsnitligt afkast på ikke mindre end 22,7 procent på danske aktier i 2012? De udenlandske aktier og obligationer halter langt bagefter her.

Det helt akutte problem er profitjagten, som stiller sig i vejen for den samfundsmæssigt nødvendige produktion og menneskers tryghed og velfærd.

Meget tyder på, at 2012 vil slå den hidtidige rekord for danske investeringsforeningers udbytter. Den er på tilsammen 18 milliarder kroner - i øvrigt sat i kriseåret 2010... 

Som antydet ovenfor er problemet ikke, at der er mangel på overskud og kapital til at skabe arbejdspladser. Problemet er snarere, at aktieudbytter ikke bliver beskattet hårdt nok - så hårdt, at det bedre kan betale sig at investere kapitalen i stedet for at forgylde aktionærerne.

...mangel på købekraft

Den købekraft, der skal til for at sælge den produktion, der skal investeres i, bliver samtidig aktivt modarbejdet af Berlingskes og Børsens lederskribenters nyliberalistiske ideer om, at man skal skære i velfærden for at forære pengene til virksomhedsejerne.

Virkeliggøres ideerne - og det tyder alt desværre på, at regeringen er indstillet på - vil de, der er afhængige af den kollektive velfærd, få deres købekraft yderligere forringet. Og dem, der endnu har et arbejde, vil i lyset af forringelserne af dagpenge og kontanthjælp spare op af lønnen i stedet for at bruge den. Simpelthen for at sikre sig selv, hvis de skulle risikere at blive arbejdsløse eller syge. Det er faktisk, hvad forringelserne af dagpenge og efterløn allerede har ført med sig. Nu står kontanthjælpen for tur.

Det akutte problem er ikke høje lønninger eller for rigelige overførselsindkomster, eller høje skatter og afgifter for virksomhederne. Det helt akutte problem er profitjagten og den enorme koncentration af uproduktiv kapital, som er indbygget i kapitalismen - som dermed stiller sig i vejen for den samfundsmæssigt nødvendige produktion og menneskers tryghed og velfærd.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jan. 2013 - 09:30   18. jan. 2013 - 09:45

Kommentar

he@arbejderen.dk