21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU sidder med ved bordet

Dansk finanslov med blind makker

EU sidder med ved bordet

Når regeringen i dén grad var kravlet op i et træ, at befolkningens og Enhedslistens afvisning af dagpengeforringelserne ikke kunne få den til at kravle ned, skyldes det at træet hedder EU.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel, holder øje med, at Helle Thorning-Schmidt skriver under det rette sted på finanspagten, som lægger yderligere EU-lænker på de kommende danske finanslove.
FOTO: Rådet for Den Europæiske Union
1 af 1

Når Enhedslisten ikke kunne få regeringen til at opgive de voldsomme forringelser af dagpengerettighederne, skal årsagen findes i de forpligtelser, både den nuværende og tidligere regering har bundet Danmark op på i forhold til EU.

Den tidilgere VK-regering satte dagpengerettighederne på højkant for at skaffe penge til en EU-henstilling, Danmarik fik i 2010 for et "uforhåndsmæssigt stort underskud" på finansloven. Sparekravet fra EU lød på 1,5 procent af bruttonationalproduktet, opgjort til 24 milliarder kroner, som blandt andet de arbejdsløse nu er med til at betale. Men alle de nuværende regeringspartier har skrevet under på, at de selvfølgelig overtager regningen.

Derfor kan man læse i finansloven for 2013, at “den økonomiske politik i 2013 er tilrettelagt, så den holder hånden under beskæftigelsen samtidig med, at det strukturelle underskud på de offentlige finanser nedbringes med 1,5 procent fra 2010 til 2013 i overensstemmelse med EU-henstillingen.”

Derfor betyder finansloven for 2013 reel minusvækst i det offentlige forbrug, ligesom finansloven sænker det kommunale byggeloft fra 20,7 til 15,5 milliarder kroner.

Derfor vil finansloven for 2013, ifølge regeringens egne oplysninger, "svække beskæftigelsen med i størrelsesordenen 9.500 personer i 2013”.

Unionsflertallet i Folketinget har desuden pålagt Danmark adskillige forpligtelser ved at underskrive en konkurrenceevnepagt (europluspagten) og en helt ny EU-traktat om økonomisk og finansiel stabilitet (finanspagten).

Forpligtelserne under konkurrenceevnepagten omfatter blandt andet:

Gennemførelse af tilbagetrækningsreformen, skattereform der sænker skatten på arbejde, reformer af aktiveringsordningerne, kontanthjælpsreform, kortere SU-periode for uddannelsessøgende, førtids- og fleksjobreform, budgetlov med udgiftsloft over offentlige budgetter, administrative lettelser til erhvervslivet, nedsættelse af en produktivitetskommission, vækstteams og en "udviklingspakke" som skal lette små og mellemstore virksomheders finansiering.

Mange af disse tiltag er allerede gennemført eller er ved at blive gennemført. Derfor ser finansloven for 2013 ud, som om EU har siddet med ved forhandlingsbordet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. nov. 2012 - 09:25   17. maj. 2013 - 10:03

Økonomi

he@arbejderen.dk
Ordbog

Europluspagt:

Pagt, der forpligter Danmark til årligt at opstille “forpligtelser” til forbedringer af danske virksomheders konkurrenceevne, for eksempel større udbud af arbejdskraft og lavere lønninger til offentligt ansatte, som vil have “signaleffekt” i forhold til den private sektor.

I europluspagten står der, at “fremskridtene vil blive vurderet på grundlag af løn- og produktivitetsudviklingen og behovet for tilpasning af konkurrenceevnen.”