03 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Langelænder Pølser – kend dem på lønknækket

Langelænder Pølser – kend dem på lønknækket

De ansatte på Stryhns pølsefabrik på Langeland har accepteret en lønnedgang på 10 procent for at redde deres job, men sporene fra lignende redningsforsøg skræmmer.

De omkring 100 ansatte på Ø-Pølser, der blandt andet producerer Langelænder Pølser, har under trussel om at flytte produktionen til udlandet accepteret et lønknæk, der æder ti procent af deres løn. Men lønknækket er ingen garanti mod lukning.
FOTO: Siggaardsfoto.dk
1 af 1

»Kend den på knækket«.

Denne sætning, udtalt på syngende langelandsk, plejer at afslutte tv-reklamerne for Langelænder Pølser.

For de ansatte på Stryhns pølsefabrik, Ø-Pølser, i Simmerbølle på Langeland er det dog ikke pølsernes knæk, der fylder mest i hverdagen, men derimod lønkurven, der ved forårets lokalforhandlinger fik et ordentligt knæk – nedad.

Truslen fra Stryhns ejer, norske Agra, om rykke produktionen udenlands fik de ansatte til at acceptere en lønnedgang på hele ti procent.

For de omkring 100 ansatte på Ø-Pølser er truslen om en lukning det samme som en enkeltbillet væk fra Langeland – eller helt ud af arbejdsmarkedet. Det er den sidst store arbejdsplads på Langeland, der har en af landets største arbejdsløshedsprocenter.

Men ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, ender en sådan lønnedgang sjældent med virksomhedens overlevelse.

Det kan de tale med om på en anden fødevarevirksomhed, Kreatina i Bjæverskov ved Køge.Her accepterede de ansatte sidste år at gå ti procent ned i løn for at redde fem kollegaer fra fyring, fortæller Lars Langhoff Madsen, faglig sekretær i NNF Sjælland og Øerne.

– Men allerede efter et par måneder blev der alligevel fyret folk – ikke kun fem, men syv. Og nu her i juli meddelte ledelsen så, at de helt lukker virksomheden, siger Lars Langhoff Madsen til Arbejderen.

– Så sig nej til lønnedgang, det fører kun til, at din arbejdsplads lukker! Det er mit råd til alle, uanset om de er jord- og betonarbejdere, pædagoger eller ansatte i industrien, kommer det med eftertryk fra Lars Langhoff Madsen.

NNF’s forbundssekretær Tage Arentoft peger også på, at lønnedgang i solidaritet med kollegaerne, som det skete i Bjæverskov, går ud over solidariteten med kollegaer på andre arbejdspladser.

– Arbejdsgivere vil i sagens natur ikke betale deres medarbejdere mere end højst nødvendigt, og hvis de oplever, at en konkurrerende virksomhed slipper med en billigere løn, vil de ofte lægge maksimalt pres på deres medarbejdere for at få dem til at gå tilsvarende ned i løn – eller gerne endnu længere ned, forklarer Tage Arentoft.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. aug. 2012 - 14:00   28. aug. 2012 - 17:58

Løn og profit

he@arbejderen.dk