03 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Spar Lolland koster dig 203 millioner

Spar Lolland koster dig 203 millioner

Det er ikke kun Spar Lollands aktionærer, der mister penge ved sparekassens krak og Jyske Banks overtagelse. Staten og dermed skatteyderne mister over 200 millioner kroner.

Spar Lolland krakkede sidste weekend, og Jyske Bank har nu overtaget kunderne - mens skatteyderne må sluge et tab for statskassen på 203 millioner kroner.
FOTO: Torkil Adsersen/Scanpix Denmark
1 af 1

Jyske Banks overtagelse af Spar Lollands aktiviteter og kunder til den runde sum af 0 kroner koster danske skatteydere omkring 203 millioner kroner.

De fleste af de mange penge er tabt, fordi staten som led i Bankpakke II i 2009 lånte Spar Lolland 200 millioner kroner til at “polstre” sparekassen.

Lånet er ikke ydet som et almindeligt lån med fast udløbstid, men som et “ansvarligt lån” uden opsigelse, så det har samme status som bankens egenkapital.

Pengene fra et sådan lån kaldes også hybrid kernekapital. Og den del af Spar Lolland har Jyske Bank ikke overtaget, fremgår det af den selskabsmeddelelse, Spar Lolland udsendte fredag i sidste uge.

Staten står dermed tilbage med et tomt konkursbo, efter at Spar Lolland mandag i skifteretten blev erklæret konkurs. Med konkursen må både aktiekapitalen på 81 millioner kroner, den hybride kernekapital på 200 millioner kroner, og hvad der ellers måtte være af egen- og kernekapital, anses for tabt.

Alligevel glæder erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) sig over Jyske Banks overtagelse af de aktive dele af Spar Lolland.

- Jeg finder det positivt, at der er fundet en privat løsning, som sikrer, at Jyske Bank fører bankaktiviteterne videre og ingen indskydere og simple kreditorer lider tab, siger Annette Vilhelmsen.

Ud over statens tabte 200 millioner kroner havde statens skraldespandsselskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet, en aktiepost på tre millioner kroner i Spar Lolland. De penge er også tabt, oplyser Jesper Larsen-Ledet, kommunikationschef i Finansiel Stabilitet, til Arbejderen.

- Det drejer sig om Spar Lollands betaling for deltagelse i bankpakke I. Ligesom mange andre småbanker valgte Spar Lolland at betale med aktier i banken, forklarer Jesper Larsen-Ledet.

Bankpakken fra 2008, der også førte til oprettelsen af Finansiel Stabilitet, sikrede landets pengeinstitutters indskydere og “simple kreditorer” ubegrænset statsgaranti for tab ved et krak. For at deltage i garantiordningen skulle bankerne indbetale en provision - en “forsikringspræmie” til Finansiel Stabilitet. Det er denne provision, der nu er tabt ved Spar Lollands konkurs.

Mens Jyske Banks aktier mandag steg oven på bankens “sparekassekup”, faldt kursen på en række småbanker. Kursfaldene var måske også hjulpet på vej af, at Aktionærforeningen opfordrede til, at aktionærer sælger deres aktier i småbanker og i stedet placerer pengene i de store banker, da aktionærforeningen frygter flere krak i kølvandet på Spar Lolland.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. feb. 2013 - 08:50   02. feb. 2013 - 09:00

bankkrak

he@arbejderen.dk