I morgen afgør Arbejdsretten, om 3F har ret til fortsat at blokere Restaurant Vejlegården for at få den dækket af en 3F overenskomst. Sagen er rejst af Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) på vegne af Vejlegårdens forpagter, Amin Skov Babrgeigi.
En af dem, der venter spændt på udfaldet af dommen, er Martin Jensen, formand i 3F Vejle. Han har om nogen været i fokus i den faglige konflikt, der startede, da det lokale spisested fik ny forpagter.
Det skete den 1. november sidste år, hvor Amin Skov overtog stedet, efter den tidligere forpagter gik konkurs. Kort tid efter meldte Skov sig ind i Kristelig Arbejdsgiverforening, tegnede overenskomst med Kristelig Fagforening (Krifa) og lockoutede de 3F-ansatte. Det betød, at de ansatte måtte acceptere en klart ringere overenskomst, hvis de ville beholde deres job.
- De ansatte oplevede fra dag til dag at få forringet deres løn- og arbejdsforhold temmelig drastisk. Derfor svarede vi igen ved at varsle konflikt helt i overensstemmelse med de faglige spilleregler, forklarer Martin Jensen.
Amin Skov stod fast
Truslen om at blive ramt af blokade fik ikke Amin Skov til at skifte mening, måske fordi den havde begrænset effekt. Blokaden betød, at kokke og tjenere organiseret i 3F ikke måtte arbejde for Vejlegården, men da Amin Skov i forvejen havde lockoutet 3F’s medlemmer, gav det ham ikke de store problemer.
- Status i forhold til 3F-medlemmerne er, at to af dem ikke længere er ansat. De blev presset til at underskrive deres egne opsigelser. En tredje har ikke haft et reelt valg, men har meldt sig ud af 3F og er i dag stadig ansat, fortæller Martin Jensen.
Da konflikten trådte i kraft den 19. marts, holdt Amin Skov fortsat ved den for ham væsentlig billigere overenskomst med Krifa. Konflikten blev imidlertid optrappet, da andre LO-forbund valgte at gå i sympatikonflikt med 3F.
Nu måtte ansatte i andre LO-forbund heller ikke have med arbejde for Vejlegården at gøre. Organiserede grafikere nægtede at trykke annoncer fra spisestedet, postbudene holdt op med at levere post på adressen, og Amin Skov måtte finde andre veje til blandt andet leverancer af mad og drikke og til afhentning af affald.
Siden har medlemmer af FOA, Dansk Metal, HK og andre LO-forbund jævnligt taget turen til Vejle for at bakke op om 3F’s markering uden for Vejlegården.
– Vi har haft besøg af folk fra hele landet. Der har været folk fra både Nordjylland, Sønderjylland, Fyn og Sjælland for at bakke op om vores lovlige konflikt og krav om overenskomst.
Det burde ikke være lovligt
Spørger man Kristelig Arbejdsgiverforening, burde det ikke være tilladt. Konflikt og de faglige spilleregler, der gælder i dag, er umoderne, lyder det fra arbejdsgiverforeningen, der i øvrigt mener, at den eneste forskel på KA/Krifa og LO-fagbevægelsens overenskomster er, at de kristelige har fraskrevet sig strejkeretten.
For KA handler det om det frie valg, og foreningen mener, det burde være en menneskeret at kunne fravælge strejke og lockout, hvis man ikke tror på konflikt som en givtig metode til at løse problemer.
- Denne mulighed eksisterer desværre ikke på det danske arbejdsmarked, udtaler formand Svend Erik Bøytler Rahbek på foreningens hjemmeside.
De kristelige arbejdsgivere er således helt på linje med de borgerlige politikere i Venstre og Liberal Alliance, som har foreslået, at det skal være ulovligt at konflikte mod en virksomhed, der i forvejen har en overenskomst, som i tilfældet Vejlegården med Krifa.
- I stedet burde alle organisationer på arbejdsmarkedet koncentrere ressourcerne om at overenskomstdække udenlandske og danske virksomheder, der ikke ønsker at være omfattet af en kollektiv overenskomst. Det giver ikke mening, at 3F bruger deres ressourcer på at overenskomstdække vores medlemsvirksomheder, der er omfattet af en kollektiv overenskomst, og vi i KA bruger alle vores ressourcer på at beskytte vore medlemmer mod 3F’s konflikter, siger Karsten Høgild, direktør i den kristelige arbejdsgiverforening, til Arbejderen.
Han mener, det er mangel på respekt, når retten til at indgå overenskomstaftaler i dag er forbeholdt én privat forening.
- Uanset Arbejdsrettens dom vil LO-forbundenes konfliktret bestå over for ikke-overenskomstdækkede virksomheder. Men vi håber, at Arbejdsretten vil sende et signal om, at der skal være tungtvejende grunde, før LO-forbund iværksætter en konflikt mod virksomheder, der tilslutter sig vores overenskomst, udtaler direktør i KA, Karsten Høgild.
Uden strejkeret vil vi altid tabe
Martin Jensen kunne ikke være mere uenig.
Han ser retten til at true med at iværksætte konflikt som lønmodtagernes mulighed for i fællesskab at kæmpe for ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Uden retten til konflikt har lønmodtagerne reelt ikke noget at forhandle med. Bliver strejke- og konfliktretten stækket, vil arbejdsgiverne uhindret kunne diktere lønnens størrelse, antal arbejdstimer og under hvilke forhold du i øvrigt skal arbejde.
- Det kan kun være i arbejdsgiverens interesse, og får KA medhold i retten, vil fagbevægelsen blive bombet 100 år tilbage, konstaterer Martin Jensen.
Han mener, at 3F har noget at kæmpe for på medlemmernes vegne, og anbefaler at man kigger på den sammenligning, der er lavet mellem en Krifa-overenskomst og en 3F-overenskomst.
- Den viser, at på hele 41 ud af 46 punkter er 3F overenskomsten bedre for de ansatte end den kristelige. Et af eksemplerne viser forskellene for en faglært tjener. På 3F’s overenskomst er tjeneren garanteret 130 kroner i timen. På Krifa's overenskomst får han 110. Gjort op på månedsbasis bliver forskellen på hele 6.663 kroner.
Vejlegårdssagen er i den borgerlige presse blevet fremstillet, som den lille selvstændige arbejdsgivers kamp mod den store fagforeningsmastodont.
Retten til at vælge er ikke reel
Men for Martin Jensen og 3F er det åbenlyst, at sagen om Vejlegården handler om meget mere end en enkelt restauratørs frihed til selv at vælge overenskomst, og dermed hvor meget han vil betale de ansatte for at tilberede og servere bjerge af stegt flæsk med hvide kartofler og persillesovs.
- Skåret ind til benet handler den her konflikt om, hvilke løn- og arbejdsforhold de ansatte skal arbejde under. Når vi tager den her kamp, er det fordi, vi vil undgå social dumping, og at lønningerne og vores overenskomster bliver undergravet, siger Martin Jensen.
Af samme grund er han spændt på udfaldet af Arbejdsrettens dom i morgen.
Skulle det værste ske, at dommerne beslutter sig for at give KA medhold i, at 3F ikke kan konflikte mod en virksomhed, der er dækket af en KA/Krifa overenskomst, vil det være et stort slag mod den danske model og hele aftalesystemet på det danske arbejdsmarked, mener fagforeningsformanden.
En dom, der falder ud til fordel for KA, vil betyde, at en virksomhed vil kunne lockoute medlemmer af 3F, sådan som Vejlegården har gjort, og etablere sig med en ringere overenskomst og alligevel være beskyttet mod modtræk fra 3F’s side.
- Så vil vejen være banet for løndumping i branchen. Der vil være slået hul på en nedadgående spiral, og jeg frygter, at arbejdsgivere også i andre brancher vil lade sig inspirere og forsøge med noget tilsvarende.
Kun en taber - lønmodtagerne
Martin Jensen er 100 procent sikker på, hvem der er tabere i det spil - lønmodtagerne. De kommer til at betale ikke blot i form af lavere løn. Lønnen spiller også ind i forhold til hvor mange penge, der bliver at holde ferie for og til pension, når den tid kommer. Summen af kroner på lønkontoen har indflydelse på beregningen af dagpenge, hvis der bliver udskrevet en fyreseddel, og endelig betyder lønnen også noget for indbetalingen af de skattekroner, der kommer samfundet til gode.
Havde nogen fortalt Martin Jensen og kollegerne i 3F Vejle og forbundet 3F, hvad de skulle igennem, da de gik i klinch med den genstridige forpagter i Vejle, så havde de næppe troet på det.
Det kom fuldstændig bag på fagforeningsfolkene, at de hen over sommeren blev udsat for en egentlig mediestorm.
Nærmest som i en koordineret indsats meldte sig samtidig en stribe fremtrædende Venstrepolitikere på banen med åben støtte til Amin Skov. De indtog deres søndagspilsner på restauranten og inviterede nære venner på stegt flæsk og persillesovs.
Liberal Alliance meldte sig også på banen og placerede sit sommergruppemøde på stedet.
Politikernes ansvar
- Men det værste var, at det udartede sig til direkte chikane, hærværk og trusler på livet mod de ansatte i fagforeningen. Også vores forbundsformand blev udsat for voldsomme trusler på ham selv og nærmeste famlie
- Det har de politikere, der har blandet sig i konflikten, et kæmpe ansvar for. Fakta er, at en stribe borgerlige politikere har taget arbejdsgiverens parti i den her sag. De er skyld i, at der er gået politik i en helt almindelig faglig konflikt, fordi de har betegnet os som bøller, der brugte mafia-metoder, vel vidende at vi har kørt en lovlig konflikt, lyder det skarpt fra 3F-formanden.
Ikke nok med, at politikere er gået aktiv ind i konflikten på Amin Skovs side. I september kom det frem, at forpagteren har haft et netværk af liberale kræfter bag til.
Bogen “Stegt flæsk”, der går bag om konflikten, afslørede, at Amin Skov har fået hjælp til at komme frem i medierne fra politisk aktive kræfter i Venstre og Liberal Alliance med stor indsigt i kommunikation og Facebook. Blandt Vejlegårdens støtter, der nævnes i bogen, finder man bestyrelsesmedlem i VU Randers, Andy Møller Hansen. Han driver 52 Facebook-sider og rådgiver virksomheder i at bruge Facebook på den rigtige måder.
Den danske model i dagligstuerne
Intet er imidlertid så skidt , at det ikke er godt for noget, konkluderer Martin Jensen trods alt.
- Om ikke andet er det lykkedes at få debatten, om hvad det vil sige at have en overenskomst, helt ind i stuerne. Folk diskuterer den danske model, og hvordan vores arbejdsmarked er skruet sammen, og jeg synes også, det er lykkedes os at komme på banen og fortælle om forskellene på os og de gule, som vi kalder Krifa og de andre fagforretninger.
I 3F Vejle er der mere at glæde sig over. Mens starten af konflikten kunne mærkes også på medlemstallet, så har 3F Vejle netop fået en glædelig opgørelse.
- Den viser, at vi har fået flere medlemmer fra Krifa, end vi har sendt den anden vej. Og så er det i øvrigt vores oplevelse, at det kniber vældigt med at få Krifa til at lave overflytningerne, slutter den jyske fagforeningsmand.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278