19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FOA: Ungepakke er sort snak

FOA: Ungepakke er sort snak

Kommunerne skærer i antallet af praktikpladser. Tudetosset mener FOA-formand. Så længe der ikke er praktikpladser nok er regeringens ungepakke ikke andet end sort snak.

– Det er hul i hovedet, at regeringen på den ene side snakker om at få flere unge igennem en uddannelse og så på den anden side ikke sørger for, at der er praktikpladser nok, siger FOA’s forbundsformand Dennis Kristensen.
FOTO: FOA
1 af 1

– Det er tudetosset.

Sådan siger FOA-formand Dennis Kristensen om, at kommunerne ifølge regeringens egne tal i år har oprettet 991 færre offentlige praktikpladser i forhold til året før.

Det sker i en situation, hvor regeringen netop har fremlagt en ungepakke, som angiveligt skal få flere unge igennem en uddannelse men ikke indeholder en eneste ekstra praktikplads.

– Det er hul i hovedet, at regeringen på den ene side snakker om at få flere unge igennem en uddannelse og så på den anden side ikke sørger for, at der er praktikpladser nok, siger Dennis Kristensen til Arbejderen.

– Ungepakken er sort snak, så længe de unge ikke kan uddanne sig, fordi der ikke er praktikpladser til dem.

Faldet i kommunale praktikpladser kommer i en tid, hvor 21.000 unge mangler en praktikplads for at kunne færdiggøre deres uddannelse. 10.000 af disse unge mangler en plads indenfor social- og sundhedsområdet.

Dennis Kristensen sammenligner kommunernes underprioritering af praktikpladser med at tisse i bukserne i frostvejr.

– Det giver lidt ekstra råderum lige nu, men om ganske få år kommer vi til at mangle uddannet arbejdskraft. Især i den offentlige sektor, fastslår han.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini mener imidlertid ikke, at manglen på kommunale praktikpladser er noget problem. Da Arbejderen i sidste uge konfronterede hende med, at SOSU-skolerne i år har afvist 10.000 kvalificerede ansøgninger på grund af manglende praktikpladser, forklarede hun, at der bliver uddannet det velfærdspersonale, som der er brug for.

– Vi kan jo se, at der findes ledighed blandt de nyuddannede fra SOSU-uddannelserne. Så der er ikke brug for flere praktikpladser, sagde Christine Antorini.

En interessant udmelding, mener Dennis Kristensen.

– Det er selvfølgelig én måde at tænke på. Så kan vi bare læne os tilbage, for så behøver vi jo ikke at få flere unge til at tage en uddannelse. Man kan også tænke fremad og sikre, at vi ikke kommer til at mangle uddannet arbejdskraft om fem, syv og ti år, siger han.

I Kommunernes Landsforening mener chefkonsulent Henrik Casper, at kommunerne til overmål lever op til deres ansvar for at tage elever. Han advarer imod blindt at oprette flere praktikpladser.

– Det er ikke kommunale praktikpladser, der er brug for, hvis vi skal uddanne de unge indenfor de fag, hvor der kommer til at mangle arbejdskraft. Derfor bør vi, også af hensyn til de unge, afholde os fra at oprette flere praktikpladser, bare for at uddanne de unge til arbejdsløshed, siger Henrik Casper til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2012 - 20:11   29. aug. 2012 - 20:12

Uddannelse

as@arbejderen.dk