19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Job er kun fugle på taget

Regeringens regneøvelse

Job er kun fugle på taget

Ifølge regeringen har den stramme finanspolitik under krisen været med til at sikre en lav rente, som igen har skabt 40.000 job. De mange job er dog kun fugle på taget – eller rettere sagt tal i regeringsøkonomernes regneark.

Det går bare deruda'. Den lave rente har sikret en vækst i bruttonationalproduktet på næsten tre procent, og beskæftigelse for næsten 40.000 under krisen - i hvert fald ifølge ADAM. ADAM er det program, som regeringsøkonomerne bruger til at udregne konsekvenserne af den økonomiske politik. Grafen er fra Økonomisk Redegørelse august 2012, Økonomi- og Indenrigsministeriet
FOTO: Arbejderen fotomontage
1 af 1

Det er utroligt, hvad renterne kan gøre ved vækst og beskæftigelse - i hvert fald hvis man hedder ADAM, og er den beregningsmodel, skiftende regeringer bruger til at udregne virkningerne af deres politik.

Hvis man skal tro ovenstående graf, har faldende renter siden krisens udbrud i 2008 skabt beskæftigelse for op mod 40.000 danskere og forøget den årlige produktion af danske varer og tjenesteydelser med op mod tre procent. Grafen stammer fra Økonomisk Redegørelse august 2012.

De mange job er dog kun fugle på taget – eller rettere sagt tal i regeringsøkonomernes regneark, forklarer økonomiprofessor Christen Sørensen.

- Det er rigtig nok, at en lav rente vil gøre det mere økonomisk fordelagtigt at låne til investeringer og forbrug, og det burde føre til vækst og beskæftigelse. Men hovedårsagen til, at vi har de lave renter, er krisen og den deraf følgende mangel på efterspørgsel og investeringer. Og det har kostet mange job, forklarer Christen Sørensen til Arbejderen.

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager skyldes de lave renter, at finansmarkederne har bevaret tilliden til Danmark på grund af en "ansvarlig finanspolitik" under krisen. Det får Christen Sørensen til at ryste på hovedet.

-  En stram finanspolitik, som den regeringen lægger op til med sit finanslovsforslag for 2013, betyder tab af vækst og arbejdspladser - faktisk op omkring 8000 job, forklarer Christen Sørensen.

Den finanspolitik, der sikrer finanskapitalens tillid og ifølge Vestager dermed har medvirket til de lave renter i Danmark, koster altså job i den anden ende. Det samme gør den krise, der ifølge Christen Sørensen er hovedårsagen til de lave renter.

Regeringsøkonomernes ADAM-regneark finder frem til de 40.000 rente-skabte job ved at se bort fra alt andet i samfundsøkonomien. Når Margrethe Vestager fortæller os, at "den ansvarlige finanspolitik" via den lave rente har skabt de mange arbejdspladser, tager hendes fortælling ikke med, hvad den samme finanspolitik har kostet af job.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. sep. 2012 - 12:16   21. sep. 2012 - 12:30

Økonomi

he@arbejderen.dk
Adam og renterne

ADAM (Annual Danish Aggregate Model) er en samfundøkonomisk model, udarbejdet af Danmarks Statistik. Den giver et forenklet matematisk billede af den danske samfundsøkonomi og bliver blandt andet brugt af til at beregne virkninger af økonomisk-politiske indgreb.

ADAM er i Økonomisk Redegørelse brugt til at beregne de faldende renters virkning på beskæftigelsen - når man ser bort fra årsagerne til de faldende renter, herunder krise og nedskæringer, som øger arbejdsløsheden.