Ifølge en aftale mellem hovedentreprenøren på det københavnske metrobyggeri og fagforeningen 3F skal fem-syv procent af alle timelønsansatte på byggeriet være lærlinge. En aftale som ifølge 3F burde føre til oprettelse af mere end 400 praktikpladser.
Alligevel går der, halvandet år efter at det 21 milliarder kroner dyre byggeri startede, kun to lærlinge på det kæmpemæssige byggeprojekt.
Blandt de mange firmaer, som er i gang med byggeriet spredt udover det meste af København, er det italienske entreprenørfirma Trevi.
Ikke nok med at Trevi ikke har én eneste lærling blandt sine 200 ansatte. Firmaet har overhovedet ikke søgt om tilladelse til at oplære en lærling endnu. Det på trods af at Trevi har været i gang med at grave ud og støbe tunnelvægge i snart et år. Et arbejde som Trevi får 675 millioner offentlige kroner for at udføre.
Det italienske entreprenørfirmas nølen ryster dog ikke det offentligt ejede Metroselskabet, som er ansvarlig for driften af metrobyggeriet.
Ifølge Metroselskabets kommunikationschef, Suna Haugaard, har Trevi nemlig tænkt sig at søge om tilladelse til at tage lærlinge. Firmaet har bare ikke haft tid endnu.
– Vi har forståelse for, at Trevi er gået fra 10 til 200 medarbejdere på under et år, og at de derfor har meget travlt. Vi ved, at de er på vej til at søge om en godkendelse og har talt med den første lærling vedrørende en praktikplads, skriver Suna Haugaard i en mail til Arbejderen.
Faglig sekretær i 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, Jesper Weihe, stiller sig mindre forstående overfor Trevis travlhed.
– Det, synes jeg, ikke er i orden. Ud af en samlet produktionstid på tre år er der nu gået en trediedel, uden at Trevi har taget en eneste lærling. De har ikke engang ansøgt om lov til at tage en lærling. Det er ikke i orden, siger Jesper Weihe til Arbejderen.
Han påpeger, at Trevi langt fra er det eneste problembarn blandt underentrepenørerne på metrobyggeriet. Faktisk går der lige nu sølle to lærlinge på det 21 milliarder store byggeprojekt.
– Sådan et kæmpe byggeri giver jo en oplagt mulighed for at få uddannet nogle af alle de unge mennesker, der går og dasker omkring og ikke har noget at lave, siger Jesper Weihe.
3F vil derfor »mase på« for, at der sker noget på lærlingeområdet.
Det er ikke første gang, at Trevi tiltrækker sig negativ opmærksomhed.
I juni blev det afsløret, at firmaets ansatte i et halvt år havde arbejdet for helt ned til 74 kroner i timen. Det på trods af at det indgår i kontrakten, at alle ansatte på metrobyggeriet, også udenlandske arbejdere, skal aflønnes efter danske forhold.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278