Regeringens fokus i den nye vækstplan er skævt.
Således lyder kritikken fra FOA's forbundsformand Dennis Kristensen efter at regeringen torsdag fremlagde sit forslag til vækstplan med navnet "Danmark helt ud af krisen".
Vi kan se frem til lavere afgifter og nye skattefradrag, men der er ingen som helst garanti for, at det skaber mange flere arbejdspladser.
Dennis Kristensen.
Udspillet indeholder 89 små og store tiltag, som ifølge regeringen "vil styrke erhvervslivets konkurrenceevne". Det skal blandt andet ske ved at lempe PSO-afgifterne - en såkaldt grøn elafgift - med 5,8 milliarder kroner. Samtidig skal virksomheder betale mindre i skat af udbytte fra unoterede aktier og investorer skal have et større skattefradrag for investeringer.
- Den medicin, der indtil nu ikke har virket overbevisende, skal nu gives i højere doser. Vi kan se frem til lavere afgifter og nye skattefradrag, men der er ingen som helst garanti for, at det skaber mange flere arbejdspladser, siger Dennis Kristensen.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt er dog næppe enig i den analyse. Ved fremlæggelsen påpegede hun, at regeringens fokus ikke kun ligger på lettelser i selskabsskatter og afgifter, men på en bredere palet af initiativer.
- I stedet for kun at fokusere på skatter og afgifter skal vi tage hele værktøjskassen i brug. Vi går ikke ind for offentlig nulvækst. Vi går ind for en årlig stigning på 0,6 procent i det offentlige, siger statsministeren.
Og ifølge finansminister Bjarne Corydon vil pakken trække "Danmark helt ud af krisen", hvis den realiseres. Han vil i næste uge indkalde til politiske forhandlinger om vækstpakken.
Mere udenlandsk arbejdskraft
Nogle af de 89 forslag skal gøre det lettere for virksomhederne at rekruttere højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Udenlandske forskere skal have bedre vilkår, og Danmark skal være bedre til at fastholde internationale studerende.
Dennis Kristensen påpeger dog, at ikke et eneste af forslagene gør op med social dumping.
- Det er ret sølle. Jeg kan ikke se andet end at brugen af for eksempel arbejdsklausuler vil bidrage til at forhøje vækst og tryghed i Danmark. Det vil sikre arbejdspladser, det vil sikre at en langt større del af skatten bliver betalt i Danmark, og formentlig også at forbruget finder sted i Danmark. Der er desværre ingen forslag, der træder op mod social dumping, lyder det fra FOA-formanden.
Omvendt er der rosende ord fra både Dansk Metal, 3F og LO.
- Vi har været igennem næsten seks års alvorlig krise i dansk økonomi. Regeringens vækstplan bidrager til, at danske industrivirksomheder står endnu bedre rustet til at få fyldt ordrebøgerne, når de mildere vinde for alvor begynder at indfinde sig. Regeringen sender med vækstplanen et meget tydeligt signal om, at virksomheder med sindsro kan investere og etablere arbejdspladser her i landet, siger Claus Jensen, forbundsformand for Dansk Metal.
Ingen jobgarantier
Samme toner kommer fra LO-fomand Harald Børsting:
– Regeringens vækstudspil vil bidrage til vækst og øget velstand på den lidt længere bane. Det er positivt, for det håber vi, også vil betyde flere job på sigt, siger han.
Lidt malurt er der dog i bægeret:
– Fokus på at skabe arbejdspladser er helt essentielt for at få Danmark ud af krisen. Derfor havde vi også ønsket os lidt mere fokus på at skabe job her og nu, lyder det fra Harald Børsting.
Også 3F's forbundsformand Per Christensen understreger, at danske virksomheder nu har fået så mange lettelser, at det bør sikre, at der kommer flere job.
Samme kritik kommer fra Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen:
- Det er langt fra givet, at det overhovedet vil skabe job at øge virksomhedernes indtjening ved at sænke skatter og afgifter, for det kræver jo, at virksomhederne investerer pengene igen. Og det har de hidtil holdt igen med, selv om lønningerne er holdt i ro, produktiviteten er øget og de store eksportvirksomheder tjener penge som aldrig før, siger Frank Aaen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278