I søndags klokken ét minut i tolv var der massefald på Københavns Hovedbanegård.
Som sædvanlig var der samlet mange mennesker “under uret”. Med et skrig faldt alle pludselig om på gulvet.
- Det gjorde vi for at gøre opmærksom på, at klokken snart falder i slag for omkring 20.000 arbejdsløse. De falder ud af dagpengesystemet den 1. januar på grund af halveringen af dagpengeperioden og den forringede genoptjeningsret, forklarer Poul Kattler.
Han er næstformand i Dansk Magisterforenings sektor for privatansatte, som var en af initiativtagerne til “flash-mob’en” på Hovedbanegården.
Blandt deltagerne i aktionen var også Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen.
- Det var for at være med til at forstærke opfordringen til regeringen om, at de nu går sammen med Enhedslisten for at forhindre, at arbejdsløse i tusindvis falder ud af dagpengesystemet her til årsskiftet, forklarer Finn Sørensen.
Han er glad for, at dagpengeforringelserne fik en fremtrædende plads på weekendens S-kongres i Aalborg.
- Debatten på kongressen viste trods alt bevægelse i baglandet. Jeg håber, at det vil lykkes at samle flertal i Folketinget for at rulle forringelserne tilbage, eller opslutning til Enhedslistens forslag om en jobgaranti for dem, der mister dagpengeretten, siger Finn Sørensen til Arbejderen.
Faglig konference
I den kommende tid er der planlagt flere aktioner, demonstrationer og møder, som har de arbejdsløse som det vigtigste omdrejningspunkt.
På fredag mødes tillidsrepræsentanter og fagforeningsfolk fra hele landet til en konference i København.
– Tillidsmandsmødet skal bruges til at overbevise politikerne om, at der er brug for et sikkerhedsnet til langtidsledige, som er ved at falde ud, siger Peter Kay Mortensen, formand for LO Storkøbenhavn, som er en af initiativtagerne til konferencen.
På konferencen vil der være faglige indlæg fra Lizette Risgaard, næstformand i LO, Dennis Kristensen, formand FOA, Henning Pedersen, formand BUPL, Simon Tøgern, sektorformand HK og Jesper Lund-Larsen, miljøkonsulent 3F.
Konferencen slutter med en debat mellem de faglige deltagere og folketingspolitikere fra SF, Enhedslisten, Socialdemokraterne og Radikale Venstre.
Fælles kampagne
Ti faglige organisationer på det offentlige arbejdsmarked, blandt andre FOA, Danmarks Lærerforening, HK Kommunal, BUPL, og Dansk Sygeplejeråd, har netop besluttet at gå sammen om en kampagne, som har til formål at råbe politikerne op.
De ti organisationer kræver en garanti for, at de, der er arbejdsløse og i risiko for at falde ud af dagpengesystemet, bliver tilbudt ordinært arbejde. Ligeledes mener de, at folk i tilskudsjob skal have mulighed for at optjene dagpengeret, og genoptjeningskravet for at få dagpenge skal rulles tilbage til til 26 uger.
Demonstration den 2. oktober
På Folketingets åbningsdag, tirsdag den 2. oktober, er der indkaldt til demonstration i både København og Aarhus.
Samme dag vil der blive gennemført en “papkasse-aktion” i København, hvor der vil blive opsat op mod 100 "hjemløse-boliger" i form af papkasser mellem Rådhuspladsen og Christiansborg.
– Rigtig mange mennesker er skuffede, fordi vi troede, at når vi fik en rød regering, ville vi også få rød politik. Desværre har regeringen blot valgt at fortsætte den usolidariske politik, som VKO startede. Derfor tager vi nu utraditionelle metoder i brug for at råbe politikerne op, og vise dem, hvilke konsekvenser, deres politik kan få for helt almindelige mennesker, siger Anna Rytter, der har taget initiativ til happeningen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278