Flyselskabet Ryanairs kommercielle direktør David O'Brien havde det store smil fremme, da han for knap en måned siden på et pressemøde i Kastrup Lufthavn kunne annoncere, at det irske lavprisselskab vil flyve fra Kastrup næste forår.
Vi står fast på ordnede, overenskomstmæssige forhold - også når det gælder Ryanair.
Henrik Bay-Clausen.
Det er derimod med lidt panderynken, at Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, ser frem til, at lavprisselskabet får base i Københavns Lufthavn. Sporene skræmmer.
Ryanair er nemlig kendt for at undgå fagforeninger og overenskomster. Besætningerne er ansat på individuelle kontrakter eller på aftaler "forhandlet" på plads af nogle blandt de ansatte, som Ryanairs ledelse selv har udpeget.
Lavprisselskabet er også blevet verdenskendt for, at besætningerne - udover at blive spist af med lavest mulig løn - selv må betale deres uddannelse og uniformer, ligesom der heller ikke er noget, der hedder løn under sygdom eller barsel.
Til gengæld skal de stå til rådighed når som helst, men får kun løn for den tid, de er i luften.
Pris- og løndumping
Ifølge Fagbladet 3F har Ryanair også forsøgt at presse prisen på den kommende betjening af deres fly i Kastrup Lufthavn - den såkaldte "groundhandling". Presset var så stort, at det selskab, der muligvis kommer til at stå for groundhandlingen, Aviator, har udtalt, at man vil forsøge at lade presset gå videre til 3F's medlemmer via forringede lokalaftaler.
- De lokalaftaler er dog nu forhandlet på plads lokalt med Aviator - uden lønnedgang eller forringelser for 3F’erne - tværtimod, oplyser 3F Kastrups formand, Henrik Bay-Clausen, til Arbejderen.
Ifølge de mange historier, der har været i såvel dansk som international presse, er Ryanair dog kendt for at bruge alle kneb for at presse løn og arbejdsmiljø, dér hvor de kommer frem. Det er 3F Kastrup selvfølgelig bekendt med, forklarer fagforeningens formand.
- Men vi står fast på ordnede, overenskomstmæssige forhold - også når det gælder Ryanair, understreger Henrik Bay-Clausen.
Selv om lokalaftalerne i første omgang sikrer, at 3F'erne på lufthavnsjorden ikke får forringet løn og arbejdsforhold, er deres fagforeningsformand ikke i tvivl om, at Ryanairs ankomst til Kastrup vil betyde et nedadgående pres.
- Det vil selvdfølgelig først og fremmest ramme flybesætningerne. Men også det arbejde, der skal gøres på jorden, og hvor vi har mange medlemmer ansat i groundhandling-selskaberne. De faste omkostninger er de samme, så presset vil gå nedad på lønningerne, siger Henrik Bay-Clausen.
Erfaringerne fra Billund
Ryanairs uvilje mod fagforeninger og overenskomster har de også fået at mærke i Billund, hvor Ryanair etablerede sig for et par år siden. Her har flyselskabet fundet billige flybesætninger til en månedsløn på omkring 10.000 kroner blandt øst- og sydeuropæere. De er ansat på kontrakter, som arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, har sammenlignet med "næsten slavelignende forhold".
Ved at anvende denne løndumping konsekvent over hele Europa sammen med en prispolitik, hvor kunderne får lov til at betale ekstra for selv den mindste service, har Ryanair i årets første halvdel kunnet skrabe en profit på knap seks miliarder kroner sammen, og selskabet vinder fortsat markedsandele.
Dansk fagbevægelses forsøg på at få Ryanair til at indgå danske overenskomster er konsekvent blevet afvist med, at deres ansatte arbejder på irske fly og dermed på "irsk territorium" - selv om flyene letter fra Billund, og de fleste ansatte syd- og østeuropæere bor fast i nærheden af lufthavnen.
"Ubrugelige fagforeninger"
Da Ryanair etablerede sig i Billund, gjorde flyselskabets kommunikationschef Stephen McNamara i en mail til dagbladet Politiken selskabets holdning til fagforeninger helt klar:
"Ryanairs ansatte har ret til at melde sig ind i en fagforening, den franske fremmedlegion eller pigespejderne, hvis de ønsker det. Det har de ret til ifølge den irske forfatning. Samme regler garanterer dem imidlertid også retten til at forhandle med deres flyselskab uden indblanding fra ubrugelige fagforeninger, danske eller irske".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278