S afviser kritik af nye dagpengeregler
312 medlemmer af 3F's a-kasse har siden 1. juli fået besked om, at deres dagpenge udløber, før de troede. Det er en konsekvens af de nye dagpengeregler, som trådte i kraft 1. juli i år.
Der er mulighed for at råde bod på det, for der er rigtig meget arbejde derude at få.
Lennart Damsbo-Andersen, fungerende beskæftigelsesordfører
– Vi havde håbet, at det var færre, fordi vi er på vej ind i en højkonjunktur. Det er en øretæve, som står og venter på en væsentlig del af vores medlemmer, fordi mange har perioder, hvor de er inde eller ude af arbejdsmarkedet, siger forretningsfører i 3F's a-kasse, Eva Obdrup, til Jyllands-Posten.
De nye regler er en konsekvens af den dagpengereform, som blev vedtaget i 2015 af partierne i den nuværende regering samt Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.
En af de nye regler betyder, at arbejdsløse, der har modtaget dagpenge i mindst fire år inden for de seneste otte år, får kortet en måned af deres dagpengeret. Reglen har tilbagevirkende kraft.
>> LÆS OGSÅ: Mister en måneds dagpenge
Socialdemokraterne afviser fuldstændig, at det er et problem. Den arbejdsløse kan nemlig bare tage et job.
– Der er mulighed for at råde bod på det, for der er rigtig meget arbejde derude at få, siger fungerende beskæftigelsesordfører Lennart Damsbo-Andersen, til Jyllands-Posten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
Abonnér
eller giv et bidrag via
87278
07. aug. 2017 - 13:17
08. aug. 2017 - 12:36
Dagpengereform 2015
Her beskrives kort de mest centrale elementer i den dagpengereform, der blev vedtaget i 2015. Langt de fleste områder er fra den 1. juli 2017 trådt i kraft.
Man kan fremover optjene dagpengeret ved at opfylde et indkomstkrav. Genoptjening af ret til dagpenge sker fortsat i timer.
Dagpengesatsen beregnes fremover på baggrund af den bedste indkomst i op til 12 ud af de seneste 24 måneder.
Man kan forlænge sin ret til dagpenge. En løntime = to dagpengetimer. Forlængelsen trådte i kraft i januar 2017, men opgøres fremover i timer i stedet for uger.
Dagpenge udbetales ikke længere for 4 eller 5 uger hver måned. Fremover udbetales der dagpenge for hele måneden.
Man skal ca. en uge inden månedens udgang indsende et dagpengekort. Man må derfor gætte i forhold til månedens sidste dage.
A-kasserne skal kontrollere om oplysningerne på dagpengekortet, herunder "gættetimerne", stemmer overens med arbejdsgivernes indberetninger. Eventuel regulering enten i form af en efterbetaling eller en modregning sker efterfølgende.
Der indføres en karensdag hver fjerde måned, altså tre dage på et år – det vil sige et træk i udbetalingen svarende til én dags dagpenge. Man undgår karensen, hvis man har haft mere end 148 timers arbejde i 4-månedersperioden.
Man forbruger fremover af sin dagpengeret i timer, nemlig de timer man får udbetalt dagpenge for. Forbruget er hidtil blevet opgjort i uger.
Kilde: Danske A-kasser