Slet ikke noget at prale af
Blogs

Slet ikke noget at prale af
Når danske politikere snakker om vedvarende energi skal man gå dem mere på klingen, for at finde ud af, om der rent faktisk er tale om noget, der er vedvarende.
Danmark praler af at have den grønne førertrøje på – og har endda haft held til at overbevise en stor del af det internationale samfund om, at det passer. Det er begrundet i en påstand om, at vedvarende energi opfylder en stor del af danskernes energiforbrug, og at vi derfor er på rette kurs i forhold til klimaet.
Bioenergi opfylder ikke kriterierne for at være en vedvarende energikilde, og det er derfor løgn, at vi er i gang med en ægte omstilling til vedvarende energi.
Vedvarende energi kan defineres som en resurse, der ikke bliver mindre af, at den bruges. Det Internationale Energiagentur (IEA) går endda et skridt videre, når de definerer vedvarende energi som "energi, der stammer fra naturlige processer (for eksempel sollys og vind), der fornyes hurtigere, end de bliver forbrugt".
Men opfylder den danske omstilling til vedvarende energikilder denne definition? For at kunne svare på det, må vi se på, hvilke energikilder, der dominerer den danske omstilling. Og så er vind nok stadigvæk det første, de fleste kommer til at tænke på. Her må man konkludere, at definitionen på en vedvarende energikilde passer. Vi er ikke ved at få opbrugt vinden. Men vind er kun den næststørste kilde til såkaldt vedvarende energi og bidrager kun med cirka 21 procent.
Bioenergi er ikke vedvarende
Næsten 75 procent af det, der tælles som vedvarende energi, er derimod forskellige former for bioenergi. Når bioenergi anvendes i stor skala, kan nedslidningen af jorden og plantedækket ikke gendannes i den takt, som ødelæggelserne eller forbruget sker i, og det kan det forbrugte ferskvand eller biodiversiteten heller ikke.
Bioenergi opfylder altså ikke kriterierne for at være en vedvarende energikilde, og det er derfor baseret på en løgn, når den danske befolkning forledes til at tro, at vi er i gang med en ægte omstilling til vedvarende energi. Alligevel sendes der masser af offentlige støttekroner – enten direkte eller i form af skattefritagelser – efter denne forfejlede omstilling.
Ikke CO2-neutral
Endnu en påstand bringes flittigt i spil, som begrundelse for, at Danmark har den grønne førertrøje på. Og det er påstanden om, at vi har sat en kurs, hvor vi overopfylder de klimamålsætninger, vi har påtaget os i EU.
Alle ved, at det ikke passer, at for eksempel energi fra flis og træpiller i kraftvarmesektoren er CO2-neutral. Klima- og energiministeren ved det i hvert fald. Embedsmændene i Energistyrelsen ved det, og direktørerne i energiselskaberne ved det også.
Alligevel lader de alle sammen som om, at den er det. Alle de på papiret så fornemme klimaregnskaber, som Danmark fører sig frem med på den danske og internationale scene, bygger på denne løgn. Også denne løgn bruges flittigt til at føre befolkningen bag lyset.
Importeret bioenergi
Det danske energisystem er i stigende grad baseret på importeret bioenergi. Faktisk har væksten i den mængde, der importeres, i de senere år været større end væksten i Danmarks egen produktion af vedvarende energi i alle mulige former. Dette på trods af, at danskernes forbrug af bioenergi allerede ligger langt over det, som selv optimistiske forudsigelser regner med, at en verdensborger vil have mulighed for at bruge.
Der er altså slet ikke noget at prale af.