29 Nov 2023  

KBH: Let skyet, 10 °C

Censurens, meningskontrollens og krænkethedens treenighed

Blogs

Jan Øberg
Fredsforsker, direktør for transnational.live
Dr. i sociologi. Har arbejdet som fredsforsker i 40 år, dels som gæsteprofessor ved forskellige universiteter rundt i verden, dels som konfliktanalytiker, mægler og rådgiver i konfliktområder som alle dele af Jugoslavien, Somalia, Georgien, Burundi, Irak og Iran. Er medstifter af Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, TFF, i Lund

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 03. marts, 2021, 06:33:43

Censurens, meningskontrollens og krænkethedens treenighed

Facebook, Twitter, Instagram lukker konti som aldrig før. Google overvåger og nedgraderer kontroversielle hjemmesider. Anonyme smagsdommere får fjernet "upassende" meninger og konti, udraderer mangfoldighed og skaber den enfoldighed, der dræber den sidste debat og demokratiet.

Hvad i alverden foregår der?

Præsident Trump får sin Facebook- og Twitterkonto lukket med henvisning til, at han har været med til at opildne gemytterne på Capitol Hill. Men han blev ikke dømt i den efterfølgende rigsretssag, men havde omkring 80 millioner stemmer bag sig.

Det, vi står overfor, er en – modbydelig og farlig – kombination af identitetspolitikkens, krænkelseskulturens, den politiske korrektheds og meningskontrollens diktatur. I bestemte interessers tjeneste.

Robert F. Kennedy Jr., højest respekteret advokat, miljøaktivist, forfatter, professor etcetera, får sin konto med 800.000 følgere på det Facebook-ejede Instagram lukket.

Facebook dømmer ham for teorier, som er "debunked" – modbevist. Hans aktuelle ærinde er, at han er skeptisk over for massevaccination mod corona, fordi vaccinen ikke er tilstrækkeligt testet.

Twitter lukker 373 konti

For et par dage side lukkede Twitter 373 konti, "om hvilke det siges, at de havde forbindelser til Rusland, Armenien og Iran". De blev fjernet, fordi de "underbyggede historier, som kunne underminere troen på NATO og henvendte sig til USA og Europa." (Reuters).

Google følger din mindste bevægelse og "nedgraderer" kontroversielle sider, for eksempel om ikke-vold.

Medierne er blevet domstole. Hvor er advokaterne for ytringsfriheden?

Gandhi lægges nu for had som racist. Hindu-fundamentalismens Indien rejser statuer af hans morder.

På museer fjernes billeder, som kan virke "stødende", for eksempel et renæssancemaleri, der viser nogle unge kvinder med blottede bryster.

Tragikomisk vil BBC ikke vise Monty Python!

I Sverige mener litteraturdommere, at man ikke kan lade ordet "neger" stå i Astrid Lindgrens forfatterskab. Gyldendal fjerner det i sin nye udgave.

På det danske Amnesty Internationals hjemmeside finder du kampagner for russeren Aleksei Navalny og kineseren Zhang Zhan (faktasiderne indeholder ingen kilder). Men søger du "Julian Assange", kommer intet op om ham!

På dr.dk ser du kun promilitære vinkler og eksperter plus negative historier om Rusland, Kina og Iran, tilfældigvis helt i overensstemmelse med USA’s/CIA’s årtier lange opinionspåvirkning som Operation Mockingbird i sin tid.

Selvcensuren breder sig som en steppebrand

Selvcensuren spreder sig som en steppebrand. Over 70 procent af den amerikanske PEN-Klubs medlemmer angav for få år siden, at de på et eller andet tidspunkt havde droppet tekster, da de var bange for konsekvenserne.

Det, vi står overfor, er en – modbydelig og farlig – kombination af identitetspolitikkens, krænkelseskulturens, den politiske korrektheds og meningskontrollens diktatur. I bestemte interessers tjeneste.

For hvem skal bestemme? Hvem skal definere historien? Staten og lovgivningen i demokratiets navn? Eller en håndfuld meningsdommere i enorme koncernes og "folkelige" organisationers magtfulde bestyrelsesværelser? Gandhi kaldte den slags fortyndet fascisme.

Hvad skal vi tro, når Facebook nu har oprettet et internationalt råd (med blandt andre Helle Thorning), der skal afgøre svære sager om, hvad der må og ikke må stå på Facebook?

Hvad skal vi tro, når Facebook allierer sig med the Atlantic Council, der altid har fungeret som NATO’s PR-afdeling? Eller når Facebook ansætter en tidligere NATO-presseofficer som sin efterretningsekspert?

Åh ja, vi skal jo beskyttes. Lad os endelig få billederne ned på museer, historiebøgerne omskrevet, musikken censureret, dramaerne, poesien og revyviserne fjernet. Ud med humor og politisk satire, der kunne jo findes en, der røvkeder sig og derfor føler sig krænket.

Til sidst kan mere eller mindre anonyme smagsdommerne få fjernet alle "upassende" meninger og konti, udradere mangfoldighed og skabe den enfoldighed, der dræber den sidste debat og demokratiet.

Det nye postintellektuelle censursamfund er Vestens seneste, desperate måde at trække sin uundgåelige nedtur ud på. Og der vil blive mere ledelse af kakistokrater – de mindst egnede og mindst etiske.

Hvis ikke folket siger stop.