29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

”Kontanthjælps-Mette”

Blogs

Jan Guldmann
Næstformand 3F Randers
Næstformand for 3F Randers og gruppeformand for 3F Grafisk i Randers.
Blogindlæg af Jan Guldmann

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 16. december, 2013, 20:45:01

”Kontanthjælps-Mette”

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen læner sig op af tilnavnet "Kontanthjælps-Mette". Hun og regeringen har indført en stribe nye ydelser på lavere niveau, end vi indtil har kendt til eller anerkendt.

Gucci-Helle og Bilags-Lars – ja, som politiker kan man hurtigt skaffe sig et navn.

Ikke altid et man selv finder smigrende, og det vil lederne af landets to største politiske partier sikkert hurtigt kunne blive enige om.

Deres tilnavn er dog affødt af en personlig optræden eller handling.

Andre kan få et nyt navn baseret på deres politiske virke, og dette navn/eftermæle kan både opfattes som en hæder eller det modsatte.

Sygemeldte risikerer nu allerede efter 26 uger at komme på en lavere ydelse.

Jeg tror, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er meget tæt på at skaffe sig et tilnavn som ”Kontanthjælps-Mette”.

Et navn som hun, i kraft af sine politiske handlinger i dagligdagen, er godt på vej til at blive symbolet på.

Mette Frederiksen har nemlig i sine blot to år som beskæftigelsesminister fået indført helt nye ydelser på det danske arbejdsmarked. Ydelser som alle i kroner og øre svarer nøjagtigt til kontanthjælp, men blot med andre navne.

En arbejdsløs, som mister sin ret til dagpenge, kan i en periode modtage uddannelsesydelse.

Ydelsen ophører med udgangen af 2013, men erstattes så af en arbejdsmarkedsydelse. Denne ydelse får også betydning for kommende seniorjobbere, som nu først kan overgå til et seniorjob på normal overenskomstmæssig løn, når de har opbrugt perioden med arbejdsmarkedsydelsen.

Det må jeg formode er besluttet for at ligestille disse med øvrige ledige.

Arbejdsmarksydelsen er i øvrigt også midlertidig og udløber med udgangen af 2016.

Forskellen på disse ydelser, målt i økonomi, er alene, at de modsat kontanthjælpen ikke er afhængig af, om den lediges ægtefælle har en indtægt, eller man f.eks. har en friværdi i sit hus.

Besnærende?

Det lyder jo meget besnærende, og specielt når det fremlægges som et alternativ til, at den ledige ellers ikke ville modtage nogen ydelse overhovedet.

Med lad os lige se på, hvordan forholdet med de ledige og deres dagpenge er lige nu.

Regeringen har jo gennemført de dagpengeforringelser, som den tidligere borgerlige regering og Dansk Folkeparti besluttede.

En halvering af dagpengeperioden fra fire til to år – og samtidig en fordobling af genoptjeningskravet fra 26 til 52 uger.

Det har medført, at op imod 30.000 arbejdsløse i løbet af 2013 har mistet dagpengene, og nu i stedet må leve af de nye ydelser på kontanthjælpsniveau.

Herudover er cirka 4.000 arbejdsløse røget helt ud af systemet og må leve af den rene kontanthjælp – hvis deres forhold gør, at de kan være berettiget hertil.

Det var ikke den form for afvikling/udhuling af vores dagpengesystem, vi for to år gik på gaderne for, da vi anbefalede alle medlemmer at stemme for en ny regering.

Vi kendte til den tidligere regerings beslutninger, men havde ikke forestillet os, at ”vores regering” ville ende med at indføre helt nye begreber/ydelser, der reelt indfører et helt nyt og anerkendt niveau for udbetaling af ydelser til de ledige.

"Carsten Koch udvalget” skal senere komme med et oplæg til fremtidens dagpengesystem – herunder ydelsesgrundlag, men oplægget vil sikkert ikke indeholde et ydelsesniveau, som er højere end det niveau, regeringen i dag har besluttet er det ”økonomisk mulige”.

Snydt

Det begrunder jeg med Mette Frederiksens oplæg til en ny sygedagpengereform.

I regeringsgrundlaget bliver vi lovet, at varighedsbegrænsningen på de 52 uger vil blive afskaffet.

Ingen andre end regeringen selv har vel haft fantasi til at opfatte det som andet end, at man ved langvarig sygdom efter de 52 uger vil kunne fortsætte med at modtage sygedagpenge.

Men endnu engang overraskes – eller snydes – vi.

Ministeren lægger ganske vist op til en lov, der giver ret til en fortsat ydelse – en såkaldt ressource-ydelse.

Men i lighed med ydelserne for de ledige vil denne nye ydelse også være på niveau med kontanthjælpen, og som noget nyt kan den sygemeldte nu allerede efter 26 uger risikere at komme på denne lavere ydelse.

Der tegner sig klart et billede af, hvad ministeren og regeringen ønsker.

Et fremtidigt dansk arbejdsmarked hvor arbejdsløse eller langtidssyge omfattes af en helt ny og lavere ydelse, end vi indtil nu har kendt til – eller i øvrigt anerkendt som niveau.

Vi kan kalde en skovl for en skovl og en spade for en spade.

På samme måde kan vi kalde de nye ydelser for ”kontanthjælp uden modregning”.

Kontanthjælpen svarer i dag til henholdsvis 60 procent af dagpenge/sygedagpenge for personer uden forsørgerpligt, og 80 procent for forsørgere.

Det er dette lave niveau mange ledige og sygemeldte fremover skal leve af.

Kære Mette Frederiksen – hvis dette ikke ændres, kan udtrykket ”Kontanthjælps-Mette” blive mere varigt, end du kunne ønske det.