Faglige udfordringer i efteråret
Blogs

Faglige udfordringer i efteråret
OK 2017 udløste frustrationer men også faglig aktivitet. Den aktivitet er det vigtigt at bære videre i kampen for bedre løn- og arbejdsvilkår, uddannelse og velfærd.
Sommerferien er over os, men det betyder på ingen måde, at der er ro på arbejdsmarkedet – og det skal der heller ikke være!
Ikke mere krisesnak – nu vil vi have del i de store overskud, som virksomhederne henter hjem.
Siden ja’et til OK 2017 har der været en række arbejdsnedlæggelser. Det har især været på spørgsmål om bedre lønaftaler, advarsler til tillidsfolk og lokalaftaler som skal sikre bedre løn- og arbejdsvilkår. Det er et tydeligt bevis på, at kollegerne rundt i landet har fået nok – ikke mere krisesnak – nu vil vi have del i de store overskud, som virksomhederne henter hjem.
Men det er ikke nok med arbejdsnedlæggelser på de enkelte arbejdspladser – der er brug for meget mer’ faglig styrke.
Vi står overfor en række udfordringer i løbet af efteråret.
Trepartsforhandlingerne skal sikre velfærdssamfundet ifølge LO: "Uddannelse er vigtigt for både den enkelte lønmodtagers jobmuligheder og helt afgørende, hvis vi vil sikre, at vi i Danmark fortsat er produktive og kan konkurrere med udlandet – og derved har råd til vores velfærdssamfund". Det lyder godt, og alle parterne er enige om, at det er vigtigt at investere i uddannelse.
Men det lyder hult, når vi ved, at AMU-systemet har manglet 100 millioner om året de sidste fem år. Kan fagbevægelsen ikke rette op på det, så vil der ikke komme det store ud af trepartsforhandlingerne. Vi har set det i erhvervsuddannelserne – karakterkravet har ikke sikret flere faglærte, men har lukket nogen af de "skæve" unge ude fra uddannelserne.
Kommunal- og regionsrådsvalg til november. Der skal lægges maksimal pres på de folk, som stiller op. De skal give tilsagn om at arbejde for klausuler, som sikrer, at der ikke foregår social dumping i kommuner og regioner, og som sikrer uddannelsespladser til de unge. De skal give tilsagn om forbedringer og ikke forringelser i den offentlige velfærd, og det indebærer, at de nyvalgte også er parat til et oprør mod besparelserne fra Christiansborg.
OK 2017 gav store frustrationer i den aktive del af fagbevægelsen, men vi så også en stor aktivitet. Der er flere initiativer, som samler op i løbet af efteråret, og det er vigtigt med opbakning, når aktiviteterne meldes ud efter sommerferien.
OK 2018 vil uden tvivl være en stor udfordring for de offentligt ansatte. De magre resultater fra det private arbejdsmarked vil blive kopieret, og der bliver brug for opbakning til offentligt ansatte, hvis der skal sikres fornuftige resultater.
Offentlig velfærd handler ikke kun om gode overenskomster, men først og fremmest om et samfund som skal prioritere velfærden. Der har været uafbrudte nedskæringer og forringelser i mange, mange år, og det bliver dyrt og langvarigt at rette op på katastrofen. Heldigvis er der en række velfærdsinitiativer, som er ved at komme i omdrejninger, og det vil presse politikerne.
Fælles kamp for offentlig og privat ansatte er svaret, men det er nemmere sagt end gjort. Så nyd sommerferien, og gør jer klar til et aktivt efterår.