Gør klar til omkamp ved OK 2015
Blogs

Gør klar til omkamp ved OK 2015
Kampen om finansloven endte uafgjort. Omkampen bliver spillet ved de offentlige overenskomstforhandlinger i 2015 og handler om vores velfærdssamfund
Hørte i P4 København et indslag fra Hvidovre Hospital om stor overbelægning på de medicinske afdelinger. I indslaget var der selvfølgelig en patient, men der var også en af cheferne fra hospitalet. Han var ked af overbelægningen, men han var også meget ærlig. ”Vi har tomme stuer på hospitalet, men vi må ikke ansætte mere personale – derfor vil det ikke være forsvarligt at åbne flere stuer!”
Vores såkaldte velfærds-samfund er alvorligt truet - mere end nogensinde.
TV2 har gennemført en undersøgelse af stigningen i folkeskolelærernes fravær: I København er sygefraværet steget med cirka 31 procent, mens det i Odense er steget med omkring 40 procent. For Aarhus er tallet omkring 26 procent.
Dagbladet Information konstaterer i sidste uge at ”status her ved den sidste finanslov før næste valg er, at statsminister Helle Thorning- Schmidt (S) og hendes regeringsparti Radikale Venstre samt støttepartierne SF og Enhedslisten, efterlader et Danmark med færre omsorgs- og velfærdsmedarbejdere i den offentlige sektor, end da de tiltrådte i 2011”
Jeg kunne også nævne de mange nedskæringer i Arbejdstilsynet. De sidste 5 år er der sparet ca. 40 millioner, hvilket svarer til 150 årsværk. Enhedslisten og SF har dog skaffet 60 millioner ekstra til kampen mod social dumping i 2015, men samtidig skal Arbejdstilsynet spare 80 millioner i 2016, hvilket betyder yderligere 120 fyringer .
Den mindst ringe finanslov
Jeg kan ikke vurdere, om Enhedslisten og SF har presset regeringen til det yderste og fået den mindst ringe finanslov, men jeg kan konstatere, at vores såkaldte velfærdssamfund er alvorligt truet - mere end nogensinde.
På stort set alle offentlige arbejdspladser opleves et markant øget arbejdspres og som følge deraf mange sygemeldinger og øget pres på de tilbageværende. Vikarbudgetterne er stort set ikke eksisterende, og den onde cirkel er en skræmmende realitet. Hvis de erfarne offentligt ansatte har mulighed for at søge væk, så gør de det, og det betyder yderligere forringelse af arbejdsforholdene.
Kommunerne vælger at følge regeringens krav om besparelser og lapper på den håbløse situation med arbejdsløse i aktivering og på tilskud - for det meste arbejdsløse uden kompetencer til det job de bliver tvunget ud i. Så er det ikke længere en ond cirkel, det er en farlig spiral, som kun peger nedad.
Langt mellem gode initiativer
Der findes heldigvis en række gode initiativer, som giver de arbejdsløse uddannelse og gode kompetencer.
Der findes fagforeninger og A-kasser, som går aktivt ind i kampen for bedre arbejdspladser og for deres arbejdsløse medlemmer.
Der findes frivillige, som yder en kæmpeindsats for at redde stumperne.
Og aller, aller vigtigst; der findes masser af ansatte i den offentlige sektor, som knokler for at få det til at hænge sammen - heldigvis!
Men hvad nytter det, når de offentlige arbejdspladser ikke må og ikke tør ansætte flere?
Brug for oprør
Det, vi mangler, er et reelt oprør. Kommunalpolitikere og folketingspolitikere skal tvinges til at forholde sig til disse realiteter, de skal svare på, hvad de vil gøre for at ændre disse onde spiraler.
Det skal være slut med at forsvare den nuværende regering, hvad enten man er fagforening, beboerforening, politisk forening eller bare er bange for det, der er endnu værre - nemlig en borgerlig regering, som på grund af ovennævnte har fået rammerne for et koldt og kynisk samfund serveret på et sølvfad.
Jeg er ligeglad med, om årsagen ligger hos Bjarne Corydon, hos de radikale eller at EU’s finanspagt udstikker rammerne.
De sidste 20 år har vi kun set et alvorligt oprør mod den onde spiral, som kortvarigt gav et resultat.
Holstebro viste vejen
Kampen for ”De varme hænder”, som startede i Holstebro i 2007, gav genklang i hele den offentlige sektor, og ingen i Danmark var i tvivl om alvoren.
Men kigger vi på resultaterne af ”Skævt-kampagnen” op til valget i 2011 og lærernes desperate kamp i 2013, så må vi konstatere, at der er mange, som ikke har forstået alvoren.
Jeg vil hermed dømme kampen om finansloven for uafgjort og opfordre alle til at gøre sig klar til en omkamp, hvor meget står på spil.
Forhandlingerne om OK 2015 for de offentligt ansatte handler om vores velfærdssamfund.