Smøg ærmerne op og løft arbejdsmiljøet
Blogs
Smøg ærmerne op og løft arbejdsmiljøet
Siden 2000 er bevillingerne til Arbejdstilsynet i gennemsnit faldet med 6,37 millioner om året. Nu vil regeringen skære ned igen, samtidig med at alarmerende tal viser tilbagegang for arbejdsmiljøet.
I sidste uge havde SF og Enhedslisten for hundrede og syttende gang i fællesskab sat arbejdsmiljøet på dagsordenen i Folketinget. Denne gang i et samråd med beskæftigelsesministeren. Han skulle stå til ansvar for den elendige udvikling på især bygge- og anlægsområdet.
Fra 2007 til 2016 er der forsvundet 180 millioner kroner fra Arbejdstilsynet.
Det er på høje tid at smøge ærmerne op og løfte indsatsen for et sundt arbejdsmiljø.
Gang på gang skæres skiver af Arbejdstilsynet, og selvfølgelig trækker det grimme konsekvenser med sig. Det er lidt som skandalerne i SKAT, hvor besparelserne kan aflæses direkte på bundlinjen. Samfundet taber, mens skattesnyderne gnider sig i hænderne.
Med nedskæringer i Arbejdstilsynet taber lønarbejderne, de seriøse firmaer og samfundet. Arbejdsgivere, som giver Fanden i et godt arbejdsmiljø, gnider sig i hænderne.
Udsultning
Siden 2000 er bevillingerne til Arbejdstilsynet i gennemsnit faldet med 6,37 millioner om året. Fra 2007 til 2016 er der forsvundet 180 millioner kroner, og nu vil regeringen igen svinge sparekniven.
Udsultningen af Arbejdstilsynet minder om bonden, der lykkedes med at vænne sin hest af med at spise. Det gik sådan set rigtig fint i en periode, og bonden sparede penge på foder. Men en dag døde hesten.
I 2008 havde Arbejdstilsynet 800 årsværk, som i 2016 er skrumpet til 600 årsværk. Tilsynsbesøgene er i samme periode faldet fra 60.000 i 2008 til langt under 50.000 i 2016.
Det har naturligvis også ført til et fald i reaktioner fra Arbejdstilsynet fra 35.000 i 2008 til 24.000 i 2016. Hvis firmaerne ikke konstant mærker Arbejdstilsynets tænder i benene, vil ligegyldighed og lovløshed brede sig.
Heldigvis har vi da stadig et Arbejdstilsyn med muskler, der afslører helt uforsvarlige forhold på byggepladserne. Ved uanmeldte besøg på 61 byggepladser, blev der givet 116 reaktioner.
Arbejdsmiljøet ligger fortsat i ruiner. Det er ellers ikke atomfysik eller relativitetsteori det handler om, og vi kan sagtens regne ud, hvad der er galt. Et af værktøjerne er et stærkt Arbejdstilsyn, som kan planlægge sit arbejde med høje stabile bevillinger.
Nye nedskæringer
Det går baglæns med det sunde arbejdsmiljø, og regeringens svar er at skære endnu mere på Arbejdstilsynet. Det hænger overhovedet ikke sammen. Der er langt til de officielle 2020-mål for arbejdsmiljø om 20 procent færre fysisk overbelastede, 20 procent færre psykisk overbelastede og 25 procent færre alvorlige arbejdsulykker.
Muskel-skeletbesvær er steget fra 9,7 procent i 2012 til 11,1 procent i 2016, mens andelen af psykisk belastede er steget fra 14,5 procent i 2012 til 16,9 procent i 2016. Hver fjerde ufaglærte mand dør, inden han fylder 70, det samme gælder hver femte ufaglærte kvinde.
Vi skal en anden vej, hvor vi investerer i arbejdsmiljøet. SF har lagt en konkret plan frem, som hele vejen rundt styrker alle led i arbejdet for et sundt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Denne plan betyder blandt andet 80 millioner ekstra til Arbejdstilsynet.
Et sundere arbejdsmiljø er godt for den enkelte, familierne, de seriøse virksomheder og samfundet.