29 Nov 2023  

KBH: Let skyet, 10 °C

LA-forslag langt fra 5-stjernet lønløsning

Blogs

Kristian Gaardsøe
Formand FOA Nordjylland
Født i 1959 Formand i FOA Nordjylland som overordnet politisk og administrativ leder Medlem af FOA's hovedbestyrelse

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 08. februar, 2021, 06:59:08

LA-forslag langt fra 5-stjernet lønløsning

Forslaget fra Liberal Alliance om, at hjemmehjælpere skal bedømmes af borgerne via en app, er respektløst og en hån mod personalet.

Nej tak til Ole Birk Olesens forslag, hvor hjemmehjælpere, der høster flest stjerner i borger-app kan få op til 10 procent mere i løn.

Med forslaget sidestiller LA den service og faglighed, som en medarbejder udøver med den service, du modtager, når du spiser på en restaurant.

På en skala fra 0 til 5 skal borgere med en tast på mobilen vurdere den service, de netop har modtaget. I udspillet fra Liberal Alliance (LA) skal ingen trækkes i løn, og udsigt til lønbonus lyder måske besnærende, men hvor skal pengene komme fra?Hjemmehjælperne skal efter Ole Birk Olsens mening få en fornemmelse af, at de er værdsatte. Men hvad betyder det egentlig? Vil LA nedlægge stillinger, så de som scorer flest stjerner kan få mere i løn? Er løntillægget på 10 procent et flerårigt løntillæg – eller er der snarere tale om en lønbonus?

Med forslaget sidestiller LA den service og faglighed, som en medarbejder udøver med den service, du modtager, når du spiser på en restaurant, og siden kan give din vurdering på Trustpilot. Bizart at tænke sig, at et tryk på mobilen skal vurdere, om du som medarbejder har ydet en god service eller ej.

Nej til rivalisering og mere teknologi

Når brugerne bedømmer den service, de netop har fået, så mener Ole Birk Olesen, det vil fremme den gode service og betyde, at de ældre føler sig hørt.Tror de i LA virkelig, at en teknologisk app på mobiltelefonen vil betyde, at de ældre føler sig hørt? At øget konkurrence blandt de offentligt ansatte i hjemmeplejen vil fremme den gode service?

Nej. Den indbyggede konkurrence vil tværtimod sætte arbejdsmiljøet under et endnu større pres og øge distancen mellem borger og ansat. Det kan lyde så fint, at LA vil værne om god service og lytte til de ældre. Men teknologien vil øge distancen, og vi har ikke brug for endnu en teknologisk løsning, som i mange år frem kan sikre beskæftigelsen for it-specialister og konsulenter.

Respekt for faglighed og menneskelige værdier

Forslaget fra LA har to meget iøjnefaldende brister – et manglende kendskab til faget, og yderligere manglende respekt for faget. LA har et ensidigt fokus på konkurrencestaten, hvor den menneskelige værdi reduceres til den profit, den enkelte kan skabe for samfundet.

Hensynet til menneskelig trivsel og sammenhold er glemt i deres politiske påfund, som i endnu større grad vil udfordre det arbejdsmiljø, som allerede er under pres. Med konkurrencestatens ånde i nakken og med pisk eller gulerod i sigte kan man forudse, at endnu flere vil bukke under for stress. Det vil øge presset på de tilbageværende i hjemmeplejen, som skal løbe spidsrod fra borger til borger for at hente de famøse stjerner.

Forslaget er respektløst, og øger næppe tiden til nærvær og omsorg. Der er behov for mere tid til de enkelte opgaver i hjemmeplejen, ikke for et system som vurderer de ansatte og tilsidesætter fagligheden. Der er behov for mennesker, der frem for alt gør en indsats for at udføre et fagligt kvalificeret job – ikke for at de skal indynde sig hos borgerne i jagten på flere stjerner.

Fra kollektive aftaler til individuel præstationsvurdering

Hensigten med forslaget synes hverken at gavne borger eller ansat, og desværre må LA's hensigter være nogle helt andre – nemlig at formindske den offentlige sektor, så de kan finansiere lavere skatter, som er det politiske mantra, de hylder. Forslaget udelukker sandsynligvis, at det er skattekroner som skal finansiere og betale offentligt ansattes løn. Man kan forudse at fremtidige overenskomstaftale-lønstigninger vil blive væsentligt mindre, eller at de vil underlægge de frie overenskomstforhandlinger i det offentlige en stram politisk styring – eller helt afskaffe dem. Nej tak – hold snitterne!

Mon ikke det i bund og grund er de kollektive aftaler LA vil til livs? Aftaler, hvor lønmodtagere står skulder ved skulder, forhandler og aftaler prisen på arbejdskraften. Vil de afskaffe vores fælles indsats for generelle forbedringer for alle og erstatte det med konkurrence? Nej tak til politikere der vil blande sig i lønnen. Vi har Den Danske Model, og OK21 venter lige om hjørnet. Vi ser frem til flere kollektive aftaler, som gælder for alle.

Og gør du en ekstra indsats i hjemmeplejen, så har vi ny løn som kan belønne din indsats – selvom den også har sine mangler. Endelig er det jo ikke kun lønnen, der driver de offentlig ansatte. Med al respekt for dit job som næstformand i LA, så tror jeg ikke, at det forslag er et, der vil have sin gang på jorden.