28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Er Danmark i krig?

Blogs

Line Barfod
Advokat hos Foldschack & Forchhammer
Advokat hos Foldschack & Forchhammer. Uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet. Tidligere MF'er for Enhedslisten.
Blogindlæg af Line Barfod
lør. 03. okt - 2020
man. 01. apr - 2019
man. 12. nov - 2018

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 26. juni, 2014, 14:52:05

Er Danmark i krig?

Forsvarsloven har en bestemmelse om, at hvis landet er i krig, må forsvaret og Forsvarets Efterretningstjeneste foretage en række handlinger, der normalt er forbudt eller ihvertfald kræver dommerkendelse.

Er vi i krig? Er der indført undtagelsestilstand?

Det burde være ret let at svare på. Men åbenbart ikke, hvis man er forsvarsminister.

Selv i nogle af de ringest fungerende demokratier plejer magthaverne at fortælle befolkningen, når der indføres undtagelsestilstand.

I flere år er skiftende forsvarsministre igen og igen blevet spurgt, men har nægtet at svare.

Forsvarsloven har en bestemmelse om, at hvis landet er i krig eller tilsvarende ekstraordinære omstændigheder, så må forsvaret og Forsvarets Efterretningstjeneste foretage en række handlinger, der normalt er forbudt eller ihvertfald kræver dommerkendelse. For eksempel må der så foretages aflytninger, der ellers er ulovlige uden dommerkendelse.

Krav ved aflytning

I forbindelse med den aktuelle afsløring af, at den amerikanske efterretningsorganisation NSA tapper kabler i Danmark for oplysninger, er det derfor yderst relevant at vide, om forsvaret mener, vi er i krig eller lignende. og det derfor er lovligt, hvad der er foregået, eller om det er ulovligt.

Hvis der skal foretages aflytninger og overvågning, så er der normalt nogle krav, der skal være opfyldt.

Der skal være en mistanke af en vis styrke om en forbrydelse, der skal være en forventning om, at de oplysninger, der kan komme ud af aflytningen, vil kunne få betydning for efterforskning af en forbrydelse, og der er krav om, at det skal være en forbrydelse af en vis grovhed.

Men hvis vi er i krig eller lignende, så er der ingen krav overhovedet.

Borgeren skal kende loven

En af grundpillerne i et retssamfund er, at borgerne kender loven. Man skal kunne slå op i loven og se, hvad man må, og hvad man ikke må og derfor kan blive straffet for at gøre alligevel.

Og man skal kunne slå op i loven og se, hvad myndighederne må. Der må ikke være vilkårlighed i myndighedernes handlinger, det skal være til at forudse for borgerne.

Men når man ikke kan få at vide, om der er undtagelsestilstand og der muligvis kan være undtagelsestilstand i flere år, så forsvinder retssikkerheden. Selv i nogle af de ringest fungerende demokratier plejer magthaverne at fortælle befolkningen, når der indføres undtagelsestilstand.

Folketinget må sige fra

Derfor bør Folketinget sige fra. Der burde afholdes en ofentlig høring, hvor retssikkerhedseksperter kan fortælle om grundlaget og erfaringer fra andre lande.

Og så burde man ændre forsvarsloven, så der kommer til at stå, at det skal offentliggøres, når bestemmelsen tages i anvendelse.

Så ville borgerne I det mindste vide, at vi nu var I en situation uden den normale retsbeskyttelse.