04 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forbyd kviklån

Blogs

Line Barfod
Advokat hos Foldschack & Forchhammer
Advokat hos Foldschack & Forchhammer. Uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet. Tidligere MF'er for Enhedslisten.
Blogindlæg af Line Barfod
lør. 03. okt - 2020
man. 01. apr - 2019
man. 12. nov - 2018

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 01. april, 2019, 09:02:32

Forbyd kviklån

Hvis man for alvor skal beskytte borgerne på lånemarkedet, så skal man forbyde kviklånene og sætte loft over renter og øvrige låneomkostninger.

Er din computer gået i stykker? Ønsker du dig en ny cykel? Er det for trist og gråt det hele, så du trænger til en lille ferie? Eller er børnene vokset ud af de gamle sko og skal have nye?

Med kviklån kan gælden vokse eksplosivt på kort tid. En del kommer ud i en social nedtur, hvor de mister bolig og arbejde. 

Der er mange situationer, hvor man mangler 5-10.000 kroner. Og det udnytter de firmaer, der udbyder kviklån. Der er masser af reklamer, der lokker med hurtige lån i trængte situationer.

Går man ind på deres hjemmesider, så er slagnummeret, at man kan få svar straks. Og alt for mange mennesker, især dem der har få penge og få ressourcer, kan ikke overskue, hvad ÅOP betyder. (Det betyder Årlige Omkostninger i Procent og oplyser, hvor dyrt et lån egentlig er.)

Nogle kviklån har ÅOP på flere hundrede procent. Så det er rigtig, rigtig dyrt. Det er langt billigere at låne penge i sin bank. Og for mange mennesker kan det bedst betale sig at have en kassekredit, så man hurtigt kan låne mindre beløb, hvis man eksempelvis får en tandlægeregning, køleskabet går i stykker, eller man skal holde børnefødselsdag. Og så kan man betale kassekreditten tilbage over de kommende måneder. Og eventuelt derefter igen hæve på kreditten til en ny større udgift.

Gældsrådgivning

Men mange har ingen forstand på privatøkonomi, har aldrig prøvet at opstille deres eget budget, så de ved, hvor mange penge de har hver måned, hvad de har råd til, og hvad de ikke har råd til. De optager derfor de nemme kviklån i stedet for at gå til deres bank og få en kreditvurdering af, om de har råd til at låne eller ej.

Derfor kommer alt for mange mennesker ud i uoverskuelig gæld, som de ikke kan betale tilbage. Mange forsøger først  at betale gælden ved at optage nye lån til at betale renter og afdrag på de gamle lån, men det fører bare til en ond spiral, hvor gælden bare vokser og vokser. Med kviklån kan gælden på den måde vokse eksplosivt på kort tid. En del kommer ud i en social nedtur, hvor de mister deres bolig og arbejde og i nogle tilfælde også kontakt med familie og venner, fordi de i desperation også har lånt af dem, og nu heller ikke kan betale det tilbage.

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt flere kviklånsselskaber, fordi hun mener, at de ikke har foretaget en reel kreditvurdering. Men hvis man for alvor skal beskytte borgerne på lånemarkedet, så skal man forbyde kviklånene og sætte loft over renter og øvrige låneomkostninger. Og så bør der sættes penge af til langt flere gratis gældsrådgivninger og til kampagner med oplysning til borgerne om gæld og fornuftig privatøkonomi.

6.000 kroner om måneden

Det er i øvrigt værd at notere, at myndighederne også i denne sammenhæng anvender rådighedsbeløbet fra gældssanering og gældsinddrivelse, på lidt over 6.000 kroner månedligt for en enlig voksen til mad, tøj, telefon, med videre. Altså det beløb, som myndighederne vurderer, er nødvendigt at have tilbage, når boligudgifter og faglige kontingenter er betalt.

Hvis man har mindre end det beløb, så vurderes det, at man ikke er istand til at betale på sin gæld, og så må der ikke udlånes penge.

Tænk hvis det også var gældende på socialområdet, så man vurderede, at det beløb skulle folk mindst have at leve for, og ellers må de have ekstra hjælp.