28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Magtens fuldkommenhed

Blogs

Line Barfod
Advokat hos Foldschack & Forchhammer
Advokat hos Foldschack & Forchhammer. Uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet. Tidligere MF'er for Enhedslisten.
Blogindlæg af Line Barfod
lør. 03. okt - 2020
man. 01. apr - 2019
man. 12. nov - 2018

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 19. september, 2012, 09:39:47

Magtens fuldkommenhed

Under de 10 år med VKO oplevede vi, hvordan magtarrogancen bredte sig i regeringens øverste lag, og ministrene kunne slippe af sted med hvad som helst. Hvis man i Danmark havde et høringssystem som i USA og Storbritannien, ville ministrene vide, at de stod til ansvar over for befolkningen, og det ville være sundt for retssikkerheden.

Når en minister og ofte også nogle topembedsmand mistænkes for at have overtrådt loven, så sættes det store apparat i gang, og der nedsættes en undersøgelseskommission.

Hvis ministre og topembedsmænd skal udspørges, så skal der sidde en dommer for bordenden og hver af de, der skal afhøres, skal have en advokat med. Det koster mange penge, men retssikkerheden skal jo være i orden.

Der sidder i øjeblikket flere af sådanne undersøgelseskommissioner og arbejder. Og dommere og topjurister er begyndt at snakke og skrive om, at det er noget pjat, at politikerne nedsætter kommissioner og vil have undersøgt, om der er begået lovovertrædelser. Egentlig mener de vist, at man slet ikke burde undersøge sådan nogle sager men bare tage en politisk debat.

De glemmer bare, at hvis ikke ministre og topembedsmænd har truslen om, at det kan blive undersøgt om de overtræder loven, og at de kan blive stillet til ansvar, så er der langt større risiko for, at de igen og igen overtræder loven.

Vi oplevede under de 10 år med VKO, hvordan magtarrogancen bredte sig, og ministrene kunne slippe af sted med det meste uden konsekvenser. Kristian Jensen handlede i strid med Grundloven. Claus Hjort Frederiksen tvang syge mennesker i aktivering uden lovhjemmel. Lars Løkke Rasmussen overbetalte privatsygehusene. Listen er for lang til at opridse alle ministrenes lovbrud.

Hvis der skal nedsættes en undersøgelseskommission, så kræver det et flertal i folketinget. Og det er svært at skabe uden om en regering. Derfor foreslog S, R, SF og Ø inden valget, at et mindretal på 40 procent i folketinget skulle kunne nedsætte en undersøgelseskommission, så ministrene ved, at der reelt er en trussel om, at de kan blive undersøgt. Desværre vil S, R og SF ikke støtte forslaget, efter at de selv er kommet i regering.

Ofte er en undersøgelseskommission en meget omfattende, dyr og tidskrævende form. Derfor bør man også i folketinget se på de høringer, der gennemføres i parlamenterne i USA og Storbritannien. De har f.eks. for længst gennemført høringer om baggrunden for Irak-krigen. En sag der i Danmark først begynder en undersøgelseskommission om til foråret. I USA og Storbritannien kan de også indkalde private - f.eks. bankdirektører - til afhøring. Det ville være helt utænkeligt i Danmark i dag.

Når nogen langt nede i systemet mistænkes for at have brudt reglerne, så er der ingen medlidenhed og ingen retssikkerhed. Indkomsten fjernes med det samme, og de må selv bevise deres uskyld. Når det er i toppen, er der stor sandsynlighed for, at intet sker. Det er ikke et retssamfund værdigt.

Dommerne og topjuristerne får en høj løn. Så må de finde sig i, at arbejdet også en sjælden gang imellem omfatter at gå efter dem i toppen.