19 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ret til tidligere folkepension!

Blogs

Mona Striib
Mona Striib, Forbundsformand FOA

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Lørdag, 29. august, 2020, 05:50:13

Ret til tidligere folkepension!

Regeringens udspil til tidlig pension er knagende godt, men der er plads til forbedringer. FOA er fortsat af den opfattelse, at velfærdsforliget bør opsiges og genforhandles.

Debatten er skarp, og det er helt forståeligt, men der skal bare findes en løsning, som giver en rettighed til dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, og som ikke kan selvpensionere sig selv.

FOA siger STOP til en forøgelse af pensionsalder og støtter, at der bliver indført differentieret folkepension.

FOA er fortsat af den opfattelse, at velfærdsforliget bør opsiges og genforhandles. Det er stadig vores holdning, at hele grundlaget for en fortsat forøgelse af folkepensionsalderen forsvandt som dug under solen. I kender remsen: Der er ikke investeret massivt i bedre arbejdsmiljø, efterlønnen blev smadret, der er ikke investeret massivt i uddannelse og endelig, den sunde aldring har stået stille i 10 år. Dette krydret med den generelle ulighed mellem ikke-uddannede, kortuddannede og lønniveauerne mellem kortuddannede og højtuddannede giver for os en helt naturlig tilgang til både at sige STOP for forøgelse af pensionsalder og få indført differentieret folkepension.

Politikerne hæver pensionsalderen

Det ser bare ikke ud til, at den holdning har nogen realistisk gang på jorden hos flertallet på Christiansborg. Derfor er det så vigtigt for os at kæmpe med næb og klør for en rettighed til dem, der trænger mest.

Vi betragter ikke ret til tidligere folkepension som en ret til nedslidte. For nedslidte FOA-medlemmer (og alle andre faggrupper) skal der satses på seniorpensionen, som kan benyttes seks år før folkepensionsalderen.

Ret til tidligere folkepension skal ramme dem med størst behov. Den diskussion er til gengæld svær.

I FOA's optik er det et knagende godt udspil, som regeringen har fremsat, fordi det rummer de mange deltidsansatte kvinder, som har været i den offentlige sektors tunge åg i alt for lang tid.

Vil det fremsatte udspil opleves som retfærdigt af alle? Nej, der vil være mange, og især mange der rammer lige nøjagtig uden for skiven, som oplever det som dybt uretfærdigt.

Kan der i forhandlingerne på Christiansborg komme forbedringer? Ja for pokker, men frygten er, at politiske partier i de gode hensigters vilje kommer til at stå i vejen for, at det rent faktisk lykkes. Det vil være ubærligt. Derfor håber vi, at forbedringsmulighederne kommer til at kredse om antal år og trappemodel.

Trappemodel

FOA har i flere omgange peget på, at 40-års-grænsen på anciennitet var spiselig, vi har også købt ind på, at en trappemodel kan tilføre skarpe grænser lidt mere retfærdighed.

Men vi kunne godt se en løsning, der hed 41-39 år i trappen, og en fastlåst trappe, der ikke flytter i takt med forøgelsen af pensionsalder.

Og så bare lige for god ordens skyld. Der skal stadig arbejdes ihærdigt for, at pensionsalderen ikke skrues yderligere op. '68 er nok'-bevægelsen begynder at få fat rundt omkring i den danske befolkning, også hos FOA's medlemmer.

Et vigtigt delmål for FOA er lige nu at få vedtaget en ret til tidligere folkepension.