29 Oct 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Frisk pust i narkotikapolitikken

Blogs

Nanna W. Gotfredsen
Jurist, medstifter af Gadejuristen
Nanna W. Gotfredsen er medstifter af Gadejuristen og har arbejdet som gadejurist i over 20 år. Gadejuristen sikrer juridisk hjælp til stofbrugere og andre socialt udsatte mennesker.
Blogindlæg af Nanna W. Gotfredsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 14. juni, 2018, 09:06:05

Frisk pust i narkotikapolitikken

Dansk Folkepartis sundhedsordfører åbner nu op for afkriminalisering af narkotika. Det samme gør Socialdemokratiets gruppeformand, der også vil legalisere hash. Får de deres partier med sig, er der bredt flertal for en ny politik.

Nyligt meldte Henrik Sass Larsen (S) ud, at han mener, forbuddet mod narkotika er en fiasko. Meldingen overraskede flere, fordi den ikke umiddelbart stemmer med partilinjen i Socialdemokratiet. Det er ellers ikke helt nyt. Partiformand Mette Frederiksen har selv foreslået afkriminalisering af stofbrugerne helt tilbage i 2010, og i København har næstformand Frank Jensen i mange år anbefalet legalisering af cannabis.

"Krigen mod narkotika" er forbi, narkotikaen vandt. Nu må freden vindes.

En lignende forfriskende og stofbrugervenlig melding kom i sidste uge fra Liselott Blixt (DF), der vil sætte afkriminalisering på dagsordenen til Dansk Folkepartis sommergruppemøde. Også denne melding kan umiddelbart virke overraskende, men husk på, at det var Pia Kjærsgaard, der i februar 2007 skiftede position og endelig skabte flertal for lægeordineret heroin til de mest udsatte stofbrugere.

Den afkriminaliseringstilgang, der foreslås, er inspireret af Portugal, hvor strafforfølgelsen er erstattet af et socialt- og sundhedsfagligt tilbud om hjælp til dem, der har brug for det. Listen af fordele er lang, og der er ingen ulemper. Himlen er ikke faldet ned.

Fordele ved legalisering 

Afkriminalisering gør det ikke lovligt at producere og sælge stofferne og ændrer derfor intet i forsyningsledet, hvor organiserede kriminelle fortsat vil tjene store summer, og forbudspolitikken vil stadig gøre stofferne mere risikable at bruge, end de behøvede at være.

Legalisering, eller rettere regulering, løser flere problemer. Det tager pengene og magten fra bander og rockere, så vi selv kan styre produktionen, tjekke kvalitet og styrke, sætte aldersgrænser og vejlede om risici ved stofbrug samt henvise til behandling.

Indtil videre er det særligt cannabis, hvor flere politikere taler om at gå hele vejen. Det sås blandt andet i mandags, da Enhedslisten, Alternativet, De Radikale, SF og Liberal Alliance sammen i Folketinget diskuterede, hvordan et lovligt salg af cannabis kan fungere i Danmark.

Der er stadig et stykke til de 90 mandater, når man ser på partiernes officielle positioner. Men ét skridt skal jo være det første, og meldingerne fra Sass og Blixt tyder på, at den hidtidige forbudskonsensus er ved at krakelere. Jeg ved, at der også andre steder findes politikere, der ønsker tilsvarende skift i deres respektive partier. Så vi kan måske endelig være godt på vej.

En god ide

Jeg håber inderligt, at flere vil vise mod og vid, som Sass og Blixt nu gør. Og jeg håber deres meldinger vil blive rost og taget godt imod af ikke blot politiske venner, men også af konkurrenter og modstandere. Ikke mindst af dem, der længe har ønsket et opgør med forbudspolitikken. Der skal altid være plads til flere støtter af en god idé.

For opgøret med forbudspolitikken er indbegrebet af en god idé. Alle de penge, vi i dag spilder på politi og straf, virker ikke. De kunne bruges meget bedre på forebyggelse, hjælp og behandling, hvis vi drager nytte af de omfattende erfaringer med afkriminalisering og legalisering i andre lande.

"Krigen mod narkotika" er forbi, narkotikaen vandt. Nu må freden vindes.