28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Pinligt dansk medansvar for FN-fiasko

Blogs

Nanna W. Gotfredsen
Jurist, medstifter af Gadejuristen
Nanna W. Gotfredsen er medstifter af Gadejuristen og har arbejdet som gadejurist i over 20 år. Gadejuristen sikrer juridisk hjælp til stofbrugere og andre socialt udsatte mennesker.
Blogindlæg af Nanna W. Gotfredsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 28. april, 2016, 06:01:35

Pinligt dansk medansvar for FN-fiasko

Med Danmark for bordenden og med massiv modarbejdelse af civilsamfundsinddragelse valgte FN narkotikapolitisk status quo, inklusive dødsstraf, ved topmøde i New York i sidste uge.

Netop landet fra New York bearbejder jeg stadig indtryk fra FN's absurde narkotikatopmøde, som fortsat ikke er givet kritisk opmærksom i dansk presse. Dette selv om mødet var forberedt af Mogens Lykketoft, som formand for FN’s Generalforsamling, og blev åbnet af sundhedsminister Sophie Løhde.

Det globale civilsamfund blev effektivt sat udenfor indflydelse.

Næsten 20 år var gået, siden Generalforsamlingen sidst diskuterede narkotikapolitik. Dengang i 1998 satte man et håbløst mål om en narkotikafri verden. Der blev efterfølgende oprustet markant, især på forbudssiden. Også herhjemme. Siden er der kun set flere og mere risikable stoffer, flere stofbrugere og flere forbudsskader, herunder et enormt antal døde, også som resultat af en tiltagende brutal underverden.

Vingeskudt fra start

Derfor havde mange håbet, at topmødet åbent ville diskutere alternativer til forbudspolitikken. Ikke mindst fordi erfaringer fra for eksempel Portugal viser, at flere og bedre resultater kan opnås for færre penge ved at afkriminalisere og flytte ressourcerne fra straf til forebyggelse og sundhed.

Men topmødet var mere end vingeskudt, allerede før det kom i gang. Udkast til slutdokument var forhandlet bag lukkede døre i marts i Wien i et mørkt hjørne af FN, og et væld af gode og saglige bidrag fra andre FN-organer som WHO, UNAIDS, UN Women og FN's højkommissær for menneskerettigheder blev så godt som ignoreret.

Få dage, før topmødet gik i gang, rykkede Mogens Lykketoft vedtagelsen af mødets slutdokument frem til at være det allerførste punkt. Før al debat. Dermed var det globale civilsamfund effektivt sat udenfor indflydelse og års forberedelse gjort fuldkommen meningsløs. At Mogens Lykketoft stod bag dette absurde forløb bekræftes af chefen for FN’s narkotikakontor, russeren Yury Fedotov, i denne dokumentar om topmødet.

Varm luft fra ministre

Slutdokumentet er blottet for afstandtagen til endda også dødsstraf, fordi et lille mindretal af lande ville det sådan. Når forskellige landes ministre, inklusive vores egen, efter vedtagelsen af slutdokumentet nu tog sådan afstand på topmødet, hørtes kun den varme luft. Især når vi fra dansk side stadig investerer skattekroner i fremme af narkotikarelaterede dødsdomme i Pakistan.

Men – narkotikakrigerne har ikke bare vundet. Politisk analytiker Steve Rolles fra Transform har meget præcist beskrevet, at FN’s linje måtte ”evolve or die.” Det første formåede man ikke. Dermed kan FN’s status i narkotikapolitikken meget vel være slut.

>> Læs artikel af Steve Rolles her.

Landene gør i hvert fald mere og mere, hvad der passer dem, hvilket også kom frem på topmødet, hvor for eksempel Canada meddelte, at man vil legalisere cannabis til foråret uagtet, at dette er direkte i strid med FN-konventionerne.

Også lande som Mexico, Uruguay, New Zealand og Colombia talte for statslig regulering af narkotika. ”For at holde stofferne væk fra børn og unge. Og profitten væk fra underverdenen”.

Den nødvendige forandring til sikring af også FN’s egne overordnede mål om sundhed, sikkerhed og menneskerettigheder kommer ikke fra FN. Den kommer nedefra.