Dansk nederlag i FN om Eritrea
Blogs

Dansk nederlag i FN om Eritrea
Eritrea er en af de værste diktaturstater i verden. Men først efter klager til FN's Menneskerettighedskomité ændrede de danske myndigheder praksis og gav asyl til flygtninge fra landet.
Mine gode kollega Marianne Vølund har tidligere skrevet på denne plads, og det skal hun have mange tak for. Nu har hun givet stafetten videre til mig, og jeg glæder mig meget til at fortsætte, hvor hun slap.
FN bad de danske myndigheder stoppe tilbagesendelserne til Eritrea.
Det er ikke fordi, der mangler emner at skrive om: en Eritrea-rapport er løbet af sporet, en mindreårig forsøges tvangsudsendt til Afghanistan, og regeringen vil alligvel ikke inkorporere de internationale FN-konventioner.
Her og nu bliver det Eritrea, som jeg har et indgående kendskab til gennem en række sager, jeg har ført i Flygtningenævnet.
Lad mig starte med at påpege, at de rapporter, jeg har læst om situationen i Eritrea, samstemmende siger, at der er tale om en af de værste diktaturstater i verden.
Den nærmest uendelige militærtjeneste og et regime der er parat til at undertrykke egen befolkning med tortur og langvarige fængslinger. Der skal søges om tilladelse til at rejse ud af landet, og grænsevagter har ordre til at skyde for at dræbe. Det er derfor heller ikke tilfældigt, at halvdelen af Eritreas fodboldlandshold "hoppede" af, og at Eritrea nu ikke længere deltager i internationale sportskonkurrencer.
Indsendte klager
Det er ikke mærkeligt, at FN registrerer en massiv flygtningestrøm, og at vores nabolande giver asyl i tusindtal. Men det var mærkeligt at se, at det danske Flygtningenævn gav en række afslag op gennem "nullerne", og at antallet af asylansøgere fra Eritrea var ekstremt lavt i Danmark sammenlignet med nabolandene.
Jeg og andre advokater begyndte derfor at indsende klager og afslagene til FN's Menneskerettighedskomité og Tortur komiteen. Det betød, at FN bad de danske myndigheder stoppe tilbagesendelserne til Eritrea.
Efterfølgende har Flygtningenævnet genoptaget sagerne og givet asyl. En enkelt sag ”nåede” nævnet ikke at genoptage, inden FN's Menneskerettighedskomité statuerede, at Danmark har overtrådt FN-konventionen, da man gav afslag til min klient, der af religiøse grunde ikke ville aftjene værnepligt i Eritrea.
Rettede ind
Da Flygtningenævnet rettede ind og nu følger samme praksis som de omkringliggende lande, er det ikke mærkeligt, at der nu også kommer asylansøgere til Danmark på helt samme måde som til vores nabolande.
Denne logik kunne Justitsministeren dog ikke få øje på, og i sommeren 2014 blev der ”slået alarm”. Der kom for mange asylansøgere fra Eritrea, så nu måtte asylsagerne sættes i bero, mens Udlændingestyrelsen ville sende en såkaldt "fact finding mission" til Afrika for at undersøge situationen.
Nu kan vi så vente spændt på det videre forløb. Jeg glæder mig til at fortsætte med mine kommentarer.