18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

– De skal da have deres penge

I strejke for litauiske kollegaer

– De skal da have deres penge

Et litauisk byggesjak har foreløbig kun modtaget en del af de omkring 400.000 kroner, de har til gode. De danske håndværkere på pladsen har to gange nedlagt arbejdet i sympati og holder øje med, om de får pengene.

Det litauiske sjak har strejket siden torsdag i sidste uge for at få udbetalt det, de har tilgode i løn, pension og feriepenge. 50-60 danske håndværkere bakker dem op.
FOTO: Privat
1 af 1

Alt arbejde med renovering af boligerne på Store Tingbakke i Vodskov gik mandag helt i stå - for anden gang siden torsdag i sidste uge. Ti litauere og 50-60 danske murere, tømrere og andre håndværkergrupper på pladsen satte sig i skurene med krav om, at det udenlandske byggesjak får udbetalt det, de har tilgode.

Det er enestående at se, hvordan folk står sammen om en flok udlændinge. Det er rørende, og det er rart.
Simonas Nikartas, talsmand

– Folk heroppe synes, at det er amoralsk og usympatisk at behandle dem på den her måde. Man siger, der mangler hænder til at udføre arbejde, og så vil man ikke betale dem, der udfører arbejdet, de penge, de har krav på. Men de skal da have deres penge, siger Jan Mouritsen til Arbejderen.

Han er tillidsrepræsentant for tømrerne ved Færch & Co, og har opfordret kollegaerne til at droppe deres overenskomstridige strejke. Men de har ønsket at vise sympati, og at de ikke accepterer løndumping, fortæller Jan Mouritsen.

Det er hans arbejdsgiver, der har hovedentreprisen på det omfattende renoveringsprojekt og har hyret Rectus Byg, hvor litauerne er ansat, til en underentreprise. 

Løfter fra direktøren

Byggegruppen i 3F Aalborg har regnet sig frem til, at litauerne har mellem 300.000 og 400.000 kroner til gode i løn. Dertil kommer manglende feriepenge og pensionsindbetalinger.

– Nu er feriepengene kommet, og Anatolij Pliuskevic (direktør for Rectus Byg, red.) har lovet, at der kommer pensionsmidler på torsdag, siger Reidar Kogstad, formand for byggegruppen, til Arbejderen.

Det ser han som tegn på, at direktøren er indstillet på at løse konflikten. Det samme gør de danske håndværkere, der genoptog arbejdet lige over middag. Reidar Kogstad forklarer, at litauerne er i deres gode ret til at blive siddende, til de har pengene på deres konti. Alligevel anbefalede han dem at stoppe strejken for at signalere, at de ønsker dialogen. Da han kørte fra pladsen, sad de stadig i skuret, fortæller byggegruppeformanden. 

Litauerne er ikke medlemmer af 3F. Når fagforeningen alligevel har kastet sig ind i konflikten, så handler det om forsvar for overenskomsten.

– Vi tegnede overenskomst med Rectus Byg i marts. Siden har vi holdt adskillige 48 timers møder med firmaet, men vi kan ikke få den nødvendige dokumentation, der viser, at folkene får den løn, de skal have, forklarer Reidar Kogstad og fortsætter:

– Vi har svært ved at se det her som andet end et forsøg på løndumping. Skal vi bevise det, har vi brug for alle de oplysninger, vi kan få, og dem kan vi kun få fra de ansatte.

Konflikten på den nordjyske arbejdsplads startede torsdag i sidste uge, da de 10 litauere meddelte, at de ikke ville lave mere, før de fik udbetalt deres tilgodehavender. Fredag strejkede de danske håndværkere i sympati, indtil der kom løfter fra den litauiske direktør om indbetaling af pengene.

Da der mandag morgen stadig ikke var registreret penge på litauernes bankkonti, udløste det endnu en sympatitilkendegivelse fra danskerne.

Takker for hjælpen

Talsmand Simonas Nikartas fortæller til TV2 Nord, at de er meget taknemmelige for den hjælp, de får:

– Jeg vil gerne takke alle dem, der hjælper os. Det er enestående at se, hvordan folk står sammen om en flok udlændinge. Det er rørende, og det er rart.

Siden arbejdet på Store Tingbakke startede op, har der været knap 20 litauere på pladsen. 3F Aalborg forventer derfor, at lønkravet  til Rectus Byg vokser og nærmer sig en million kroner.

3F Aalborg kender ikke til Rectus Byg fra andre pladser i fagforeningens geografiske område, men har hørt, at de skulle være til stede blandt andet i Aarhus.

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. sep. 2017 - 12:52   18. sep. 2017 - 15:10

Strejke

noc@arbejderen.dk