06 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

– Fagbevægelsen mangler visioner og er alt for tandløs

Ny faglig blogger

– Fagbevægelsen mangler visioner og er alt for tandløs

Forholdene for unge i uddannelse og på arbejdsmarkedet trænger til forbedringer. Formand for BJMF Ungdom efterlyser en mere aktiv fagbevægelse.

– Tænk at man ligefrem bliver overrasket, når fagbevægelsen gør noget godt, som nu hvor LO har iværksat en dagpengekampagne, lyder det fra Elias Olsen Haack.
FOTO: Tobias Stidsen
1 af 1

I dag får Elias Olsen Haack debut som faglig blogger i Arbejderen. Faktisk er avisen "skyld i", at han er blevet fagligt og politisk interesseret.

Det er en kamp at sikre ordentlig kvalitet på skolerne, der skærer ned år efter år.

– Jeg tror, jeg gik i 8. klasse, da jeg tegnede abonnement på Arbejderen. Dengang stod det faglige stof på bagsiden, og jeg indrømmer, at det ikke var det, jeg læste. Det var simpelthen for kedeligt. Men med tiden blev det de faglige nyheder, jeg først kastede mig over, når jeg fik avisen i hånden, og jeg fik øjnene op for, at fagbevægelsen var meget andet end bajere og røde pølser.

>>LÆS ELIAS' FØRSTE BLOGINDLÆG: Hykleri af værste skuffe

Tiltrukket af aktivitet

Den nu 22-årige københavner har et år tilbage af uddannelsen som stukkatør. Han er medlem af 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København, hvor han har været aktiv i ungdomsarbejdet, siden han startede på håndværkeruddannelsen. 

– Jeg kendte BJMF Ungdom allerede inden, jeg kom i lære. Jeg havde lagt mærke til, at fagforeningen markerede sig fagligt og politisk, og at der så var en lærlingeklub, der lavede nogle fede aktioner, det gjorde det nemt at blive en del af.

Den aktive linje tiltalte Elias Olsen Haack, og han forsøger - nu som formand for BJMF Ungdom - at føre den linje videre sammen med de andre unge i fagforeningen på Mølle Allé i Valby. Og der er nok at tage fat på.

>>LÆS OGSÅ: "Aktivisme, synlighed og solidaritet giver os faglig styrke"

– Tag bare erhvervsuddannelserne. Det er en kamp at sikre ordentlig kvalitet på skolerne, der skærer ned år efter år. På min egen uddannelse er vi gået fra at have eget værksted til at stå i en uopvarmet murerhal, hvor porten hele tiden drøner op og i. Det er sgu ikke sjovt i januar måned, når vi står med bare arme og hænderne i koldt vand, som vores arbejde kræver.

Arbejdsgiverbrok

Problemerne med dårlige undervisningsfaciliteter hører Elias Olsen Haack også fra eksempelvis tømrerlærlinge, der må stå i kø for at bruge en sav. 

– Og så er der arbejdsmiljøet. Rigtig mange lærlinge har problemer med deres mester. De tør ikke sige fra, hvis arbejdsgiveren siger, at de skal arbejde over. 

Noget af det, der optager BJMF Ungdom, er arbejdsgivernes brok over, at lærlinge er for dyre. I forbindelse med OK17 forsøgte arbejdsgiverne i DI sig med et krav om, at lærlingelønningerne skulle ned på SU-lignende niveau, det vil sige 30 kroner i timen.

– Det kom de da heldigvis ikke igennem med, men presset er der hele tiden. Påstanden om, at lærlinge koster mere, end de tjener, har vi tidligere tilbagevist med konkrete beregninger, og jeg har for nylig fået endnu et bevis på, at det er ynkeligt klynkeri fra arbejdsgivernes side.

En murerlærling havde i løbet af en arbejdsdag lagt ligeså mange sten som den svend, han gik sammen med. Lærlingen fik 96 kroner i timen, mens svendelønnen her lå på 300 kroner i timen.

Ungdomsformanden sender også drøje hug til forbundstoppen i 3F, som han synes er blevet alt for tandløst. Han har flere eksempler: Forbundets medvirken til at sælge forsikringsselskabet Alka. 3F's udmærkede underskriftskampagne for en fair pensionsalder, som alene blev brugt til at stoppe en fremrykning af en højere pensionsalder, men ikke til at presse på for at ændre beslutningen om at pensionsalderen skal hæves i takt med stigende levealder.

Endelig er der OK17, hvor der efter Elias Olsen Haacks mening sad nogle forhandlere i forbundets byggegruppe, der ikke troede på egne medlemmers styrke. Forhandlerne indgik et forlig, der efterfølgende blev stemt massivt ned af medlemmerne med 60 procent nej-stemmer og 40 procent ja-stemmer. Resultatet medførte stor turbulens i forbundet.

Savner visioner

– Der mangler visioner. De snakker om, at overenskomsterne skal fornyes, nej de skal forbedres, mener den københavnske stukkatør-lærling. 

Forventningerne til, hvad der kommer fra forbundet og andre i fagtoppen er efterhånden skruet så langt i bund, at Elias Olsen Haack ligefrem bliver overrasket, når de så kommer med noget godt:

– Som da LO for nylig gik ud med en kampagne for bedre dagpengedækning. Tænk at man skal blive overrasket over det.  

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. okt. 2018 - 15:04   17. okt. 2018 - 11:07

Portræt

noc@arbejderen.dk
Rød bog: Elias Olsen Haack

Elias er født i 1995

Han er født og opvokset på Nørrebro i København, hvor han stadig bor.

Han er i gang med at uddanne sig til stukkatør.

Han er medlem af 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF).

Elias har været aktiv i BJMF siden han startede på stukkatøruddannelsen, og han blev formand i 2018.