15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

– Sæt yderligere udliciteringer på pause

Offentligt ansatte til staten:

– Sæt yderligere udliciteringer på pause

Den faglige organisation OAO-Stat opfordrer regeringen til at udskyde yderligere udliciteringer af vedligehold, rengøring og andre serviceopgaver. Kvalitet og kundetilfredshed er dalet efter 10 måneder med ISS som ekstern aktør.

– Det kan godt være, at staten umiddelbart har opnået en økonomisk besparelse, men det resulterer også i en ringere kvalitet, siger Rita Bundgaard.
FOTO: OAO-S
1 af 1

Statens fælles udlicitering af opgaver, som blandt andet kantinedrift, indvendig vedligehold, sikkerhed og affaldshåndtering, har ført til en væsentlig lavere brugertilfredshed. Det fremgår af en evalueringsrapport lavet af Bygningsstyrelsen.

Evalueringen viser, at godt nok har staten umiddelbart sparet penge, men til gengæld er kvaliteten i arbejdet utilfredsstillende, og brugertilfredsheden er faldet markant.
Rita Bundgaard, OAO-Stat

Evalueringen er lavet på baggrund af de 10 måneder, der er gået, siden ISS den 1. oktober 2019 overtog leverancen af serviceydelser til 22 statslige institutioner og cirka 23.000 ansatte. 

Udliciteringerne er bølge 1 af Statens Facility Management. Senere følger bølge 2, som forventes sat i drift i 2022, og bølge 3, der skal rulle fra 2023. 

Står det til centralorganisationen OAO, så må Bygningsstyrelsen godt klappe hesten og vente med at udbyde yderligere opgaver til eksterne aktører. 

– Evalueringen viser, at godt nok har staten umiddelbart sparet penge, men til gengæld er kvaliteten i arbejdet utilfredsstillende, og brugertilfredsheden er faldet markant. Det er ikke godt for medarbejderne, og derfor opfordrer vi regeringen til at sætte yderligere planlagt udlicitering på pause, siger Rita Bundgaard, formand for OAO-Stat, til Arbejderen.

Den faglige organisation forhandler overenskomst for 21 faglige organisationer med i alt cirka 45.000 statsansatte medlemmer.

Bygningsstyrelsen er tilfreds

Kontrakten med ISS løber i syv år og forventes at give en samlet besparelse på cirka 300 millioner kroner.

Bygningsstyrelsen selv mener, at rapporten overordnet set viser, at serviceydelserne leveres på et "tilfredsstillende niveau med en acceptabel brugertilfredshed og betydelige økonomiske gevinster." 

– Som det ser ud lige nu, bliver 88 procent af de indmeldte opgaver løst inden for den aftalte tid med en acceptabel brugertilfredshed på 2,9 af 5, udtaler Emil Blomqvist Lund, der er kontorchef i Bygningsstyrelsen.

Han bemærker, at resultatet skal ses i lyset af, at ISS blot har haft opgaverne i 10 måneder. Når Bygningsstyrelsen har gennemført en evaluering af udliciteringsbølge 1 så forholdsvis tidligt, så sker det ifølge Emil Blomqvist Lund for at kunne drage nytte af erfaringerne til udbuddet af bølge 2.

Statens Facility Management (SFM) blev etableret under den tidligere borgerlige regering med det formål at samle ansvaret og driften af eksempelvis rengøring, kantine, mødeforplejning og vedligeholdelsesopgaver fra de enkelte statslige arbejdspladser ét sted. Den statslige enhed SFM, der hører under Bygningsstyrelsen, skal herefter udbyde opgaverne og styre leveringen til de statslige arbejdspladser.

– Målet med at udbyde opgaverne samlet var blandt andet, at det skulle give staten store besparelser. Det skulle sikre et kvalitetsløft i løsningen af opgaverne og en effektivisering, så de statslige arbejdspladser fik bedre mulighed for at kunne koncentrere sig om deres respektive kerneopgaver, forklarer Rita Bundgaard.

Tungere og mere ufleksible arbejdsgange

Men, konstaterer hun, ideen med SFM holder ikke. Hun uddyber:

– Det kan godt være at staten umiddelbart har opnået en økonomisk besparelse, men det resulterer også i en ringere kvalitet. Når man lægger nogle opgaver til et firma uden for arbejdspladsen, så forsvinder der noget fleksibilitet, og arbejdsgangene bliver tungere. Arbejdets omfang og forventet kvalitet fremgår af udbudsmaterialet, og enhver afvigelse medfører forhandling og udløser en ekstra regning.

– Et konkret eksempel kunne være oprydning og rengøring efter en flok håndværkere. Tidligere kunne man hurtigt tage en beslutning om at flytte rengøringen hen, hvor behovet er størst og så skubbe andre daglige opgaver til senere.

– Når man selv står for opgaven og har egenkontrollen, så går det hurtigere med at tage en beslutning og effektuere den. Med et firma udefra har arbejdspladserne fået mere administrativt bøvl, blandt andet fordi det er sværere at kommunikere med en ekstern aktør på distancen.

Afviser ikke privatiseringer

OAO-Stat er ikke imod privatiseringer.

– Man kan altid få gode ideer af at kigge sit arbejde efter i sømmene. Organisationerne i OAO bidrager gerne til, hvordan vi i fællesskab kan udvikle vores arbejdspladser under andre og mere moderne styringsformer, så opgaverne bliver løst bedre, til samme eller bedre kvalitet og måske også billigere, slutter Rita Bundgaard.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. aug. 2020 - 05:14   26. aug. 2020 - 15:13

Udlicitering

noc@arbejderen.dk
Bygningsstyrelsen

Bygningsstyrelsen er statens ejendomsvirksomhed på universitets- og kontorområdet.

Bygningsstyrelsen leverer arbejdspladser og service til en række statslige institutioner som ministerier, styrelser, universiteter, politi og domstole.

Bygningsstyrelsen er en styrelse under Transport- og Boligministeriet under Boligministerens ressort. 

Kilde: Bygningsstyrelsen