29 Mar 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

100 VVS'ere udsat for asbest i København

Farlige arbejdspladser

100 VVS'ere udsat for asbest i København

Mindst 100 medlemmer af Rør & Blik i København har det seneste år arbejdet på pladser, hvor der har været asbest. Fagforeningen kræver, at arbejdsgiverne overholder lovgivningen, og at Arbejdstilsynet griber ind.

– Der er masser af asbest derude, siger Allan Leegaard, der her er fotograferet udenfor boligerne på Bellahøj, hvor VVS'ere udskifter rør isoleret med asbest.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Mindst 100 VVS'ere i København er det seneste år blevet udsat for asbest i forbindelse med deres arbejde. Det fortæller Allan Leegaard, faglig sekretær i Rør & Blikkenslagernes Fagforening København til Arbejderen.

Der er stadig masser af asbest derude, og vores medlemmer udsættes for asbest hver dag, fordi arbejdsgiverne ikke overholder lovgivningen.
Allan Leegaard, Rør & Blik

Asbest blev tidligere brugt til blandt andet isolering af rør og varmeinstallationer. For tiden bliver medlemmerne af den københavnske fagforening udsat for det livsfarlige stof, når de udskifter de gamle varmerør for at omstille varmeforsyningen fra damp til vand og i forbindelse med renovering af boliger på Bellahøj i København.

– Der er stadig masser af asbest derude, og vores medlemmer udsættes for det hver dag, fordi arbejdsgiverne ikke overholder lovgivningen, siger den faglige sekretær.

Det er det fælleskommunale HOFOR, Hovedstadens Forsyningsselskab, der står for moderniseringen af hovedstadens varmeforsyning. Det er HOFORs ansvar at sikre, at der ikke er asbest på arbejdsstedet, og hvis der er at få den indkapslet, forseglet eller fjernet af sagkyndige inden for asbest-sanering.

Skaden er sket

– Vores medlemmer kommer tit til en plads, hvor de har fået at vide, at der er gjort rent. Når de så kommer ind i krogene, ser de alligevel rør, hvor asbesten ikke er fjernet, fortæller Allan Leegaard.

Der er blevet målt betydelige forekomster af asbeststøv på byggepladser, hvor VVS'erne var begyndt at udskifte rør og varmevekslere i den tro, at der var blevet gjort rent efter andre håndværkere. Pladser er blevet lukket ned og saneringsfolk efterfølgende sendt ind for at foretage den rengøring, der var blevet forsømt i første omgang. 

– Men skaden var sket: Vores medlemmer har i den mellemliggende periode arbejdet i asbeststøv. Jeg håber virkelig ikke, at det får konsekvenser for vores medlemmer på længere sigt, lyder det forarget fra Allan Leegaard, der tilføjer at HOFOR skulle have undersøgt alle pladser for asbest, inden arbejdet gik i gang, hvilket ikke er sket.

>>LÆS OGSÅ: "Jeg håber at kunne hjælpe andre"

Selv om Arbejdsmiljørepræsentanter ved flere lejligheder har påpeget problemerne, bliver det ifølge Rør & Blikkenslagernes Fagforening ikke taget alvorligt hverken af ledelserne hos HOFOR eller de entreprenører, der udfører arbejdet.

– Hvis vi kigger ind i en kælder med gamle rør, hvor alle rørene har været blottet, og der er fyldt med støv, så er vi ikke i tvivl om, at der er asbest. Når vi konfronterer HOFOR med det, lyder svaret, at man ikke kan garantere, at det er asbest. Det er jo den anden vej rundt. Der skal være garanti for, at der ikke er asbest, lyder det med eftertryk fra Allan Leegaard.

Arbejderen har bedt HOFOR svare på en stribe spørgsmål om de problemer med asbest, som varmeomlægningen har vist sig at indebære. HOFOR har lovet at vende tilbage med svar i løbet af et par dage.

Nægter at sætte livet på spil

Til hans store glæde hører han stadig flere eksempler på medlemmer, der nægter at påbegynde et arbejde med eksempelvis udskiftning af rør, før de har dokumentation på, at der er asbestfri, så de kan passe deres arbejde uden at sætte livet på spil. 

Asbest er livsfarligt, og der har siden 70'erne været udstedt stadig flere forbud mod asbest i stadig flere produkter, herunder byggematerialer. Alligevel dør cirka 130 personer hvert år af lungehindekræft, mange af dem fordi de har arbejdet med asbest. Andre får asbestose, der er uhelbredelig og dødelig.

>>LÆS OGSÅ: Asbest er livsfarligt

– Derfor er det forargeligt, at arbejdsgiverne ikke tager det mere alvorligt, mener Allan Leegaard.

Håndværkere er imidlertid ikke de eneste, der risikerer at indånde asbestfibre. For tiden gennemgår Bellahøj - en større ejendom med omkring 100 lejligheder - en større renovering.

Asbest i boligblokken

– I boligblokken er der kælderrum over det hele. Da renoveringen starter, er der hul i rørinstallationerne inde i bygningen, og det har der været i årevis. Hullerne er nu lukket til med tape, hvorpå der med store bogstaver står ASBEST, men folk kan have indåndet asbestfibre, når de har været i kælderen. For ikke at snakke om det støv, der kan være på alle de ting, folk opbevarer i deres kælderrum af gamle møbler, tøj og barnevogne. 

Rør & Blikkenslagernes Fagforening kunne godt ønske sig, at Arbejdstilsynet var mere proaktiv, når det gælder det farlige asbest, og ikke mindst når det drejer sig om firmaer med et langt synderegister, som dem der står for omstilling af varmeforsyningen i Københavns gamle bydel.

– Hvis jeg ringer til Arbejdstilsynet, så skal de rykke ud med det samme, mener Allan Leegaard, der desværre har oplevet, at der kan gå flere dage, før de stiller på pladsen. Og det er efter hans mening "bare ikke godt nok."

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. okt. 2017 - 06:00   11. okt. 2017 - 14:42

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk
Forbud mod asbest

Det første forbud mod asbest kom i 1972. Her blev det forbudt at bruge asbest eller asbestholdige materialer til termisk-, støj- og fugtisolering.

I 1980 blev det helt forbudt at benytte asbest, bortset fra asbestcementprodukter, som f.eks. tagbeklædning, friktionsbelægninger, pakningsmaterialer, lejeforinger og kommutatorer (anvendes i de fleste jævnstrømsmaskiner og også i nogle vekselstrømsmaskiner)

Den seneste skærpelse kom i 1986, hvor kun asbestcementbølgeplader af typen B5 og B9 og håndgods til tagdækning, bundne pakningsmaterialer, friktionsbelægninger, lejeforinger og kommutatorer er undtaget fra forbuddet.

Siden 1993 har kun ganske få materialer fået dispensation for asbestforbuddet.

Kilde: LPU.dk