I sidste uge skete det igen. Et privat plejefirma gik konkurs. Denne gang var det Gurlis Rengøring & Pleje, der måtte kaste håndklædet i ringen.
Det er den tredje konkurs, der rammer den private hjemmepleje, i løbet af kun en måned. De tre konkurser betyder, at omkring 1000 ældre og et par hundrede ansatte uden varsel er blevet kastet ud i stor usikkerhed og utryghed.
Hvis der ikke sker noget snart, vil antallet af konkurser vedblive med at stige og stige.
Dennis Kristensen, FOA
De ældre står pludselig uden den sædvanlige hjælp. Kommunen har godt nok pligt til at tage over, men det påvirker alligevel hjælpen.
– Jeg håber på forståelse hos borgerne, idet vi ikke kan garantere, at alle borgere de første dage får præcis den hjælp, som de har været vant til, udtalte Gitte Krogh, formand for Ældreomsorgsudvalget i Brønderslev Kommune, da konkursen i Gurlis Rengøring & Pleje var en kendsgerning.
De ansatte står pludselig uden job, derudover bliver mange også ramt af, at de ikke kan få udbetalt den løn, de har til gode.
Mangler løn og pension
Der er også eksempler på sager, hvor det private firma ikke har indbetalt pension til de ansatte. Det var tilfældet, da plejefirmaet Bonderosen gik konkurs for godt en måned siden. Her opdagede flere af de ansatte, at der manglede pensionsindbetalinger for flere måneder tilbage. Pengene var trukket fra lønsedlen, men ikke indbetalt til pensionsselskabet.
Fagforbundet FOA bruger mange ressourcer på at hjælpe de medlemmer, der rammes af konkurs. Lønmodtagernes Garantifond dækker den manglende løn, men det kan nemt vare flere måneder, før pengene bliver udbetalt. Her går FOA ind og giver medlemmer et lån, der svarer til dagpengesatsen, så de ramte kan betale deres regninger.
Kristine Gjedde var ansat i plejefirmaet Kærkommen, der gik konkurs i marts i år. Ved konkursen havde hun 134.000 kroner til gode hos Kærkommen. I alt 200 ansatte manglede en del af deres løn.
I august var beskæftigelsesministeren sammen med sundheds- og ældreministeren i samråd omkring de mange konkurser i ældreplejen. Problemet med den manglende løn var også oppe.
– De ansatte skal nok få deres penge. Det handler bare om, hvem der skal betale regningen. Selvfølgelig kommer der en mellemperiode, hvor de må vente på deres penge, men hvis man er organiseret, så hjælper fagforeningerne ofte med det. Hvis ikke, må man klare sig selv, sagde beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen under samrådet.
Den udtalelse gjorde Kristine Gjedde vred.
– Man skulle tro, at han lever i en anden verden. 134.000 kroner er rigtig mange penge, når man er social- og sundhedshjælper, og det er et rigtig stort problem, at vi måske skal vente flere år på at få pengene, sagde hun efter samrådet til Fagbladet FOA.
FOA efterlyser handling
Problemet med konkurser i hjemmeplejen er taget til gennem de seneste år. Siden 1. januar 2013 er 12 private plejefirmaer gået konkurs. I 2013 drejede det sig om to firmaer, i 2014 steg antallet til tre firmaer, mens ikke mindre end syv firmaer indtil nu er gået konkurs i 2015.
FOA har længe efterlyst handling på området. Forbundet har gang i drøftelser med arbejdsgiverorganisationerne DI og DE om anbefalinger, der kan forhindre konkurser. FOA's formand Dennis Kristensen understreger, at kommunerne er nødt til at gøre noget ved problemet.
– Hvis der ikke sker noget snart, vil antallet af konkurser vedblive med at stige og stige. Kommunerne er nødt til at undersøge virksomhedernes økonomiske soliditet. Og de skal afvise urealistisk lave tilbud på ældrepleje og gå efter kvaliteten i stedet for at jagte besparelser ved blandt andet at skabe konkurrence på løn og ansættelsesforhold, siger Dennis Kristensen.
Udviklingen ses også tydeligt i konkursstatistikken. I den første halvdel af 2015 blev 5322 fuldtidsansatte ramt af konkurser. Knap hver 16. af dem, var ansat inden for hjemmehjælp. I 2014 gjaldt det for hver 30. konkursramte, mens tallet i 2013 kun var en ud af 100.
Da de tal kom frem i sommers, opfordrede FOA til, at udlicitering inden for hjemmeplejen blev sat på pause, og at der blev lavet en analyse af årsagerne til de mange konkurser. Den opfordring har hverken kommunerne eller det politiske flertal på Christiansborg taget til sig.
Enkelte kommuner vælger dog at trække i udbudsbremsen. Næstved Kommune besluttede i sommers at droppe planen om at udlicitere et helt distrikt i hjemmeplejen. Kommunen vurderede, at der ikke var nok at spare ved at udlicitere, og var også afskrækket af de mange historier om konkurser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278