Dagens praktikpladstal viser, at manglen på praktikpladser fortsætter med at stige. Det er bekymrende, at praktikpladsmanglen fortsætter med at stige, og den ligger nu på det højeste niveau siden krisen satte ind.
Det er paradoksalt, at virksomhederne ikke er med til at løfte et større ansvar.
Mia Dalskov Pihl, AE-Rådet
Praktikpladsmanglen fortsætter med at stige. I maj 2014 stod 12.700 unge uden praktikplads i en virksomhed. Det er 13 procent flere end på samme tid sidste år. Manglen på praktikpladser er nu på det højeste niveau siden krisen satte ind i 2008, viser nye tal fra AE-Rådet.
Cirka halvdelen af de unge er i skolepraktik, hvilket betyder, at de kan fortsætte på deres uddannelse. Men de resterende 6000 unge, der hverken i skolepraktik eller i praktik i en virksomhed, kan ikke komme videre på deres uddannelse.
Manglende ansvar
Ifølge senioranalytiker Mia Dalskov Pihl fra AE-Rådet vil Danmark om få år mangle 30.000 faglærte arbejdere.
- Derfor er det paradoksalt, at virksomhederne ikke er med til at løfte et større ansvar. Opgørelser fra AE viser, at under 30 procent af virksomhederne tager lærlinge, siger Mia Dalskov Pihl til Ritzau.
Antallet af unge, der hverken har en skolepraktikplads eller er i praktik i en virksomhed, er vokset med 15 procent inden for det seneste år.
Den massive mangel på praktikpladser betyder, at der i maj måned stod over fire elever og manglede en praktikplads i en virksomhed hver gang, der var én elev, der indgik en praktikpladsaftale. Det er tre gange flere end i 2007.
Ø stiller krav
Enhedslistens kræver handling fra regeringen og nye krav til arbejdsgiverne.
- Det er paradoksalt at arbejdsgiver-organisationerne taler om flaskehals-problemer på arbejdsmarkedet, og siger at de mangler specialiseret arbejdskraft, men at de samtidig svigter deres ansvar for at uddanne nye faglærte, siger partiets erhvervsordfører Stine Brix.
- Det her problem kan kun løses, hvis regeringen er parate til at stramme kravene til arbejdsgiverne. Det kan for eksempel ske ved at stille krav om praktikpladser hver gang, private virksomheder løser opgaver for det offentlige. Og ved at kræve, at de arbejdsgivere, der ikke tager elever ind, betaler en højere refusion til de arbejdsgivere, som tager ansvar, tilføjer hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278