Der er mere end et år til de næste overenskomstforhandlinger mellem de offentlige arbejdsgivere og deres ansatte.
Alligevel er det ikke for tidligt, at forberede sig. Der er lagt op til konfrontation. Signaler fra regering og arbejdsgivere peger på direkte forringelser af de nuværende overenskomster.
Regeringen vil spare 12 milliarder kroner i den offentlige sektor frem mod 2020. Pengene skal blandt andet findes ved ændring af de ansattes arbejdstidsregler.
Vi er nødt til at kæmpe for vores sag, ellers kan vi lige så godt stoppe.
Gitte Alsing, FOA-tillidsmand Odense Idrætspark
Mange offentligt ansatte er parate til at gå i konflikt, hvis arbejdsgiverne holder fast i den dagsorden.
En rundspørge blandt 1100 tillidsfolk på sidste uges stormøde i Odense for offentligt ansatte viser stor enighed om ikke at acceptere forringelser af overenskomsterne og om nødvendigt gå i strejke.
15 ud af de 16 tillidsfolk, Arbejderen talte med i sin rundspørge, erklærede, at hvis konflikt er eneste mulighed for at forhindre angreb på arbejdstidsreglerne og andre rettigheder, skal de offentligt ansatte gå i strejke.
Nødvendigt sammenhold
Tillidsfolk fra FOA frygter, at arbejdsgiverne er ude efter de særlige tillæg for aften-, nat- og weekendarbejde.
- Det vil være katastrofalt, hvis de fjerner tillæggene. Så kan man ikke leve af at være sosu-hjælper eller sosu-assistent i aften- eller nattevagt, hvor man er ansat på 28 timer om ugen. Vi har et stort ansvar, men bliver ikke lønnet efter det, siger Brith Josephsen.
Hun er fællestillidsrepræsentant for FOA-medlemmerne i social og sundhedssektoren i Høje-Taastrup.
- Vil de røre ved tillæggene, skal vi helt klart strejke, tilføjer hun.
Det synspunkt deler kollegaerne Linda Larsen og Bente Sterup, som Brith Josephsen følges med til stormødet.
Vi så en positiv virkning af at konflikte i 2008. Det kan lade sig gøre igen.
Maren Pedersen, FOA-tillidskvinde på ældrecenter i Skive.
Lige så enige er de tre om, at de offentlige fagforeninger er nødt til at stå sammen i de kommende overenskomstforhandlinger. De ser stormødet, der er indkaldt af syv offentlige fagforbund for at diskutere kommunalvalgskampen, som en optakt til et forstærket fællesskab i fagbevægelsen op til overenskomstforhandlingerne.
Nu handler det efter deres mening om at forberede medlemmerne på, at deres arbejdstidsregler er truet, og at der kan komme en konflikt på den baggrund.
Fra FOA Køge er Bruno Rasmussen, Susanne Hansen og Anni Jensen mødt frem til stormødet i Odense. De er helt enige i, at de offentligt ansatte skal gå i konflikt, hvis det bliver nødvendigt, og at sammenholdet mellem forbundene skal styrkes. Det synspunkt deles i øvrigt af alle i rundspørgen.
- Kun ved at stå sammen er vi stærke. Alene er vi ikke stærke nok, det så vi med lærerne. Hele den offentlige sektor skal stå sammen på tværs af faggrupper, mener Bruno Rasmussen.
FOA er forberedt
Samme afklarede holdning til den kommende overenskomst og en eventuel konflikt præger også de andre fire tillidsfolk fra FOA, som Arbejderen taler med.
De fleste af dem deltog på det stormøde, FOA holdt for sine egne tillidsfolk den 24. april kort efter lærerlockouten. Her lagde forbundsformand Dennis Kristensen op til, at FOA skal ruste sig til en skærpet kamp for medlemmernes rettigheder ved næste overenskomst.
Konkret opfordrede han dengang tillidsfolkene til at forberede medlemmerne på den alvorlige situation, at få øget organisationsprocenten og overveje, om der skal flere penge i strejkekassen.
Vores virkelighed hænger ikke sammen med den virkelighed, de ser inde på Christiansborg.
Søs Hummelgaard, FOA-tillidskvinde i Odsherred
- På stormødet dengang var der oplæg af en arbejdsmarkedsforsker, som gennemgik mange års sparekrav til den offentlige sektor. Jeg tænkte, at nu må vi sætte hælene i og sige stop. Vi skal ikke finde os i mere, hvis vi vil have de nødvendige ressourcer til at udføre vores arbejde ordentligt, siger Søs Hummelgaard, der er tillidsrepræsentant på en akut aflastningsenhed i Odsherred.
- Vores virkelighed hænger ikke sammen med den virkelighed, de ser inde på Christiansborg. Nu må fællesskabet sige stop, erklærer hun.
Flere af FOA-medlemmerne i Arbejderens rundspørge henviser til de gode erfaringer fra overenskomststrejken i 2008. Dengang var FOA, BUPL og en række medlemmer af Sundhedskartellet ude i konflikt. Kravet var højere løn og for FOA's vedkommende også flere varme hænder.
- Vi så en positiv virkning af at konflikte dengang. Det kan lade sig gøre igen i dag. Men vi skal forberede konflikten grundigt, forberedelsen sidste gang var optimal. Medlemmerne skal på banen, siger Maren Pedersen, der er FOA-tillidskvinde på et ældrecenter i Skive.
- Vi skal sætte alt ind på det her og afvise enhver form for nedskæring af tillæg. Vi er så lavtlønnede i forvejen, at vi for enhver pris skal bevare vores realløn. Samtidig med at vores løn har svært ved at følge med priserne, har de også skåret ned på personalet. 10 procent af de varme hænder er skåret væk i plejesektoren, konstaterer Bent Tvangsø, der er tillidsmand for et psykiatrisk bofællesskab på Diakonissestiftelsen på Frederiksberg.
Et væld af ledere
10 ud af de i alt 16 tillidsfolk i Arbejderens rundspørge kommer fra FOA. Det er ikke så underligt. Hele 58 procent af deltagerne på stormødet i Odense er FOA-medlemmer. Den næststørste deltagergruppe er fra 3F. Med fire deltagere i Arbejderens undersøgelse er det også den næststørste gruppe her.
Karen Jepsen og Gert Pedersen kommer fra 3F Fredericia. Hun er gruppeformand for offentlig og privat service i afdelingen, mens han er sikkerhedsrepræsentant i Fredericia Spildevand.
De to er godt trætte af, at den offentlige sektor konstant bliver skældt ud og beskyldt for ineffektivitet.
- Og så bliver der hver gang ansat nogle nye i ledelsesfolk, som skal gennemføre effektiviseringer. De skulle hellere effektivisere i ledelsen. Et af det offentliges problemer er for mange ledelsespersoner, mener Karen Jepsen.
Hun fortæller om en undersøgelse i Fredericia Kommune, som viser, at kommunen har flere ledere ansat end andre kommuner.
- Kommunen siger nu, at de har skåret ned på ledelserne. Men i stedet kommer der dobbelt så mange konsulenter, det er lidt op ad bakke, siger Karen Jepsen.
Kommunen siger, at de har skåret ned på ledelserne. Men i stedet kommer der dobbelt så mange konsulenter.
Karen Jepsen, 3F Fredericia
Hun er indædt modstander af, at regeringen blander sig i forhandlinger omkring arbejdstiden, som man så med lærerne.
- Vi skal ikke acceptere hvad som helst ved næste overenskomst. Arbejdsgiverne lægger også op til, at de ansatte skal have mindre indflydelse i det såkaldte MED-system på arbejdspladserne. Det er ikke i orden. Vi skal ruste os til konflikt og de offentlige fagforbund skal stå sammen i stedet for at gå enegang.
Gert Pedersen erklærer sig enig. De to fremhæver især interessefællesskabet med FOA, der ligesom 3F har flest ufaglærte og kortuddannede medlemmer.
Lignende meldinger kommer fra Allan Gildhoff, der arbejder i Slagelse Kommune og er medlem af 3F.
- Man kan ikke presse arbejdstidsreglerne mere. Gør de det, er jeg parat til at gå i strejke, siger han.
Nynne Pagels, der er tillidsrepræsentant for omsorgsmedhjælperne på et bocenter i Høng, er mere usikker på det med at strejke. Ikke fordi hun ikke er stærkt utilfreds med regeringens politik i forhold til den offentlige sektor og planerne om forringelse i arbejdstidsreglerne.
- Vi ved godt, at det er vores tur ved næste overenskomst. Men det er jo ikke mange af os, som kan strejke. Vi er stort set ikke flere ansat end de folk, der skal bruges i et nødberedskab. Vores beboere er psykisk udviklingshæmmede og har også andre problemer. Vi har diskuteret en del, hvad vi kan gøre. Det er ikke så let, siger Nynne Pagels.
Med på stormødet i Odense var også tillidsfolk fra BUPL, lærerforeningen, HK Kommunal, socialrådgiverforeningen og Dansk Magisterforening.
Drop snak om kolde hænder
Mette Hansen er HK'er og kommer fra Assens Kommune. Hun er klar over, at regeringens planer om at spare 12 milliarder kroner i den offentlige sektor kan komme til at gå hårdt ud over hendes faggruppe.
- Man mener altid, at der kan spares på administrationen. Men vores arbejde er jo også vigtigt, for at hele den offentlige sektor fungerer. Blandt andet sørger vi for at udbetale løn, siger Mette Hansen.
I fagbevægelsen skal vi se hinanden som medspillere i stedet for modspillere.
Mette Hansen, HK Kommunal
Hun er træt af diskussionen om varme eller kolde hænder og mener, at fagbevægelsen i stedet skal tale om de nødvendige hænder i forhold til at udføre alle opgaverne i det offentlige godt nok.
- I fagbevægelsen skal vi se hinanden som medspillere i stedet for modspillere. Vi skal have flere af de initiativer, som skaber samhørighed, samarbejdet mellem forbundene skal styrkes. Hvis det er nødvendigt, er jeg klar til at vi går i konflikt, men det skal give mening at gøre det, understreger Mette Hansen.
Konflikt sidste udvej
Som lærer har Ida Marie Kristensen lige været igennem en hård og langvarig konflikt, en ny konflikt ved den næste overenskomst er ikke noget hun ønsker. Men på den anden side mener hun ikke, at de offentligt ansatte bare skal accepteret krav om forringelser fra arbejdsgiverne. De offentlige fagforeninger skal stå sammen om at sætte en anden dagsorden, mener hun.
- Vi skal arbejde på at påvirke politikerne lokalt og centralt. Det er vigtigt, at vi spiller på deres banehalvdel, vi skal ikke bare tro, at de kommer ned på vores del af banen. Vi skal score i deres mål og tale deres sprog, siger Ida Marie Kristensen. Hun er lærer og kommer fra Køge.
Fagbevægelsen skal stå sammen om at råbe magthaverne op.
Ida Marie Kristensen, lærer
Hun mener, at fagbevægelsen i stedet for at slå meget på de ansattes rettigheder skal holde fast i, at forholdene skal være sådan, at de offentligt ansatte kan løse deres kerneopgaver.
- Det lykkedes for lærerne under lockouten at tale om vores kerneydelse i stedet for om lærernes arbejdstid. Vi spillede med på deres banehalvdel og det lykkedes ikke at knække os. Før lockouten var 96 procent af lærerne organiseret. I dag er det 97 procent, fortæller lærertillidskvinden.
Hun peger i øvrigt på, at de angreb, som de offentligt ansatte oplever i Danmark, ikke er et enkeltstående tilfælde. Samme dagsorden oplever offentligt ansatte i andre EU-lande også.
- Det er vigtigt i den her situation, at fagbevægelsen står sammen om at råbe magthaverne op. Vi skal værne om den offentlige sektor, så den er i stand til at yde den velfærd, borgerne har krav på. Det kan blive nødvendigt med en konflikt, men inden skal vi prøve andre løsninger. Det går ud over så mange borgere, når der er konflikt, siger Ida Marie Kristensen med tankerne på børn og forældres situation under den mere end fire uger lange lærerlockout.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278