I dag tirsdag har Danmarks Lærerforening (DLF) kaldt 1800 tillidsrepræsentanter fra hele landet til stormøde i Odense. Her bliver de præsenteret for de anbefalinger til en ny arbejdstidsaftale, som Lærerkommissionen offentliggjorde i går på et pressemøde.
Parterne vil ikke kunne enes om en aftale om max undervisningstimetal eller tid på opgaverne, og derfor har vi ikke givet en anbefaling på det.
Per B. Christensen, kommissionsformand
Anbefalingerne fra kommissionen – nedsat som et resultat af OK-forhandlingerne i 2018 – var ventet med spænding, fordi lærernes arbejdstid siden overenskomstforhandlingerne i 2013 har været dikteret af den omstridte lov 409. Loven blev foreslået af den daværende socialdemokratisk ledede regering og vedtaget af et flertal i Folketinget. Med loven blev der sat en stopper for næsten fire ugers lockout af lærerne.
Lærerne på det kommunale og statslige område er den eneste faggruppe på det danske arbejdsmarked, som ikke er omfattet af en forhandlet arbejdstidsaftale. Men havde lærerne forventet, at de med Lærerkommissionens anbefalinger igen kunne sikre sig en central forhandlet arbejdstidsaftale, så er de blevet skuffet.
Store modsætninger
Dertil har modsætningerne mellem de to overenskomstparter – Lærernes Centralorganisation (LC) og Kommunernes Landsforening (KL) – været for store, sagde kommissionens formand Per B. Christensen på pressemødet:
– Vi har konstateret, at parterne ikke vil kunne enes om en aftale om max undervisningstimetal eller tid på opgaverne, og derfor har vi ikke givet en anbefaling på det.
Folkeskolen.dk skriver om modsætningerne mellem lærernes faglige organisation og de kommunale arbejdsgivere:
LC har ønsket "at få en rimelig opgavetildeling fastere forankret end i dag, at tid til forberedelse ikke må kunne beskæres ubegrænset, og at forberedelse ikke må være noget, den enkelte lærer oplever, man selv skal skaffe sig tid til, når alle andre opgaver er klaret". Overfor det står KL, som ikke ønsker, at "skoleledernes resurseanvendelser og prioriteringsmuligheder på forhånd er bundet i centralt fastsatte arbejdstidsregler".
Kommissionen baserer sine anbefalinger på et grundigt forarbejde. Udover separate møder med LC og KL, så er det blevet til besøg på 27 skoler i 25 forskellige kommuner. Kommissionen har bearbejdet rundt regnet 8.000 spørgeskemasvar fra blandt andre lærere og ledere. Endelig har kommissionen udført 177 interviews og fået input fra 25 forskellige forskere.
Anbefaler flere lokale aftaler
I dag er der indgået 84 lokale aftaler rundt om i kommunerne, der sætter rammerne for lærernes arbejdsliv.
Står det til kommissionen, skal det videre arbejde med lærerarbejdstiden også i fremtiden først og fremmest forhandles lokalt. De kommuner, hvor der ikke allerede er indgået en lokalaftale om lærernes arbejdstid, bør forpligtes til sammen med de lokale lærerkredse at undersøge mulighederne for at indgå en sådan aftale. Er der allerede en lokalaftale, opfordres de lokale parter til at undersøge mulighederne for at forny aftalen, lyder det.
Tid til forberedelse af undervisningen
En anden af fem anbefalinger handler om at skabe bedre sammenhæng mellem forberedelse og undervisning. Det glæder formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen, der ser Lærerkommissionens rapport som en god analyse af den aktuelle situation i folkeskolen.
– Jeg tror, at I vil kunne genkende mange af de ting, der står. Der er særlig meget fokus på forberedelsestid – den forberedelsestid, der er for lidt af som udgangspunkt, men også den forberedelsestid, der ofte forsvinder. Det er én af de ting, som kommissionen siger til os, at det skal vi se at finde en løsning på, siger forbundsformanden i en video på Folkeskolen.dk
>>LÆS OGSÅ: Lærere fortsætter kamp for aftale om arbejdstid
Rapportens anbefalinger skal danne afsæt for forhandlinger om en ny arbejdstidsaftale med lærerne. Den 1. marts begynder de såkaldte periodeforhandlinger med Anders Bondo Christensen og KL's chefforhandler Michael Ziegler. Bliver de ikke enige om en arbejdstidsaftale i løbet af 2020, overgår spørgsmålet til de almindelige overenskomstforhandlinger, der går i gang slut 2020/start 2021.
Som optakt til forårets forhandlinger indkalder Danmarks Lærerforening til ekstraordinær kongres den 5. februar. Her er det planen, at linjen for arbejdstidsforhandlingerne bliver udstukket.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278