Normalt er det dem, der fjerner affald hos borgere på Lolland-Falster, men den 1. oktober står 24 renovationsarbejdere i Guldborgsund Kommune uden job. De er blevet skrottet.
Sagen er den, at Refa, den fælleskommunale virksomhed, der har ansvaret for renovationen i Guldborgsund Kommune, har sendt opgaven med at indsamle skrald i området i nyt udbud. Den vognmand, der i dag har skraldemændene ansat, har ikke budt ind på opgaven og Refa har ikke krævet, at den nye vognmand, der tager over, skal ansætte dem.
- Vi har i udbudsmaterialet til den aktuelle budrunde opfordret de tilbudsgivende vognmænd til at ansætte de fyrede renovationsarbejdere. Mere kan vi ikke gøre, siger Poul-Henrik Pedersen, formand for Refa og byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune.
Han forklarer, at tømningen af dagrenovation på Lolland-Falster er delt op i fire entrepriser, som alle er så store, at de skal i udbud i henhold til dansk lovgivning og gældende EU-regler.
Renovation kunne hjemtages
Den lokale fagforening, 3F Guldborgsund, bebrejder Refa for ikke at gøre mere for at sikre de 24 skraldemænd, nogle af dem med 30 års erfaring, fortsat ansættelse. Og samtidig sikre at en millionforretning kunne være blevet i Guldborgsund Kommune.
- Kommunen havde slet ikke behøvet at sende opgaven i udbud. De kunne i stedet have valgt at hjemtage opgaven eller have prækvalificeret den vognmand, der har arbejdet i dag for på den at sikre medarbejdernes job og ikke mindst deres ekspertise og anciennitet, siger Niels Henriksen, fagforeningens formand, til Arbejderen.
Han forklarer, at Refa i stedet har inviteret fem vognmænd udenfor lokalområdet - to jyske og tre fra Københavnsområdet - til at byde ind på opgaven.
- Jeg forstår ikke, at vi ikke engang forsøger at løfte opgaven selv. Vi driver selv vores genbrugspladser, siger Niels Henriksen.
Han mener, at de EU-regler, der oprindeligt blev lavet for at beskytte ansatte, der blev virksomhedsoverdraget, er blevet løbende udhulet og nu virker stik mod hensigten.
- Og den sidste beskyttelse for ansatte i entrepriseselskaber faldt bort med en dom fra Arbejdsretten i februar 2013. Den betyder, at virksomhedsoverdragelsesloven ikke behøver at blive benyttet, hvis ”produktionsenheden”, i dette tilfælde renovationsbilerne, ikke følger med i virksomhedsoverdragelsen, lyder det fra 3F-formanden.
Dermed har et nyt firma mulighed for at ansætte nye folk til en mindre løn, som kan ende med mindre udgifter til Refa.
Direktøren for selskabet, Hans Erik Jensen, har da også udtalt til TV2 Øst:
- Fra vores side er det da selvfølgelig et ønske, at det er de samme skraldemænd, der servicerer borgerne, som altid har serviceret borgerne - i hvert fald de sidste fem år. Men det er altså også et spørgsmål om penge. Hvis der foregår en eller anden prisreduktion ved, at de kan finde nogle skraldemænd til en lavere pris, jamen så får det også indflydelse på den pris, vi skal betale i sidste ende og den pris, borgerne skal betale.
I Folketinget
Fremgangsmåden er helt legal, fordi loven om virksomhedsoverdragelse bliver udmøntet således, at det kun er udbyderen, her Refa, som kan beslutte om den skal bruges og forfølges.
Sagen om de fyrede skraldemænd var onsdag i sidste uge på dagsorden i Folketingets beskæftigelsesudvalg. Her fik repræsentanter for de fyrede og 3F Guldborgsund 15 minutter til at forklare problemet og overbevise politikerne om, at der skal laves om på reglerne.
Udvalgets formand Lennart Damsbo (S) er enig i, at der er et problem.
- Vi har nu bedt beskæftigelsesministeren om at afklare, hvorfor en lov, som skal beskytte medarbejdere, i virkeligheden ikke beskytter arbejdere i forbindelse med virksomhedsoverdragelse, siger han til Arbejderen.
Lennart Damsbo forventer svar på henvendelsen engang i august måned. Herefter kommer sagen igen op i beskæftigelsesudvalget, og der bliver taget stilling til, om der skal udarbejdes nye regler eller love.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278