Blot 12 procent af de arbejdsløse, som risikerer at miste dagpengeretten i første halvår af 2013, har fået arbejde eller er startet på en uddannelse. Det viser et spritnyt notat fra AK-Samvirke, brancheorganisation for 26 statsanerkendte a-kasser.
De 12 procent svarer til omkring 5.300 arbejdsløse. Et næsten tilsvarende antal er stoppet på dagpenge af andre årsager. De er eksempelvis blevet sygemeldt, gået på pension/efterløn eller barsel.
Der er således stadig 33.000 arbejdsløse, der er i fare for at ryge ud af dagpengesystemet i første halvår af 2013, fastslår notatet.
- Vi håber derfor, at der kommer gang i oprettelsen af akutjob, og at de kommer de ledige, som er ude på dagpengekanten, til gavn, siger Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke, i en kommentar til tallene.
Indtil nu har a-kasserne sendt brev til mere end 44.000 arbejdsløse medlemmer med besked om, at de er i fare for at miste deres dagpenge, hvis de ikke enten får et job eller kommer i uddannelse. Brevene til de arbejdsløse er en del af den første akutpakke, som regeringen satte i værk.
Tre a-kasser står for over halvdelen af akutbrevene. 3F´s a-kasse, Krifas a-kasse og HK’s a-kasse har tilsammen udsendt ca. 22.500 akutbreve.
Brevet opfordrer den arbejdsløse til at gøre brug af et “akutberedskab” i a-kasser og jobcentre for at få hjælp og vejledning til at komme i arbejde.
- Men det er svært at hjælpe folk i arbejde, når jobbene ikke ligefrem hænger på træer, har Søren Andersen, leder af a-kassen i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes a-kasse, udtalt til Arbejderen.
Den første akutpakke er blevet suppleret med en akutjob-pakke. Her har private og offentlige arbejdsgivere forpligtet sig til at opslå 12.500 stillinger, som såkaldte akutjob, som arbejdsløse kan søge.
Ifølge Ugebrevet A4 har der siden ordningen trådte i kraft været opslået 831 akutjob. 22 danske kommuner havde endnu ikke opslået et eneste job og i 50 kommunere, altså mere end halvdelen, er der ikke opslået et eneste akutjob af en privat arbejdsgiver.
Heldigvis kommer der løbende en del i arbejde, lyder det fra Verner Sand Kirk.
- Det vil betyde, at antallet af ledige, som er i risiko for at miste dagpengene, vil falde. Men samtidig udsendes der hver uge akutbreve til nye ledige, der dermed bevæger sig ind i risikogruppen. For eksempel hvis de vender tilbage til ledighed fra korterevarende job, siger AK-direktøren.
Dertil kommer de 2.260 sygemeldte arbejdsløse, som forventes at vende tilbage som jobsøgende, når de bliver raske. Så det reelle antal udfaldstruede er ved udgangen af uge 47 på hele 35.547.
Som et foreløbig sidste initiativ fra regeringens side på at forhindre tusinder af arbejdsløse i at miste deres forsørgelse blev der i forbindelse med forhandlingere om finansloven for 2013 lavet en midlertidig aftale med Enhedslisten. Den sikrer de arbejdsløse en ydelse på kontanthjælpsniveau de første seks måneder af næste år mod at visse betingelser er opfyldt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278