Allerede inden dagpengeforringelserne for alvor er trådt i kraft, er antallet af arbejdsløse, som mister retten til dagpenge, steget markant.
Hele 368 arbejdsløse a-kassemedlemmer mistede på kun fire uger, fra midten af oktober til midten af november, deres dagpenge, fordi de havde opbrugt deres fire-årige dagpengeperode.
Det viser en opgørelse, som A-Kassernes Samvirke har foretaget i samarbejde med de enkelte a-kasser.
Kun en begyndelse
Sammenligner man med tidligere år, er det en fordobling af antallet af arbejdsløse, som mister dagpengene. En foruroligende kendsgerning, mener AK-Samvirkes direktør Verner Sand Kirk.
- Det er desværre rigtig mange, men det er, hvad vores tal konkret viser. Dog er det kun et forvarsel om, hvad vi regner med, tallene vil vise i de første måneder af 2013, siger Verner Sand Kirk.
Ifølge AK-Samvirke skyldes den store stigning blandt andet, at mange af de første personer, som mistede jobbet, da krisen ramte i efteråret 2008, har opbrugt deres fire år på dagpenge nu.
En anden faktor er, at de nye regler for genoptjening af retten til dagpenge allerede blev gældende fra 1. juli i år. Det betyder, at man for at opnå ret til at modtage dagpenge skal have fast arbejde i et helt år istedet for, som før, et halvt.
Akutjob
Med regeringens akutpakke blev det muligt for dagpengemodtagere, som frem til 1. juli 2013 er i risiko for at opbruge dagpengeretten, at søge et såkaldt akutjob.
Et akutjob er et job på helt almindelige løn- og arbejdsvilkår, og kan være både faste job og midlertidige job. De midlertidige job skal dog minimum vare tre måneder.
Til virksomheder, som ansætter udfaldstruede i akutjob, giver staten en præmien på op til 25.000 kroner.
Alligevel står det sløjt til med antallet af opslåede akutjob.
Imens regeringens erklærede mål er at skabe 12.500 akutjob, har der foreløbigt været opslået blot omkring 3.000 akutjob.
Ifølge Fagbladet 3F er der i tre af landets kommuner, Morsø, Lolland og Ærø, slet ingen opslåede akutjob.
I 11 andre kommuner var der ved en optælling foretaget den 9. december endnu ikke slået et eneste kommunalt akutjob op. Det drejer sig om Samsø, Guldborgsund, Ringsted, Sønderborg, Tønder, Hvidovre, Herning, Skive, Vejle, Furesø og Høje-Taastrup.
Samtidigt viser tal fra AK-Samvirke, at hvis ikke andelen af arbejdsløse, der kommer i job, stiger markant, vil omkring 30.000 ledige ved nytår risikerer at miste dagpengene.
- Vi håber derfor, at der kommer gang i oprettelsen af akutjob, og at de kommer de ledige, som er ude på dagpengekanten, til gavn, siger Verner Sand Kirk.
Forringelser
De nye dagpengeregler, som træder i kraft den 1. januar 2013, blev vedtaget tilbage i 2010. Ændringerne betyder, at dagpengeperioden forkortes fra fire til to år, samtidig med at arbejdskravet for at få en ny dagpengeperiode bliver fordoblet.
Kort efter at S-SF-R-regeringen vandt valget i 2011, besluttede man sammen med Enhedslisten at forlænge dagpengeperioden midlertidigt for alle arbejdsløse, der var i farezonen for at opbruge deres dagpenge i andet halvår af 2012.
Men efter nytår bliver de nye regler fuldt ud implementeret. I alt er 42.000 arbejdsløse indtil videre i risikozonen for at falde ud af dagpengesystemet i løbet af den første halvdel af 2013.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278