17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

3F blæser til kamp mod Israel

Opfordrer til boykot og sanktioner

3F blæser til kamp mod Israel

Nu kaster 3F sig ind i kampen for solidaritet med palæstinenserne: Det skal være slut med import af varer fra bosættelser, og den fordelagtige associeringsaftale mellem EU og Israel skal suspenderes, mener forbundet. Imens tøver FOA.

Associeringsaftalen mellem Israel og EU skal suspenderes og import af varer fra israelske bosættelser forbydes, sagde 3F's næstformand Jane Korszak, da hun talte på Christiansborg Slotsplads i mandags.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Hvad kan fagbevægelsen gøre ved situationen i Gaza? Det spørgsmål stillede John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub i 3F, sig selv i juli i et blogindlæg her på siden, som er blevet flittigt læst og delt siden.

Der er tale om en permanent tilstand af krig, der er mere eller mindre voldsom, og lige nu er den voldsom.
Jan Mathisen, 3F

I blogindlægget argumenterer John Ekebjærg for, at fagbevægelsen kan gøre noget: Man skal være langt mere aktive i boykot-bevægelsen, mener han. Og nu ser det ud til, at 3F's ledelse efter lang tids tøven følger op.

Siden Israel i starten af juli indledte det tredje angreb på palæstinenserne på seks år, er der afholdt et væld af demonstrationer, der fordømmer bombardementerne. Og ved mandagens demonstration i København var der to faglige talere på scenen – Jane Korszak, næstformand i Danmarks største fagforbund 3F, og Dennis Kristensen, FOA's forbundsformand. 

>> LÆS JOHN EKEBJÆRGS INDLÆG HER

Mens fagbevægelsen i eksempelvis Storbritanien og Norge er aktive i solidaritetsarbejdet med palæstinenserne, så har den danske fagbevægelse været længe om at komme ud af busken. Men til demonstrationen mandag talte Jane Korszak for en boykot:

- Vi opfordrer den danske regering til aktivt at arbejde for en suspension af Israels associeringsaftale med EU, og til at gøre import af varer fra bosættelser ulovligt, lød det fra Jane Korszak til deltagerne i den hidtil største hjemlige demonstration for fred mellem Israel og palæstinenserne og solidaritet med Gazas civilbefolkning.

Når et stort forbund har en mening

Nu har 3F skrevet en udtalelse, hvor kravene bliver gentaget. Udtalelsen er sendt til regeringen og oppositionen på Christiansborg, fortæller Arne Grevsen, Gruppeformand og ansvarlig for International Solidaritet og Udvikling i forbundet. 

- Jeg tror da, det gør indtryk, at så stort et forbund som 3F opfordrer til sanktioner mod Israel. Og jeg håber, vi kan puste til debatten om, hvorvidt det er rimeligt, at Israel skal have adgang til det danske og europæiske marked, når israelske bomber forhindrer palæstinenserne i at opretholde et almindeligt liv, siger gruppeformanden til Arbejderen.  

FOA tager ikke stilling til den ene eller anden part i mellemøstkonflikten, og i mandagens tale havde forbundsformanden fokus på kritik af "dem, der ikke overholder internationalt anerkendte aftaler, Geneve-konvention, menneskerettigheder og FN-resolutioner".

International sekretær, Kim Øst Jacobsen, fortæller til Arbejderen, at FOA hen over sommeren har tilsluttet sig udtalelser fra de to internationale faglige sammenslutninger - European Federation of Public Service Unions og verdensorganisationen Public Services International. Udtalelserne kræver et øjeblikkeligt stop af de israelske bosættelser og et ophør af blokaden mod Gaza.

Brug for internationalt pres

Blokaden, som foreløbig har varet i over syv år, rammer hårdt. Ifølge Det Internationale Transportarbejderforbund har Israels blokade mod Gaza medført et drastisk fald i palæstinensisk eksport. I 2005 blev der sendt 9787 lastbillæs med varer til eksport ud af Gaza. I 2012 var tallet faldet til 254 læs, eller mindre end ét om dagen.

- Vi blander os som faglig organisation ikke i krige, men situationen er løbet helt af sporet og vi kan se, at det er umuligt for palæstinenserne at opretholde arbejdspladser, når de bliver smadret igen og igen af bomber. Og Israels blokade umuliggør ifølge Røde Kors og FN enhver form for økonomisk udvikling, lyder det fra Arne Grevsen.

At forbundet efter en måneds tavshed endelig reagerer på den højspændte politiske konflikt, glæder Jan Mathisen, afdelingssekretær i 3F København.

I næste måned rejser han til Vestbredden sammen med en gruppe fra 3F's Palæstina-netværk. Rejsens formål er at styrke forbindelserne til de fagforeninger, som 3F i forvejen har kontakt til og samarbejder med.

Bedre sent end aldrig

- Det er vigtig, at fagbevægelsen reagerer. Fagbevægelsen må altid stå på de undertryktes side og af principielle grunde altid gå forrest i kampen for humanisme og menneskerettigheder, siger den københavnske fagforeningsmand til Arbejderen.

Jan Mathisen har taget turen til Gaza/Vestbredden 10-12 gange før. For hver gang er der sket forandringer - til det værre.

- Den israelske besættelse bliver mere og mere systematisk, mere og mere permanent, og palæstinensernes situation mere og mere desparat. Der er tale om en permanent tilstand af krig, der er mere eller mindre voldsom, og lige nu er den voldsom, siger Jan Mathisen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. aug. 2014 - 21:20   14. aug. 2014 - 19:32

Faglig solidaritet

noc@arbejderen.dk
Boykot Israel
  • Boykot Israel blev dannet i 2002. Boykot Israel arbejder blandt andet for en økonomisk-politisk boykot af Israel - herunder boykot af israelske varer og produkter, modstand mod samarbejdsaftaler og frihandelsaftaler mellem Israel og Danmark/EU. Og boykot af turisme til Israel.

  • Boykot Israel er inspireret af 1980’ernes boykotkampagne mod Sydafrika. Dengang arbejdede antiapartheid-bevægelsen også med generel boykot. Kampagnen startede på græsrodsniveau, men voksede sig stærk og endte med at blive vedtaget på regerings- og FN-niveau.

  • På Boykot Israels hjemmeside finder du en liste over produkter og mærker, som er produceret i Israel. 

Kort om angrebet på Gaza 2014

  • Den 8. juli angreb Israels hær den besatte Gaza-stribe.
  • 2251 palæstinensere blev dræbt – 1462 af dem var civile. 
  • 67 israelske soldater og seks israelske civile blev dræbt.
  • Blandt de palæstinensiske ofre var 578 børn mellem én måned og 17 år.
  • 263 kvinder og 102 ældre blev dræbt.
  • 23 læger, sygeplejersker, ambulanceførere eller andre sundhedsansatte blev dræbt.
  • >> LÆS MERE PÅ ARBEJDERENS TEMASIDE HER

Kilder: Wikipedia, CIA World Factbook, Leksikon.org