14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

3F fortsætter jagten

Fair pensionsalder

3F fortsætter jagten

3F-arrangement med partilederne fra S og DF skulle have været en debat om fair pensionsalder. I stedet blev det en fest, da Løkke har droppet at fremrykke en højere pensionsalder.

Med de allerede vedtagne reformer har danskerne udsigt til Europas højeste tilbagetrækningsalder, sagde Per Christensen og lovede, at forbundet vil fortsætte jagten på en fair pensionsalder.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Der blev slået muntre toner an, da 3F’s forbundsformand Per Christensen mandag bød 900 gæster, Mette Frederiksen fra socialdemokratiet (S) og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti (DF) velkommen til politisk topmøde i Cirkusbygningen i København.

Sandheden er jo ikke, at danskerne ikke vil blive længere på arbejdsmarkedet, men at ikke alle kan.
Per Christensen, 3F forbundsformand

På forhånd var der lagt op til, at partilederne for de to største partier i Folketinget skulle komme med deres bud på, hvordan de vil sikre en fair pensionsalder til danskerne.

Gassen gik imidlertid lidt af den ballon, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om søndagen for åben skærm måtte erkende, at der ikke er politisk flertal på Christiansborg for regeringens varslede forslag om at sende danskerne senere på pension end allerede vedtaget.

217.000 protester

Nu blev det politiske topmøde krydret med en fest, hvor 3F kunne glæde sig over, at den kampagne, som forbundet søsatte i februar måned har givet foreløbig pote.

– Mere end 217.000 mennesker har skrevet under på vores nej til at rykke på pensionsalderen - 900 af dem er tilstede her i dag. Det er jeres indsats, der har rykket på Christiansborg. Tusind tak for det.

– 217.000 har sendt et klart signal til Christiansborg. Sandheden er jo ikke, at danskerne ikke vil blive længere på arbejdsmarkedet. Sandheden er, at ikke alle kan, sagde Per Christensen, da han skød gang i festlighederne, og opfordrede gæsterne til at tage for sig af vin og sodavand på bordene.

Han kvitterede  også S og DF for den indsats, de har gjort på Christiansborg.

– I har sagt fra at sætte pensionsalderen op. Så kan regeringen jo sådan set godt pakke den del sammen. Og så er I enige om, at I ikke vil social ulighed og social dumping, lød det fra 3F's formand, der glæder sig over samarbejdet mellem to partier der indtil for ganske nylig havde svært ved at være i stuen sammen.

Nyt politisk makkerpar

Senere på aftenen satte ord Per Christensen lidt flere ord på, hvad han mener det utraditionelle samarbejde i dansk politik kan drive det til:

– Det har nogle potentialer, som gør, at vi forhåbentlig inden længe ser en hverdag, hvor helt almindelige menneskers liv og arbejdsliv bliver prioriteret.

Som en del af programmet skulle de to folketingspolitikerne deltage i en quiz om helt almindelige 3F’eres arbejdsliv.

Spørgsmålene blev serveret i form af små filmklip og udtalelser fra 3F-medlemmer, der på deres arbejdspladser blandt andet knokler med at gøre rent, lægge kloakrør, slæbe kasser på et frugtlager eller kufferter i en lufthavn. Her kom ansigt på dem, der går på arbejde og hvoraf mange alene klarer sig igennem arbejdsdagen med hjælp fra smertestillende medicin.

De hårdt ramte 3F'ere

At 3F-medlemmerne er blandt dem, der vil blive ramt hårdt af en højere pensionsalder, viser helt konkrete tal.

– Hver fjerde 3F’er ikke er på arbejdsmarkedet, når de fylder 60 år, fordi de har været udsat for nedslidende arbejde, tungt arbejdsmiljø, sygdom og død, kunne Per Christensen fortælle gæsterne i Cirksubygningen.

I lyset af at danskerne om få år - med de allerede vedtagne reformer - har udsigt til Europas højeste tilbagetrækningsalder lovede Per Christensen da også, at forbundet vil fortsætte jagten på en fair pensionsalder.

– Jeg synes, at det nu handler om to ting: Vi skal huske på at fastholde det politiske pres. Vi ved jo, at dem, der vil en højere pensionsalder, formentlig vil hive forslaget op af rygsækken igen og igen. Og samtidig med skal vi forsøge at komme med bud på, hvordan vi får et bedre arbejdsliv, så flere kan gå på pension frivilligt, sagde forbundsformanden og slog til lyd at sikre et sundt arbejdsliv og gerne et langt arbejdsliv, men uden tvang.

Fair pensionsalder?

Arbejderen har flere gange uden held forsøgt at få svar fra 3F på, hvad forbundet mener er en fair pensionsalder. Heller ikke mødet i Cirksubygningen gav svar på det spørgsmål.

Kendsgerningen er, at de to partier, som var inviteret til debat om pensionsalderen, kun har forhindret Løkkes forsøg på at fremrykke en højere pensionsalder.

Begge partier støtter nemlig velfærdsforliget fra 2006, hvor de har bundet sig til at hæve pensionsalderen i takt med, at levealderen stiger. 

Vi lavede aftalen om en gradvis højere pensionsalder for at fremtidssikre dansk økonomi, og den står vi selvfølgelig ved.  
Mette Frederiksen, S-formand

I 2020 betyder det, at pensionsalderen skal hæves til 69 år og herefter justeres op hvert 5. år. Unge der i dag træder ind på arbejdsmarkedet kan dermed se frem til, at de skal arbejde, til de bliver 74 år - hvis de ellers lever så længe.

Hvad gør S og DF nu?

På spørgsmålet om hvad S og DF mener, der skal ske på området, lød det fra socialdemokratiets formand:

– Vi har allerede lavet en politisk aftale i 2006, der betyder, at vi kommer til at arbejde længere i takt med, at levealderen stiger. Den aftale lavede vi for at fremtidssikre dansk økonomi, og den står vi selvfølgelig ved.  

Mette Frederiksen var med på, at der findes job, man ikke kan holde til et helt arbejdsliv. Alligevel er en mulig genforhandling af det politiske forlig fra 2006, der gradvis forlænger arbejdslivet, tilsyneladende ikke en del af Socialdemokratiets palet. S-formanden talte i stedet varmt om bedre muligheder for uddannelse gennem hele livet. Ved at løfte ufaglærte til faglærte får ansatte i hårde jobs bedre mulighed for at skifte fra én branche til en anden.

Thulesen Dahl vedstod også tilslutningen til Velfærdsforliget. DF-formanden mener, at der skal sættes ind for at indrette arbejdspladserne, så folk kan holde til at arbejde, til de kan gå på pension, og så de kan rumme de mennesker, som ikke længere kan klare arbejdet på fuld kraft.

For samfundets skyld

Begge forklarede, at forliget i 2006 havde fået deres stemmer af hensyn til samfundsøkonomien.

Mette Frederiksen mente, at benspændet for Løkkes pensionsplaner vil give lønmodtagerne ro til at planlægge deres tilbagetrækning og seniortilværelse.

– Når vi træffer beslutninger, som vi har gjort, så skal vi også gøre det af respekt for jer, så man har tid til at indrette sig på tingene, sagde Mette Frederiksen henvendt til de 900 gæster, der er blandt de 217.000, der har skrevet under på 3F's kampagne.

Thulesen-Dahl benyttede snakken om samfundsøkonomi til at smide indvandrerkortet. Han blev "nødt til at nævne", at alene i 2014 havde ikke-vestlig indvandring kostet staten 33 milliarder kroner.

– Så skal vi redde samfundsøkonomien, så er det måske her man i højere grad skulle kigge frem for at jagte dem, der i forvejen føler sig jagtet, sagde DF-formanden.

Efter halvanden times starmt styret program i Cirksubygningen takker Per Christensen af.

Spørgsmålet er, hvad 3F nu gør, og om de 217.000 personer, der har skrevet under på fairpensionsalder.dk, stiller sig tilfredse med, at de får fem år ekstra til at vænne sig til en højere pensionsalder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. maj. 2017 - 09:37   23. maj. 2017 - 16:18

Reportage

noc@arbejderen.dk
Brian Hansen, Roskilde
Jord- og betonarbejder

Jeg har arbejdet som jord- og betonarbejder i 27 år. Det kan jeg godt mærke, når jeg skal ud af sengen om morgenen. 

Det bør være op til hver enkelt, hvornår man skal pensioneres. Det kommer an på, hvor slidt man er. Jeg kender ingen, der ikke vil arbejde. Men jeg kender mange, som ikke kan arbejde.

Vi skal fortsætte vores kampagne for en fair pensionsalder. Pensionsalderen skal sættes ned. Det skal der være råd til. De ti milliarder kroner, som politikerne ville spare på at hæve pensionsalderen, svarer nogenlunde til de 11 milliarder kroner, som er fosset ud af Skat. Hvorfor er det altid de små, der skal holde for?

Bjarne Vejlø, Roskilde
Klejnsmed

Jeg har været på arbejdsmarkedet, siden jeg var 15 år. Det kan jeg godt mærke i mine skuldre, knæ og ryg.

Det er vigtigt, at kunne nyde sit otium og være sammen med børnebørnene og dyrke fritidsinteresser og alle de andre ting, vi ikke har tid til, fordi vi skal arbejde.

Selvfølgelig bør vi fortsætte den bevægelse, vi har skabt for en fair pensionsalder. Jeg kender ingen håndværkere, der arbejder efter de er fyldt 60 år. De når lige at fylde 60 år, så er de færdige. Derfor bør man kunne få pension som 60-årig – eller hvis man har været på arbejdsmarkedet i 40 år.

Anne-Marie Valentin, København
Arbejdsløs, tidligere servicearbejder og rengøringsassistent

Jeg har gjort rent på fuld tid i 15 år. Det er hårdt, fysisk arbejde på grund af de mange tunge løft med spande. Lige når du står i det, mærker du det ikke. Det gør du først, når du ikke kan komme ud af sengen om morgenen.

Jeg har en dårlig skulder, som jeg døjer med efter et langt, hårdt arbejdsliv.

Pensionsalderen kunne sagtens være lavere, end den er i dag. Det ville være fint, hvis vi kunne bruge vore kampagne mod de planlagte pensionsforringelser til også at få rullet de forringelser tilbage, der allerede er indført de senere år. 

Pensionsalder

Et bredt politisk flertal bestående af den daværende VK-regering, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti vedtog i 2006 det såkaldte Velfærdsforlig om, at tilbagetrækningsalderen skal stige, når levetiden også stiger.

Som konsekvens af den beslutning og Tilbagetrækningsreformen vedtaget i 2011 bliver pensionsalderen frem til 2022 hævet fra 65 til 67 år. I 2030 bliver den yderligere sat op til 68 år.

Hele 68,7 procent af befolkningen er imod at hæve pensionsalderen, og blot 12,3 procent er for. Det viser en helt ny meningsmåling med 1004 medvirkende, foretaget af Voxmeter for Ritzau.

Kilde: 3F og Folketinget.dk