20 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

3F inviterer Jensens Bøfhus til snak om de unge ansattes situation

Et år lang konflikt

3F inviterer Jensens Bøfhus til snak om de unge ansattes situation

Siden december er ansatte ved Jensens Bøfhus gået på 'frivillig orlov' uden løn for at redde virksomheden. Nu vil 3F mødes med arbejdsgiverne for at finde en løsning, der kan hjælpe de unge.

En stor gruppe ansatte ved Jensens Bøfhus har siden midten af december ikke haft nogen indtægt. De havde mulighed for at gå på orlov eller blive fyret.
FOTO: Søren Danholm Andersen
1 af 1

Onsdag aften sendte 3F en invitation til Jensens Bøfhus A/S. Forbundets PSHR-gruppe (Privat Service, Hotel og Restauration) foreslår at mødes for at finde en løsning, der kan hjælpe de fortrinsvis mange unge, der fortsat er tilknyttet restaurantkæden.

Vi skylder de unge at vende alle sten i forsøget på at finde en løsning for dem.
Peter Lykke Nielsen, 3F PSHR

– Der kan ikke være tvivl om, at både 3F og Jensens Bøfhus A/S nu skal kere sig om de unges situation. De står helt uden indtægtsgrundlag og nu er det på tide, at parterne tager det ansvar på sig, siger Peter Lykke Nielsen, forhandlingssekretær i 3F PSHR-gruppe.

I P1 Debat onsdag eftermiddag fortalte en ung medarbejder fra Aalborg, hvordan de unge i december efter nedlukningen følte sig tvunget til at tilbyde Jensens Bøfhus A/S at gå på ulønnet orlov med dags varsel. Alternativt ville de blive fyret, hvilket direktøren for Jensens Bøfhus, Anders Nikolaisen, bekræftede under debatten.

Mandag den 14. december fyrede Jensens Bøfhus mellem 150 og 170 ansatte, nogle af dem ifølge Anders Nikolaisen for anden gang.

Alternativ til orlov var en fyreseddel

Konsekvensen af den mere eller mindre ufrivillige orlov er, at de unge ikke haft noget indtægtsgrundlag siden midt december.

– Vi skylder de unge at vende alle sten i forsøget på at finde en løsning for dem, siger Peter Lykke Nielsen.

Han oplyser, at 3F i dag torsdag har dialogmøde med de ansatte ved Jensens Bøfhus A/S, hvor man også vil drøfte den alvorlige situation, de unge står i.

>>LÆS OGSÅ: Jensens Bøfhus skal tegne overenskomst

Jensens Bøfhus, som i oktober 2018 fik en ny ejerkreds, ønskede at frigøre resturantkæden fra overenskomsten med 3F og meldte sig derfor ud af arbejdsgiverorganisationen Horesta. 

I stedet krævede direktør Anders Nikolaisen at få samme overenskomst som restaurant Flammen. Her bliver såkaldte "enhedsmedarbejdere" i restauranten aflønnet 20 kroner lavere i timen (132 kroner) end tjenerne på Jensens Bøfhus, som får 152 kroner. På Flammen er der buffet og ikke bordservering som på Jensens Bøfhus. Derfor har 3F fastholdt, at tjenerarbejde skal aflønnes som tjenerarbejde – ikke som afrydder.

>>LÆS OGSÅ: Bemærkelsesværdig personkreds rundt om Jensens Bøfhus

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. feb. 2021 - 06:55   11. feb. 2021 - 10:42

Overenskomst

noc@arbejderen.dk
Konflikten på Jensens Bøfhus
  • Den 1. juli 2019 meldte Jensens Bøfhus sig ud af arbejdsgiverforeningen Horesta og meddelte efterfølgende, at de ønskede at frigøre sig fra den gældende overenskomst med 3F. Siden har 3F forhandlet med bøfhuset for at få en ny overenskomst, men det er ikke lykkedes at få en ny aftale. 
  • Direktøren, Anders Nikolaisen, har krævet at få samme overenskomst som restaurant Flammen. Her bliver såkaldte "enhedsmedarbejdere" i restauranten aflønnet 20 kroner lavere i timen (132 kroner) end tjenerne på Jensens Bøfhus, som får 152 kroner. Til gengæld får enhedsmedarbejderen på Flammen lidt mere end gastronomerne på Jensens Bøfhus.
  • På restaurant Flammen er der buffet og ikke bordservering som på Jensens Bøfhus. Derfor har 3F holdt fast i, at tjenerarbejde skal aflønnes som tjenerarbejde – ikke som afrydder.
  • Den 28. februar i år afsendte Jensens Bøfhus sit første lockoutvarsel, og den 23. marts blev de ansatte 3F-medlemmer lockoutet. Formålet var med to ugers lockout at frigøre sig fra overenskomsten.
  • Den 6. april havde Jensens Bøfhus vredet sig ud af overenskomsten. Efterfølgende har 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) varslet strejke og blokade mod restaurantkæden. Konflikten blev i første omgang udsat på grund af coronakrisen, men trådte i kraft den 11. september. 
  • Den faglige konflikt betyder, at Jensens Bøfhus ikke kan få del i regeringens særlige hjælpepakker under coronakrisen. Derfor meddelte Jensens Bøfhus den 14. april, at de fyrer 250 ansatte.
  • Den 23. september iværksatte forbundet NNF sympatikonflikt overfor Jensens Foods A/S i Struer, der leverer kød til Jensens Bøfhus. 
  • Jensens Bøfhus driver 23 restauranter i Danmark og har 700 ansatte – heraf mange på deltid. Restaurantkæden fik i oktober 2018 en helt ny ejerkreds bestående af otte fynske rigmænd.
  • Blandt ejerne er Torben Østergaard-Nielsen, der ejer olieforretningen Dan-Bunkering i Middelfart, og Hans Bøgh-Sørensen, som er indehaver af Orifarm, Nordeuropas største parallelimportør af medicin. De øvrige er Enrico Krog Iversen, Steen Haustrup og Jørn Bonnesen, alle fra Odense, Georg Gundersen, Assens, René Søgaard Larsen, Frørup, og Jørgen Lindegaard Hjort, Ringe, der deler sin part med Ole Pape Jensen, Odense.
  • Jensens Bøfhus har haft overenskomst med 3F i mere end 30 år, men det har de altså ikke mere.