18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

3F-kending afværger faglig konflikt

Kreativ arbejdsgiver

3F-kending afværger faglig konflikt

Randers Maskinudlejning har meldt sig ind i Dansk Byggeri og slipper dermed for at blive ramt af konflikt. Men 3F vil have styr på de udenlandske bygningsarbejderes ansættelsesforhold.

Bygherre på projektet er investor og hotelejer Karsten Kirkegaard. Han mener ikke, at 3F har noget at gøre på pladsen.
FOTO: 3F Randers
1 af 1

Truslen om en faglig sympatikonflikt har tilsyneladende fået direktør og stifter af Randers Maskinudlejning ApS Kian Oliver Olsson til at søge om medlemsskab af Dansk Byggeri.

Som fagfor-eningsmand er den holdning blot med til at bestyrke mistanken om, at alt nok ikke går efter bogen.
Flemming Ortkjær, 3F R
anders

Firmaet, der indtil nu har nægtet at tegne overenskomst med 3F, er i gang med nedrivning på det tidligere Hotel Kongens Ege i Randers. 

– Nu bliver firmaet omfattet af Dansk Byggeris overenskomst, men vi har da tænkt os at følge op på sagen og tjekke, om folkene så reelt får den løn, de har krav på, fortæller Flemming Ortkjær, formand for byggegruppen i 3F Randers, til Arbejderen.

Nedbrydningsarbejdet bliver udført af en fire-fem udenlandske håndværkere, men fagforeningen har ikke kunnet få kontakt til dem og derfor heller ikke fået dokumentation på, hvilket firma de er ansat i, og hvordan deres ansættelseforhold i øvrigt ser ud.

Gammel kending

– Når vi er interesseret, så er det fordi Kian Olssons far, René Olsson er et ældre bekendtskab. I de 10 år, jeg har arbejdet i 3F, har han stået bag flere firmaer - alle med udenlandsk arbejdskraft - som efter en tid bliver tvangsopløst, fortæller gruppeformanden.

René Olsson har senest haft firmaet Premium Holding, som er flyttet fra en adresse i Randers til en adresse i Silkeborg, hvor der ikke er registreret aktivitet.

– Og nu kan jeg se, at de biler, som før kørte rundt med firmanavnet Premium Holding, har skiftet navn til Randers Maskinudlejning. Vi ser frem til et møde med sønnen og Dansk Byggeri, så vi forhåbentlig kan få styr på nogle af de mange spørgsmål vi har, lyder det fra Flemming Ortkjær.

Kontakten til arbejderne på hotelrenoveringen er besværliggjort af bygherre Karsten Kirkegaard. Han har sat skilt op på hegnet rundt om byggepladsen, der forbyder uvedkommende adgang - herunder fagforeningen. Til Randers Amtsavis har han udtalt, at han ikke kan se, hvad 3F har at gøre på pladsen.

– Som fagforeningsmand er den holdning blot med til at bestyrke mistanken om, at alt nok ikke går efter bogen, bemærker Flemming Ortkjær.

Asbest

3F er ikke alene om at holde øje med byggeriet.

Den 10. maj sendte naboer til det tidligere hotel et "bekymringsbrev" til kommunen. Naboerne havde bemærket, at bygningsarbejderne fjernede loftsplader indeholdenede asbest, uden at der var taget de foreskrevne sikkerhedsforanstaltninger for at forhindre asbestfibre i at forurene nærområdet. Ligesom håndværkerne udførte arbejdet uden nogen form for sikkerhedsudstyr.

Flemming Ortkjær siger:

– Pladerne blev brækket ned, pakket i plasticoposer og kørt kørt væk på en trailer. Hvor asbestpladerne er afleveret, ved vi ikke, men det vil vi også meget gerne have fundet ud af.

Arbejdstilsynet var på pladsen torsdag 19. maj og har planer om indenfor kort tid at følge op med et kontrolbesøg, skriver Randers Amtsavis.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jun. 2016 - 06:01   08. jun. 2016 - 06:10

Overenskomst

noc@arbejderen.dk