18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

3F sikrer udenlandske metroarbejdere højere løn

Opsigtsvækkende aftale

3F sikrer udenlandske metroarbejdere højere løn

Den københavnske byggefagforening Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening har lavet en aftale med Copenhagen Metro Team, der sikrer 1300 lavtlønnede arbejdere bedre vilkår.

Det københavnske metrobyggeri har været skæmmet af utallige sager om underbetaling og elendigt arbejdsmiljø. Ny aftale sikrer nu 1300 metroarbejdere højere løn.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Omkring 1300 af de udenlandske lavest betalte metroarbejdere får fra nytår mere i løn, skriver Avisen.dk.

Det er Copenhagen Metro Team (CMT) og 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), der har forhandlet aftalen på plads for jord- og betonarbejderne på metroens 22 byggepladser. Aftalen omfatter i første omgang ansatte ved tre underleverandører Cipa, ICDS og Megaflex.

Vi er bestemt ikke utilfredse med aftalen ud fra de muligheder, der er.
Silas Grage, 3F BJMF

De udenlandske arbejdere får 10 kroner mere i timen og forhøjede tillæg på aften og natarbejde. Til gengæld får entreprenørerne mulighed for at tilrettelægge arbejdet, så det kan udføres 24 timer i døgnet, dog må den ugentlige arbejdstid ikke overskride 45 timer.

I fagforeningen er der glæde over aftalen.

– Vi er bestemt ikke utilfredse med aftalen ud fra de muligheder, der er, når to parter skal finde en fælles løsning, så metroen får arbejdsro, og folkene bliver behandlet ordentligt, siger Silas Grage, som er faglig sekretær i 3F BJMF i København, til Fagbladet 3F.

24 nationaliteter

Udfordringen har ifølge HR-Chef for CMT, Sigurd Nissen-Petersen, været at strikke en aftale sammen, der kunne bruges og forstås af omkring 24 forskellige nationaliteter.

– En dansk overenskomst passer jo oftest til folk, der har et liv ved siden af. Mange af de folk, der kommer hertil, er her kun for at arbejde og tjene penge til deres familie derhjemme, så de vil gerne arbejde så mange timer som overhovedet muligt og gerne mere end 37 timer, siger Sigurd Nissen-Petersen.

Arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz kalder aftalen for opsigtsvækkende.

– Det er en meget omfattende aftale, fordi det drejer sig om så mange personer. Det drejer sig om 1200 mand på et kæmpestort byggeri lige midt i hovedstaden. Og alle har typisk gået på bunden af overenskomsten, siger han til DR Nyheder.

Aftalen er en forsøgsordning fra 1. januar 2016 og løber i halvandet år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. dec. 2015 - 12:35   23. dec. 2015 - 12:40

Metroen

noc@arbejderen.dk
Skandalesager på metrobyggeriet

Det enorme københavnske byggeri, som har kostet over 23 milliarder kroner, har fra starten været skæmmet af en lang række skandaler om dårlige arbejdsforhold, lønsnyd og en næsten total mangel på lærepladser.

Blandt skandalerne kan nævnes:

Manglende sikkerhed:

  • De udenlandske metrofirmaer har i tre år i streg opnået at få rekordmange påbud fra Arbejdstilsynet for farlige arbejdsforhold.

  • Blandt ulykker på byggeriet kan nævnes en betonklods på mange tons, der i januar 2014 faldt 40 meter ned i en metroskakt. I oktober 2013 blev en arbejder alvorligt forbrændt, da der udbrød underjordisk brand under vedligeholdelse af en boremaskine.

  • Det livsfarlige arbejdsmiljø har fået politiet til at rejse et væld af straffesager mod metrofirmaerne.

  • Det er desuden kommet frem, at arbejdsulykker er blevet holdt skjult for myndighederne.

Skattesnyd:

  • Skat har afsløret omfattende skattesnyd blandt flere af de udenlandske entreprenører.

Lønfusk:

  • Der har været dobbelt så mange sager om løndumping på Metroen som normalt i byggebranchen.

  • I foråret 2015 blev en af de store entreprenører, Cipa, idømt bod for lønsnyd for 22 millioner kroner på Metroen. Det er Danmarkshistoriens største sag om social dumping.

Kilde: Fagbladet 3F