Mellem 80 og 100 personer valgte lørdag at bruge en solbeskinnet eftermiddag på at støtte op om 3F Midtfjords demonstration foran Løgstør Parkhotel.
De ansatte får ikke betaling for overarbejde, og når de arbejder i weekenden.
Niels Sørensen, 3F Midtfjord
Klokken 14:30 havde de tilrejsende, der kom fra Aalborg, Frederikshavn, Djursland og andre byer, taget opstilling med fagforeningsfaner på begge sider af indkørslen til hotellet – klar til at udlevere en løbeseddel til gæster og forbipasserende med forklaring på, hvorfor hotellet er omfattet af en faglig konflikt.
Niels Sørensen, faglig sekretær i 3F Midtfjord, fortæller til Arbejderen, at 3F igennem 10 måneder har forsøgt at få ejeren – selskabet Rimbach ApS – til at tegne overenskomst eller melde sig ind i Horesta, der er arbejdsgiverforening for hoteller og restauranter:
– Al dialog er gået i stå lige nu. Vi henvendte os senest til firmaet den 28. februar for at høre, om vi kunne finde en løsning, men har intet hørt fra dem. Nu opfatter vi, at bolden ligger hos dem.
Rimbach ApS ejer også Løgstør Badehotel og Nilles Kro i Sabroe, og alle tre firmaer er omfattet af den konflikt, som trådte i kraft den 3. februar og også af den sympatikonflikt, som startede torsdag den 5. marts.
Niels Sørensen nævner flere eksempler på personalets nuværende ansættelsesforhold, der er langt fra de vilkår, der fremgår af overenskomsten mellem 3F og Horesta.
– For eksempel, så får en 17 årig opvasker 100 kroner i timen, uanset hvornår arbejdstiden ligger. De ansatte får ikke betaling for overarbejde, og når de arbejder i weekenden.
– Arbejdstiden er varierende, og de ansatte er ikke garanteret et fast timetal. Ja, og så har vi set kontrakter, hvor der står, at de ansatte ikke må tage arbejde ved konkurrerende virksomheder. Det er jo helt uhørt, lyder det fra Niels Sørensen.
Han håber, at lørdagens demonstration kan overbevise virksomheden om det fornuftige i at underskrive en overenskomst.
Postarbejder Susanne Tuure er med en bus fra Aalborg sammen med cirka 40 andre.
– Jeg synes, det er på tide, at vi viser, at vi står sammen, og at vi er parate til at slås for ordentlige forhold på arbejdspladserne, siger hun til Arbejderen og fortsætter:
– Alt for mange er desværre uvidende om, hvad det vil sige at have en overenskomst. Mange tror, at de goder, vi har på arbejdsmarkedet er kommet via lovgivning. Derfor håber jeg, at dem, der kører forbi måske med børn i bilen får en snak om, hvorfor vi står her.
Ikke langt fra postarbejderen står Heidi Karnøe, der er faglig sekretær i den grønne gruppe i 3F Djursland:
– Det er ikke så tit, der er den slags faglige aktioner i Danmark. Når der så bliver taget et initiativ, er det da vigtigt, at vi støtter op.
Heidi Karnøe har taget turen til Limfjordsbyen sammen med Kjeld Skov, der er faglig sekretær i fagforeningens hotel- og retaurationsgruppe.
Bo Hansen er faglig konsulent i 3F Søhøjlandet, der ligger i Skanderborg.
– Nilles Kro ligger i vores område, men vi har ladet 3F Midtfjord om at have kontakten til virksomheden, og så snakker vi naturligvis sammen, forklarer Bo Hansen, der håber på en snarlig løsning på konflikten.
Blandt de fremmødte er også fire rumænere. Tre af dem arbejder i nedbrydningsbranchen, og de har på egen krop oplevet, hvordan det er at arbejde uden de rettigheder, som er aftalt i en overenskomst.
– Derfor er vi her i dag for at støtte kollegaerne i 3F, så de kan få en overenskomst, siger Vasile Opris, der har været i Danmark i otte år.
Den tidligere ejer og direktør Torben Larche har afvist 3F’s påstande. Til Fagbladet 3F har han oplyst, at virksomheden er medlem hos Kristelig Arbejdsgiverforening og har overenskomst med Krifa. Det har begge organisationer imidlertid afkræftet.
Nuværende direktør og medejer af Rimbach ApS Anita Larche ønsker ikke at udtale sig om konflikten og sympatikonflikten.
Sympatikonflikten betyder, at medlemmer af 3F og andre fagforbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation ikke må udføre arbejde for hverken Løgstør Parkhotel, Løgstør Badehotel eller Nilles Kro. Det vil blandt andet ramme leverancer af varer, afhentning af affald og reparationer.
– Vi holder øje med underleverandørerne og arrangementer på stedet, og er klar til at genenmføre flere aktioner, siger Niels Sørensen, der er klar til at mødes med repræsentanter for Rimbach for at få løst konflikten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278