Mens den københavnske 3F-afdeling BJMF var tidligt ude og ansatte den første metro-organisator allerede før første spadestik, blev indsatsen for at sikre metroarbejdernes løn- og arbejdsforhold unødigt modvirket af, at afdelingen fra start ikke sad med ved mange af "topmøderne", hvor kun 3F toppen var repræsenteret.
Både under-entreprenørerne og BJMF sidder ofte uden for døren, når spidserne mødes.
Jakob Mathiassen, forfatter
Sådan konkluderer en rapport om arbejdet for at organisere de mange udenlandske arbejdere ansat på metrobyggeriet. Rapporten er udført for 3F's byggegruppe af betonarbejder og forfatter Jakob Mathiassen.
Han mener, at en af de vigtige erfaringer, som eftertiden bør tage ved lære af, er, at den lokale fagforening skal være repræsenteret på alle niveauer, når fagbevægelsen mødes med firmaer, bygherre og politikere i forbindelse med anlæggelse af store projekter som metrolinjer, Femern-forbindelse eller supersygehuse.
– På Cityringen går der alt for lang tid, før BJMF bliver inviteret med i Partnerskabet, og det er muligvis en af årsagerne til, at Partnerskabet ikke får skabt alle de resultater, man kunne have ønsket sig.
Partnerskab for bedre forhold
I december 2013 fik de mange sager om underbetaling og farligt arbejdsmiljø metrobyggeriets offentlige bygherre Metroselskabet til at oprette et partnerskab med 3F og byggefagforeningernes BAT-kartel samt arbejdsgiverorganisationerne Tekniq og Dansk Byggeri.
Formålet med Partnerskabet var ifølge Metroselskabets administrerende direktør Henrik Plougmann Olsen, at "få klarhed over spillereglerne, så vi ved, hvad der er hinandens roller, og hvordan vi kan få håndteret sagerne". Det sagde han tilbage i 2013 til dagbladet Licitationen.
Men der skulle gå endnu to år, før den lokale 3F-afdeling blev inviteret med ved bordet. Først i foråret 2015 bliver BJMF en del af det såkaldte Partnerskab.
Jakob Mathiassen interviewede under udarbejdelsen af rapporten Metroselskabets Plan- og Arbejdsmarkedsdirektør Louise Høst samt bygherrens HR-chef Peder Mandrup. Han fortæller, at de begge ser BJMF's fravær fra møderne som en fejl.
– De mener, det var en svaghed for dialogen, at den var rettet så meget mod forbundet, der ikke havde overenskomsten, og som ikke havde kontakten til underentreprenører og folkene på projektet.
Resultaterne leveres
Ifølge Jakob Mathiassen inviterer Metroselskabet ikke BJMF med i Partnerskabet, fordi de ikke kendte til de interne forhold i 3F. Der er faktisk "et hav" af aftaler og initiativer, der skal sikre ordenlige løn- og arbejdsforhold på metrobyggeriet, som de, der skal levere resultaterne på jorden, ikke er direkte involveret i.
– Det er tydeligt , at man ikke opnår de resultater, man kunne have ønsket sig. Jeg tror det skyldes, at de mennesker, der skal levere resultaterne, ofte ikke er med. Både underentreprenørerne og BJMF sidder ofte uden for døren, når spidserne mødes, men det er faktisk kun dem, der kan levere, siger Jakob Mathiassen.
At resultaterne for alvor bliver leveret, når lokalafdelingen og entreprenørerne selv sætter sig til forhandlingsbordet, kan man ifølge Jakob Mathiassen se med den aftale, som BJMF i december 2015 indgår med hovedentreprenøren Copenhagen Metro Team og en række underentreprenører.
Den banebrydende aftale gælder en forsøgsordning, der giver arbejdsgiverne mulighed for at oprette treholdsskift. De arbejdere, der er omfattet af forsøgsordningen, får 10 kroner mere i timen på alle deres timer samt ekstra tillæg for aften- og natarbejde. Samtidigt sikrer aftalen en lang række tiltag, der skal styrke organiseringen af arbejderne.
Sjælden aftale
Blandt andet sikrer aftalen en "arbejdernes dag" om året, hvor alle metroarbejdere, fagforeninger og repræsentanter for firmaer deltager. Der bliver afsat en pulje på tre millioner kroner til faglig aktivitet, blandt andet til Metroklubbens arbejde. Aftalen indeholder desuden en række omfattende forbedringer af rettigheder og forhold for metroarbejdernes tillidsvalgte.
Aftalen bliver indgået udenom forbundstoppen i 3F. Noget som man ifølge Jakob Mathiassen ikke ser hver dag i dansk fagbevægelse.
– Det er ret ualmindeligt, at en lokalafdeling af 3F selv forhandler en så stor og principiel aftale, men Jord- og Byggeoverenskomsten giver BJMF råderet over forhandlingerne, og forbundet bliver derfor kun involveret på sidelinjen.
Ifølge Jakob Mathiassen anser man det i BJMF for usandsynligt, at aftalen kunne være kommet til verden ved brug af forbundsoverenskomsten.
– Hvis forbundet havde været forhandlingspartner, ville det have kompliceret forløbet set fra BJMF's side. At forhandlingspartneren også er den part, der har den direkte kontakt til metroarbejderne, kvalificerer og smidiggør processen. Der er én part, der skal blive enig med sig selv, og ikke to parter.
Aftalen har ifølge rapportens konklusioner haft stor betydning for, at flere udenlandske metroarbejdere har valgt at melde sig ind i 3F. En afgørende forudsætning for at sikre arbejdernes løn og arbejdsforhold.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278