10 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

3F vil gøre op med voksende ulighed

Ny 3F-kampagne

3F vil gøre op med voksende ulighed

Antallet af fattige børn i Danmark er eksploderet. Det samme er antallet af millionærer og det er en udansk udvikling, advarer 3F-formand i ny landsdækkende kampagne.

3F's forbundsformand Per Christensen advarer om social uro, hvis ikke der bliver gjort op med den ulighedsskabende politik.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

I dag lever 64.500 børn i Danmark i fattigdom. På blot to år er antallet af børn, der vokser op i en fattig familie, steget med 20.000. I samme periode er også antallet af millionærer steget.

Bliver forskellene og ulighederne for store, vil det på et tidspunkt også føre til sociale uroligheder i Danmark.
Per Christensen, forbundsformand 3F

Det og andre eksempler på stigende ulighed i Danmark får nu 3F til at råbe vagt i gevær. I mandags søsatte fagforbundet en kampagne om ulighed, der vil blive synlig i landets biografer, på bus- og togstationer, i aviser og andre medier.

– Vi har talt om 'danskhed' siden 90’erne, men vi har ikke talt om det, der er allermest dansk ved danskheden: At der er meget lidt ulighed i Danmark. Det er under pres. Uligheden er blevet uanstændig, siger forbundsformand Per Christensen.

Han mener, det er slut med at vise Danmark - som et lige land - frem for udenlandske gæster. Ligesom historier om, at direktørens og skiltemalerens søn har ens muligheder for at tage en uddannelse, får samme behandling når de bliver syge osv., ikke længere holder vand.

www.ogdeter.dk

På hjemmesiden www.ogdeter.dk har 3F udvalgt konkrete eksempler, der viser, hvordan uligheden vokser på en række helt afgørende områder.

I dag er det hvert tredje barn af en kontanthjælpsmodtager og førtidspensionist, der selv ender uden job. For 10 år siden var det hvert fjerde barn.

Et andet eksempel viser den skæve indkomstfordeling. I perioden 2002 til 2017 har den rigeste del af befolkningen øget deres indkomst med 62 procent, mens den fattigste del har oplevet et fald på minus én procent.

Også levealderen afspejler ulighed. En akademiker lever gennemsnitligt op til 7,5 år længere end en ufaglært eller sagt på 3F'sk: Dem der læser længst, lever længst.

 – Du har dem, der får mere og mere på kistebunden, så de selv kan bestemme - for eksempel hvornår de ikke gider arbejde længere. Og så har du dem, der knokler et helt liv og alligevel bliver tvunget til at arbejde, indtil de er langt oppe i 70’erne, siger Per Christensen, der ikke lægger skjul på, at han frem for skattelettelser til de rigeste foretrækker hjælp til den enlige mor, tryghed for dagpengemodtageren og værdighed for de nedslidte.

Som landets største fagforbund er 3F vant til og finder det helt naturligt at blande sig i samfundsudviklingen. Og forbundet håber, at kampagnen kan spille ind i forhold til det Folketingsvalg, som kommer senest i juni. 

Dansk politik er kynisk

– Der har indfundet sig en kynisme i dansk politik, hvor man er villig til at gøre en Porsche 400.000 kroner billigere. Samtidig med, at en enlig mor - lidt karikeret sagt - bliver smidt ud af sin lejlighed, fordi hendes kontanthjælp er blevet halveret. Den kynisme skal vi væk fra. Og det gælder, uanset om der kommer en blå eller rød regering ved det næste valg, lyder det fra Per Christensen.

Lykkes det ikke at vende udviklingen, frygter forbundsformanden for franske tilstande. I Frankrig har der i flere måneder været uroligheder på grund af utilfredshed med præsident Macrons politik.

– Herhjemme er vi vant til at have en dialog og finde løsninger på svære problemer. Men hvis det bliver for tydeligt, at forskellene og ulighederne er for store, vil det på et tidspunkt også føre til sociale uroligheder i Danmark, mener Per Christensen.

Han håber derfor at politikerne i Folketinget, regionerne og kommunerne bakker op om 3F's holdning: At lige muligheder for alle bør være udgangspunktet for alle væsentlige beslutninger.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jan. 2019 - 14:28   16. jan. 2019 - 14:20

Ulighed

noc@arbejderen.dk
3F kampagne mod ulighed

Under overskriften “Og det er Daaanmark” lancerede 3F mandag 14. januar en stor kampagne mod ulighed. 

Kampagnen sætter fokus på, hvordan uligheden er steget.

Analyser foretaget af 3F viser blandt andet:

  • At uligheden er steget markant gennem de seneste årtier, hvor Danmark er blevet et mere polariseret land.

  • At der er blevet større forskel mellem rig og fattig og mellem land og by.

  • At ens forældres indkomst og sociale baggrund i højere grad end tidligere bestemmer, hvor man selv ender i voksenlivet. Derfor ender hvert tredje barn af for eksempel kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister selv uden et job. Tidligere var det hver fjerde.

  • At en akademiker lever 7,5 år længere end en ufaglært.

  • At det er blevet sværere at klare sig, hvis man mister sit arbejde, fordi dagpengenes værdi er blevet udhulet.

  • At politikerne har bevilget 52 milliarder kroner i skattelettelser, mens det sociale sikkerhedsnet er blevet mindre finmasket.

  • At de skattelettelser, der er blevet givet siden 2002, primært har gavnet de rigeste, mens den fattigere del af befolkningen er blevet ramt af nedsatte ydelser.

  • At der i dag er en fjerdedel flere millionærer blandt danskerne, samtidig med at antallet af fattige - og antallet af fattige børn - er fordoblet siden 2002.

  • At de fattigste og folk på dagpenge oplever et fald i købekraften, fordi dagpengesatsen ikke følger med pris- og lønudviklingen.

Kilde: 3F og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) 

LÆS MERE PÅ WWW.OGDETER.DK