Lørdag den 11. februar danner Kirketorvet i Vejle rammen om en protest mod regeringens planer om en højere pensionsalder.
Vi skal ud og vise fysisk, at vi virkelig mener det, når vi siger, at vi ikke vil arbejde i længere tid.
Bjarne Lykke, 3F tillidsmand
Bag initiativet står Bjarne Lykke, der er tillidsmand for 80-90 kolleger ved H & P Frugtimport i Vejle.
– Som tillidsmand er jeg mine kollegers stemme. Jeg hører jo, hvordan de snakker og er bekymrede over at få forlænget deres arbejdsliv, fortæller Bjarne Lykke til Arbejderen og tilføjer, at han også selv bekymrer sig for fremtiden.
Trods manglende erfaringer med at arrangere en demonstration har han besluttet sig for på egen hånd at kaste sig over udfordringen at synliggøre den tiltagende utilfredshed, han ser og hører på arbejdspladsen og andre steder. Ideen har været et stykke tid undervejs.
Facebook ikke nok
– Jeg var blevet godt og grundig træt af bare at læse og skrive på Facebook og nåede frem til, at det ikke længere var nok. Vi skal ud og vise fysisk, at vi virkelig mener det, når vi siger, at vi ikke vil arbejde i længere tid, mener Bjarne Lykke.
Om demonstrationen samler 100 eller 1000 deltagere, tør den jyske tillidsmand ikke gætte på, men han knokler på og trækker på hele sit faglige og pesonlige netværk for at få et program med talere og musik sat sammen.
Jane Larsen, tillidsrepræsentant i lufthavnsvirksomheden Sodexo Airport Services, er en del af netværket. Da hun blev spurgt for en uge siden, om hun ville komme og tale, sagde hun ja uden tøven.
– Det er så flot, at Bjarne har taget det her initiativ, og det fortjener opbakning. Forhåbentlig kan det sætte gang i noget, som andre kan arbejde videre med, siger Jane Larsen til Arbejderen og fortsætter:
– Jeg har en kollega, som har arbejdet siden, hun blev 14 år. Når vi har haft rigtigt travlt, så svulmer hendes hænder fuldstændig op. Heldigvis for hende kan hun snart gå på efterløn, men når folk spørger mig, hvordan kan vi holde til det lange arbejdsliv, så svarer jeg: Det kan vi ikke.
Har sovet i timen
Fagforbundet 3F kører for tiden kampagnen Fairpensionsalder.dk, som på rekordtid har samlet mere end 180.000 underskrifter på internettet.
Både Bjarne Lykke og Jane Larsen roser forbundet for initiativet men mener, at fagbevægelsen skulle have protesteret allerede i 2006 og igen i 2011, da et flertal i Folketinget vedtog at hæve pensionsalderen i takt med, at den gennemsnitlige levealder stiger.
– Fagbevægelsen har sovet i timen. Når politikerne har vedtaget, at vi løbende skal forlænge vores arbejdsliv, så vil der være mange, som ikke kan være sikre på at få nogle gode år, hvor de er friske nok til at nyde deres otium, siger Bjarne Lykke.
Flertallet er imod VLAK
Et flertal i både befolkningen og blandt de politiske partier i Folketinget er imod at hæve pensionsalderen ud over det, som ligger i forligene fra 2006 og 2011. Det vil nemlig især ramme lønmodtagere med hårdt fysisk arbejde som Bjarne Lykke og hans kolleger, der løfter op til fire tons i løbet af en arbejdsdag.
Men der findes også dem, der mener, at der stadig er behov for reformer af dansk økonomi, og at det kan ske ved, at regeringen hæver pensionsalderen.
Berlingske Buisness har spurgt og fået svar fra 57 økonomer i deres Økonompanel. 55,4 procent af dem svarer, at der er behov for at øge arbejdsudbuddet ved hjælp af yderligere reformer ud over de allerede vedtagne. 37,5 procent er uenige.
VLAK-regeringen fremlægger i løbet af foråret en plan for Danmarks økonomi frem til år 2025, herunder ambitionen om, at danskerne skal blive længere tid på arbejdsmarkedet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278