Mandag den 9. december mødes repræsentanter fra 3F's byggegruppe med arbejdsgiverne i Dansk Byggeri til en indledende snak om overenskomstforhandlingerne 2020.
Intentionen er at skabe et pres på forhandlerne for at få et resultat, som medlemmerne kan genkende og stemme ja til.
Klaus E. Jensen, 3F Randers
Mødet foregår hos Dansk Byggeri, og begivenheden kommer ikke til at gå ubemærket hen. Aktive 3F-medlemmer fortæller til Arbejderen, at de som et led i en aktiv overenskomstkamp har besluttet at stå udenfor og klappe byggegruppens formand Claus von Elling ind i arbejdsgivernes bygning på Nørre Voldgade.
– Intentionen er at skabe et pres på forhandlerne for at få et resultat, som medlemmerne kan genkende og stemme ja til, siger Klaus E. Jensen, faglig sekretær i byggegruppen i 3F Randers.
Ikke en ny OK17
Han tilføjer, at især murersvendene og murerarbejdsmændene i afdelingen er på dupperne. De ønsker ikke en gentagelse af 2017, hvor der var massiv modstand mod den nye overenskomst. I 3F var der en samlet nej-procent på 60, og i byggegruppen stemte hele 77 procent nej.
Ifølge Arbejderens oplysninger ser det allerede nu ud til, at 3F'erne fra Jylland og Fyn kan fylde mindst tre busser.
Det er faktisk gået over al forventning med at overtale folk til at tage turen til København. Ikke mindst i lyset af, at deltagerne holder fri for egen regning, fortæller Jesper Skov, der er tømrer og fra Aarhus:
– Status over tilmeldinger alene fra tømrerne er oppe på 20. Det er mange flere, end jeg på forhånd havde regnet med.
Tre busser fra Jylland og Fyn
Jesper Skov er med i et OK20-udvalg i byen, som er oprettet på tværs af byggefagene i byens to 3F-afdelinger på Sommervej og Rymarken. Udvalget har fra start lagt op til at være synlige under hele OK-forløbet, og Jesper Skov ser tilmeldingerne til den konkrete aktivitet i København som opbakning til den linje.
Hvor mange, der ender med at deltage i alt fra Aarhus, har han ikke overblik over. Det har til gengæld Anders Carlslund Larsen, der er faglig sekretær i 3F Transport, Logistik & Byg på Sommervej.
– Det ser godt ud med tilmeldingerne. Lige nu er der cirka 40 tilmeldte, så mon ikke vi ender med at fylde en bus.
Også han er imponeret over, at så mange medlemmer er villige til at holde fri for egen regning for at deltage i en overenskomstmarkering.
– Forhandlingerne går jo først for alvor i gang efter nytår, bemærker Anders Carlslund Larsen.
En god start
Murersvend Henrik Sachse skal ekstra tidligt op den 9. december for at komme med bussen, der kører fra Aalborg klokken 5:00.
– Det gør jeg gerne. Overenskomsterne er vigtige for os allesammen, og så synes jeg, at det er meget vigtigt, at vi fra start viser, at vi er mange, der bakker vores forhandlere op, siger han til Arbejderen og tilføjer:
– Vores forhandlere skal have en god start, og det tror jeg, de får, hvis vi står mange udenfor den dag, de mødes med Dansk Byggeri.
Arbejderen har også snakket med 3F'ere i Esbjerg, hvor der foreløbig er tilmeldt stilladsarbejdere, murersvende og bygge- og anlægsarbejdere til københavnerturen. Samme melding lyder fra Vejle og Odense. En nogenlunde enslydende vurdering, knap 14 dage før begivenheden finder sted, lyder, at jyderne og fynboerne stiller med 150 deltagere.
Solidaritet fra det offentlige
Rundt om på Sjælland og ikke mindst i København er der også fuld fokus på at gøre den 9.12. til en talstærk og flot markering, så forhandlerne ikke kan være i tvivl om, hvor 3F'erne står.
Andre private faggrupper har også annonceret, at de bakker bygningsarbejderne i 3F op. Det gælder således Aktionsgruppen i Blik & Rør, københavnske skraldemænd og ansatte ved DSB. Det samme gælder offentligt ansatte, der oplevede solidariteten fra de privatansatte, da de i foråret 2018 stod udenfor Forligsinstitutionen i sidste fase af deres overenskomstforhandlinger.
Stormødet i 3F
Også 3F forbund har erkendt betydningen af at have medlemmerne og de tillidsvalgte bag sig fra start. Forbundet, der med næsten 280.000 medlemmer er Danmarks største, samlede den sidste søndag i oktober omkring 500 tillidsvalgte fra hele landet til stormøde om OK20.
>>LÆS OGSÅ: Tillidsvalgte er klar til OK20
Formålet var at inddrage tillidsrepræsentanterne i processen om de nye overenskomster, som direkte berører 3F-medlemmerne i fem af forbundets seks branchegrupper – Industrigruppen, Transportgruppen, Byggegruppen, Den Grønne Gruppe og Privat Service, Hotel & Restauration.
Blandt de fagligt aktive kræfter er der i det hele taget en udbredt forståelse af, at et godt overenskomstresultat ved OK20 forudsætter aktiviteter og sammenhold på tværs af faggrupper. Her spiller de sociale medier en stor rolle.
De sociale medier
Det faglige netværk, som udsprang af aktiviteterne under OK17, har oprettet en side på Facebook under navnet 'Sammen om OK20'. Siden er for alle, der skal have forhandlet overenskomst i 2020, og kan bruges til at "vidensdele og netværke, så vi, lønmodtagerne, kan stå samlet og stærkt over for vores modpart i forhandlingerne til overenskomstfornyelsen i 2020."
På siden lægges løbende billeder op af faggrupper og tillidsvalgte, der støtter op bag parolen om en stærk fælles indsats under overenskomstforhandlingerne. Blandt dem er seks gruppebestyrelser og en samlet afdelingsbestyrelse fra 3F Aalborg, deltagerne på årsmøde i Landsbrancheklubben for Struktører, Jord- og betonarbejdere og Brolæggere, 120 tillidsvalgte fra både det private og offentlige område samlet på Karrebæksminde Kursuscenter, for at nævne nogle.
En anden side på Facebook hedder 'Arbejdere I Bevægelse – VORES OK20'. Gruppen præsenterer sig selv som "Et aktivt fagligt fællesskab", der kæmper for aktivt at støtte "vores forhandlere" ved OK20, for ordnede forhold på arbejdspladserne og endelig for konsekvent at "begrænse arbejdsgivers udvidelse af ledelsesretten."
Artiklen kan downloades og printes i PDF her
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278