Med 50 initiativer vil arbejdsmarkedets parter i samarbejde med regeringen sætte ind for at forbedre sikkerheden, så færre kommer til skade på landets byggepladser.
Det er en ambitiøs plan, der skal gøre det sikkert at arbejde i byggeriet.
Jørn Erik Nielsen, BAT-kartellet
Initiativerne mod arbejdsulykker har særligt fokus på at forbedre planlægningen fra bygherrens og entreprenørens side og at styrke sikkerheden i selve udførelsen af arbejdet.
Handleplanen udspringer af finanslovsaftalen for 2013, hvor regeringen og Enhedslisten blev enige om at nedbringe antallet af ulykker i byggeriet.
- I Danmark skal man trygt kunne tage på arbejde hver dag, uden frygt for at komme til skade. Derfor er jeg rigtig glad for, at det er dem, der har deres daglige gang ude på byggepladserne, der i fællesskab står bag handleplanen, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).
- De kender byggeriets farer bedst og ved, hvor skoen trykker. Vi kan kun sikre færre ulykker inden for byggeriet, hvis alle tager ansvar, og vi løfter i flok. Jeg forventer, at parterne bag handleplanen nu lægger alle kræfter i, så vi for alvor kan få knækket ulykkeskurven.
Formand for Bygge-, Anlægs- og Trækartellets (BAT) arbejdsmiljøudvalg, Jørn Erik Nielsen, ser handleplanen som en ny begyndelse:
- Det er en ambitiøs plan, der skal gøre det sikkert at arbejde i byggeriet. Vi skal bygge på sikkerhed i branchen, og alle skal stramme op. Mester, svende og lærlinge skal løbende tale om sikkerhed i firmaet og på byggepladsen. Og bygherrer og rådgivere skal løfte deres ansvar for sikkerheden. I BAT er vi klar til at tage fat.
Fokus på unge
Blandt initiativerne er en særlig indsats for at forbedre lærlinges og unge nyansattes forståelse for den daglige sikkerhed.
Der er ifølge handleplanen dels tale om en indsats rettet mod lærlingenes værkstedsundervisning på de tekniske skoler og en indsats rettet mod at give praktikstederne en bedre viden om oplæringen af lærlinge til at arbejde sikkert i det daglige.
Politisk næstformand i 3F Ungdom og murersvend Emil Olsen kalder initiativerne "tiltrængte".
- Det er positivt, hvis man sætter mere fokus på arbejdsmiljøet ude på skolerne og hjælper de svende, der til dagligt går sammen med lærlinge til at lære de unge om sikkerheden på pladsen, siger han til Arbejderen.
Han mener dog, at man udover disse initiativer må sætte fokus på det pres, der ligger på den enkelte ansatte ude på byggepladserne, hvis man for alvor vil ulykkerne til livs.
- Der er en uheldig tendens til, at der sker flere og flere ulykker ude på pladserne. Jeg tror, det hænger sammen med, at folk er bange for at kræve "for meget". Det sker, at folk får en fyreseddel, hvis de går til mester for eksempelvis at kræve et sikkerhedsværn - og det får jo folk til at holde lidt igen med kravene, mener den unge 3F'er.
Han opfordrer dog byggearbejderne til at råbe op, uanset trusler om fyresedler.
- Vi skal ikke komme til skade, når vi går på arbejde. Så enkelt er det, siger Emil Olsen.
Handleplanen er udarbejdet af arbejdsmarkedets parter, Arbejdstilsynet og bygherrerne, de rådgivende ingeniører og arkitekter.
Beskæftigelsesminister lover, at initiativerne vil blive udmøntet i tæt samarbejde mellem aktørerne bag handleplanen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278